Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för Utvandrarna: "Omständigheterna hela tiden så extrema"

Publicerad:
Lisa Carlehed är uppväxt i Karlstad. Nu gör hon rollen som Kristina från Duvemåla på bio. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu tar Kristina från Duvemåla plats på filmduken igen.

Vilhelm Mobergs romansvit får nytt liv genom norske Erik Poppes nyinspelning.

I huvudrollen återfinns Lisa Carlehed som berättar om en intensiv resa som nu nått sitt mål.

När NWT i oktober i fjol besökte inspelningen av "Utvandrarna" hade en övergiven järnvägsstation i Mellansverige förvandlats till en myllrande järnvägsknut någonstans i närheten av New York. Härifrån skulle den småländska familjen Nilsson vidare ut i det förlovade Amerika, landet de nått fram till efter en strapatsrik oceanseglats. Kristina, Karl-Oskar och barnen hade lämnat Sverige och ett liv i träldom och landet på andra sidan Atlanten kändes lika avlägset och okänt som månen.

Nu stundar premiären. På juldagen går "Utvandrarna" upp på biograferna, en av det senaste decenniets allra största svenska filmsatsningar med ett budget överstigande 100 miljoner.

– Jag är inte nervös för själva filmen, börjar Lisa Carlehed som gör huvudrollen som Kristina.

– Mer för allt som måste fixas runt om, allt som ska styras upp, alla intervjuer. Samtidigt är det väldigt spännande, jag klagar absolut inte. Det här är det största sammanhang jag har varit med om.

Hon har synts i morgonsofforna och medieintresset är såklart stort när en så förhållandevis oetablerad skådespelare får axla en så betydande och tung roll inom svensk film. Lisa Carlehed kallar Karlstad hemma, men bor sedan många år i Köpenhamn med sin familj – man och två barn samt tre katter. Danmark har varit en betydligt mer givande värld för hennes yrkesroll än Sverige.

– Jag tror inte att jag hade fått den här rollen om filmen gjorts av en svensk regissör, funderar hon.

– Då hade man hellre valt ett etablerat namn. Så till min lycka valdes Erik som regissör.

Erik Poppe regisserar.
Erik Poppe regisserar. Foto: Carl Edlom

Erik Poppe är norsk och har tidigare bland annat gjort den uppmärksammade "Utöya 22 juli".

– Jag är så glad över att få göra en stor roll i en såpass viktig historia. Det gör mig stolt och glad, fortsätter Lisa Carlehed.

– Vilhelm Mobergs böcker är så älskade. Erik har gjort det här med en så otrolig kärlek till Mobergs text. Arbetet känns väldigt genuint, det är gjort med omsorg och respekt.

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård under inspelningen av "Utvandrarna".
Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård under inspelningen av "Utvandrarna". Foto: Carl Edlom
NWT besöker inspelningen av "Utvandrarna": "Den här filmen innehåller allt"

Fem Oscarsnomineringar

Det har tagit sju år från idé till färdig film och arbetet har skett med insyn av bland andra Vilhelm Mobergs familj samt Jan Troell och Liv Ullman som arbetade med de omfattande filmatiseringarna som gjordes i början av 70-talet. Jan Troells film kammade hem hela fem Oscarsnomineringar.

– Det är svårt att jämföra de olika filmerna. Troells film är mer det stora episka verket, den nya filmen är mer i det lilla. Jag hoppas och tror att den blir väl mottagen för den har ett budskap som är viktigt och som jag tror att folk kommer att tycka om.

I Erik Poppes regi är "Utvandrarna" både storslagen med vidsträckta landskapsbilder samtidigt som den känns innerlig och intim.

– Så upplever jag filmen. Allt känns familjärt eftersom fokuset ofta ligger på det lilla – relationerna mellan karaktärerna till exempel.

Den förhållandevis lilla kärnensemblen utgörs av en knapp handfull skådespelare där Gustaf Skarsgård spelar Karl-Oskar och artisten Tove Lo gestaltar Ulrika. Alla karaktärerna gör resor som sträcker sig långt utöver det geografiska – nya sammanhang och förutsättningar formar personerna.

