Hon har vunnit pris för sin julskyltning 15 år i rad – här hämtas inspirationen

Publicerad:
Yvonne Hagell ordnar i sitt skyltfönster. Den lilla soffan har hon själv klätt om med tyg från Paris. Foto: Tommy Pedersen

Yvonne Hagell har vunnit pris för finaste julskyltningen 15 år i rad i Hagfors. Det är hon som inreder skyltfönstren i sin och maken Lars-Ove Hagells Bar Titt-Inn.

Precis som man anar går den proffsiga inredningsstilen igen i deras hem. Inspirationen hämtas från stadsdelen Montmartre i Paris.

Frisören Yvonne Hagell är för många Hagforsbor förknippad med sin stilsäkra inredning och genomarbetade och ofta spektakulära skyltfönster under julskyltningen.

I Hagfors har man som tradition att första advent rösta fram vilken julskyltning som är vackrast och det har också blivit en tradition att det är Yvonne som tar hem förstaplatsen.

– Välkomna, ni behöver inte ta av er på fötterna. Här gör vi som i Paris och går med skorna inomhus, säger hon när NWT kommer på besök.

Här i en stor träfastighet från 1920-talet på Köpmangatan i centrala Hagfors bor Yvonne och maken Lars-Ove Hagell sedan 21 år tillbaka. I markplan ligger Yvonnes frisersalong Le Studio ihop med deras Bar Titt-Inn.

Ovanpå Bar Titt-Inn har paret Hagell sin bostad
Ovanpå Bar Titt-Inn har paret Hagell sin bostad Foto: Tommy Pedersen

En trappa upp finns bostaden som är en anslående syn. Pampiga antika möbler och stora speglar ackompanjeras av en färgprakt i rött och guld och olika miniatyrer av Eiffeltornet i Paris pryder våningen.

Yvonne har sina har rötter i Brattmon i Sysslebäck.

– Inredningsintresset började när jag läste till frisör i Karlstad. Det är ju typiskt för frisörer att vara intresserade av kläder, inredning och makeup.

Det är på auktioner och Formexmässan som Yvonne hittar de flesta möbler och inredningsdetaljer till hemmet.
Det är på auktioner och Formexmässan som Yvonne hittar de flesta möbler och inredningsdetaljer till hemmet. Foto: Tommy Pedersen

En hel del av inredningsdetaljerna har hon hittat på den stora inredningsmässan Formex som arrangeras varje år i Stockholm. Yvonne är också intresserad av antikviteter och hittar mycket på auktion.

– Det här nya med Shabby chic är inget för mig. Jag vill ha värme, säger hon.

Rött, guldfärgat och miniatyrer av Eiffeltornet är återkommande i Yvonnes inredning.
Rött, guldfärgat och miniatyrer av Eiffeltornet är återkommande i Yvonnes inredning. Foto: Tommy Pedersen

Parisresor

Mycket inspiration kommer från Paris. Detta tack vare att maken Lars-Ove som är försäljningschef för Europa på stålföretaget Uddeholm var stationerad i Paris 1997-1999 och bodde i Montmartre. Yvonne reste ofta dit och hälsade på honom. Vistelsen där har blivit ett oförglömligt minne för dem båda.

– Under åtta års tid har jag rest till Paris två gånger om året. Jag åker dit tillsammans med vänner som har klädbutik och är med dem när de är där för att köpa in kläder.

En Chippendale matsalsgrupp dominerar matsalen. Här äts det alltid julmiddag med släkten varje år.
En Chippendale matsalsgrupp dominerar matsalen. Här äts det alltid julmiddag med släkten varje år. Foto: Tommy Pedersen

Möbler får nytt liv

På väggarna hänger också tavlor med Parismotiv.

– Lars-Ove lärde känna en konstnär i Montmartre, så han har skickat lite konst hit.

Ett stort intresse för Yvonne är att klä om möbler, gärna med djurmönster. När det är Kultur i Tiomilaskogen brukar hon sälja sina omklädda möbler där.