– En av de klart mest spännande relationerna i den här berättelsen är den mellan Kristina och Ulrika. Kristina går från att se på Ulrika med ögon som föraktar till att få insikt och förståelse för människan bakom de förutfattade meningarna.

Karlstadsskådis Guldbaggenominerad för bästa huvudroll

Hon pratar varmt om sina motspelare.

– För mig var det en trygghet att ha med Gustaf vid min sida. Vi hade en fin förståelse för våra karaktärer vilket gjorde det enkelt för oss att vara i den relationen.

När hon tänker tillbaka på inspelningarna berättar hon sprudlande:

– Det var ju hela tiden så mycket annat att hålla reda på! Oxar, kärror, båtar, 80 statister som låg och spydde! Omständigheterna var hela tiden så extrema. Så det underlättade att relationen mellan oss skådespelare var så inarbetad. Inspelningarna har varit fantastiska. Jag gick in i det här helt införstådd med att min arbetsbörda skulle bli väldigt stor, det var bara att psykiskt ställa in sig på det.

– Men visst var det galet ibland.

Hon hade aldrig fått rollen om filmen gjordes av en svensk regissör, menar Lisa Carlhed. Nu är hon Guldbagge nominerad för bästa kvinnliga huvudroll.
Hon hade aldrig fått rollen om filmen gjordes av en svensk regissör, menar Lisa Carlhed. Nu är hon Guldbagge nominerad för bästa kvinnliga huvudroll. Foto: Pontus Lundahl/TT

"Varm och kärleksfull"

I en intervju med NWT under den första inspelningsdagen beskrev Lisa Carlehed sin Kristina som varm och kärleksfull. Men också som en väldigt stark person som står vid sina åsikter och som drivs av att göra det rätta.

– Den färdiga filmen motsvarar i stort mina förväntningar. Men det blev ännu mer spektakulärt och häftigt med de stora vyerna i USA, under inspelningen utgjordes de av gröna skärmar så det var svårt att riktigt få en känsla för det färdiga resultatet. Jag tycker också att det är en fin balans mellan det innerliga och det storslagna.

Lisa Carlehed ler och berättar att hon själv blev tagen när hon för första gången fick se en av filmens mer dramatiska scener.

– Jag rycktes med! Trots att jag själv var med i scenen och mycket väl visste hur det skulle gå.

Lisa Carlehed i rollen som Kristina.
Lisa Carlehed i rollen som Kristina. Foto: Carl Edlom

Romantisk komedi

Inspelningarna skedde i Munkedal, Lysekil, Alingsås och två veckor i Rumänien. Det sista filmades i maj ifjol och sedan dess har Lisa Carlehed gått vidare till nya projekt.

– Från det här äventyret tar jag med mig en tacksamhet över hur bra vi har det. Hur lätt det är på många sätt i vår värld i dag, jämfört med världen som Kristina och hennes familj levde i.

Nu planerar hon för julstök i Karlstad, hemma hos sin mamma.

– Jag drömmer alltid om att det ska vara lugnt under julen, men det blir alltid stress ändå. Både jag och min man är skilsmässobarn så det är många besök som ska hinnas med, många klappar. Men vi försöker alltid lägga mycket energi på att få det så mysigt som möjligt.

Till våren väntar inspelning av en romantisk komedi i regi av Moa Gammel. Inspelningarna ska ske i Stockholm. "Utvandrarna" har biopremiär på juldagen runt om i hela landet.

Lisa Carlehed

Lisa Carlehed är född 1979 i Göteborg, uppvuxen i Karlstad.

Bor: Köpenhamn

Familj: Man som är teaterregissör och två döttrar, 11 och 13 år. Tre katter. Pappa är teaterregissören Ingemar Carlehed.

Utbildning: GITIS Scandinavia, The russian institute of theatre arts i Århus. En klasskamrat var Kristofer Hivju.

Aktuell: Spelar huvudrollen i bioaktuella storfilmen "Utvandrarna".

Artikeltaggar

AlingsåsBioDanmarkFilmFlyktingarKändisarKöpenhamnLisa CarlehedLitteraturLysekilMunkedalNew YorkNöje/KulturRumänienSvenska FilminstitutetTeaterTove LoUtvandringVilhelm Moberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.