– En dröm jag har är att renovera uthuset på gården så att jag kan ha försäljning av möblerna jag klär om och renoverar där.

Yvonne Hagell är redo att ta emot sina nära och kära på julmiddag.
Yvonne Hagell är redo att ta emot sina nära och kära på julmiddag. Foto: Tommy Pedersen

Hur tänker då Yvonne kring inredning?

– Jag börjar alltid med färg. Jag gillar svart, guld och rött. Rött kan jag använda året om.

En Chesterfield soffgrupp pryder vardagsrummet tillsammans med Yvonnes omklädda fåtöljer, varav en i tyg av designern Josef Frank på Svenskt Tenn i Stockholm.
En Chesterfield soffgrupp pryder vardagsrummet tillsammans med Yvonnes omklädda fåtöljer, varav en i tyg av designern Josef Frank på Svenskt Tenn i Stockholm. Foto: Tommy Pedersen

Bar blir hemmakontor

Yvonne tar oss med tillbaka till nedervåningen. Genom en dörr i hallen kommer man in till hennes hårsalong och till Bar Titt-Inn. Här sitter Lars-Ove framför sin jobbdator.

– Här sitter jag och har hemmakontor på puben. Sedan coronan kom jobbar jag härifrån och har kontakt med Europa, säger han.

Det går bra att jobba från baren för sedan coronan kom har Bar Titt-Inn enbart öppet på fredagar då det är after work och öppet enligt överenskommelse för större sällskap. Idé att öppna en egen bar kom från Lars-Ove.

Stamställe i Paris

– När jag jobbade i Paris bodde jag bakom Moulin Rouge i Montmartre. Efter ett tag upptäckte jag att det var samma gubbar varje kväll på ett kafé som heter Café Bruant på gatan där jag bodde. Så då började jag gå dit före maten för det gjorde de.

Efter ett tag var han en i gänget.

– Det var handhälsning så fort jag kom in där. Vi var en grupp på 5-10 gubbar som spelade kort och umgicks ett par timmar varje kväll, sedan gick var och en hem till sig och jag tyckte det var så mysigt.

När han kom hem ville han återskapa miljön i Hagfors och Yvonne tyckte också att det var en bra idé. Tillfället kom när de köpte fastigheten på Köpmangatan år 2000.

– Meningen är ju att man ska kunna ta sig en öl och gå hem, det är ju inget partyställe till klockan 12. Vi har fått våra stamgäster som vill ha sina stambord. Det är lite lika också om det här är Hagfors och inte Paris.

Stamkunder flockas på Lars-Ove och Yvonne Hagells  Bar Titt-Inn på fredagarna. Andra veckodagar fungerar baren som en förlängning av deras hem.
Stamkunder flockas på Lars-Ove och Yvonne Hagells Bar Titt-Inn på fredagarna. Andra veckodagar fungerar baren som en förlängning av deras hem. Foto: Tommy Pedersen

Hela familjen involverad

På väggarna är det ett myller av bilder från Montmartre, tavlor och tidningsurklipp.

Hela familjen är involverad. Yvonne gör cocktails och Lars-Ove lagar maten. När sonen Douglas som studerar musik vid Geijerskolan i Ransäter kommer hem så spelar han piano i baren. Baren har blivit en del hemmet.

– Vi lagar all mat här och äter här jämt när vi är själva, säger Yvonne.

– Men om vi har gäster och vill vara lite festligare, så går vi upp med grytorna och äter uppå, fyller Lars-Ove i.

Snart blir det också mer kreativ inspiration för Yvonne.

– Jag och mina vänner har bokat en resa till Paris i mars, hoppas bara att coronaläget är bra så vi kommer iväg, säger hon.

Artikeltaggar

AntikviteterEiffeltornetFritid och livsstilHagforsInredningJulKrogarLars-Ove HagellMontmartreParisRansäterSysslebäckUddeholmUddeholms ABYvonne Hagell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare