Hoppa till huvudinnehållet

Tomas Tobé: Slå vakt om svenska intressen

Publicerad:
Försök att forma EU i rätt riktning ska däremot inte avskrivas som helt fruktlösa. Istället handlar det om att agera konstruktivt och inse att inflytande i EU kräver tid och politiskt kapital, skriver Tomas Tobé.
Försök att forma EU i rätt riktning ska däremot inte avskrivas som helt fruktlösa. Istället handlar det om att agera konstruktivt och inse att inflytande i EU kräver tid och politiskt kapital, skriver Tomas Tobé. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Sverige måste bli bättre på att proaktivt påverka EU. Då kan vi driva utvecklingen, snarare än att enbart förhålla oss till den eller förgäves försöka få stöd för ett ”nej” i elfte timmen, skriver Tomas Tobé.

Sverige måste bli bättre på att påverka agendan för Europasamarbetet. Det är avgörande för att värna svenska intressen. Tyvärr är det i dag dåligt ställt med Sveriges inflytande. Hanteringen av lagstiftningen om minimilöner är bara ett exempel på hur Sverige spelar bort sig i Europapolitiken.

Jag är fast övertygad om att det svenska EU-medlemskapet tjänar vårt land väl, inte minst då vi är en exportnation. Gränsöverskridande frågor som invandring, klimat, organiserad brottslighet och vår konkurrenskraft mot resten av världen kräver också europeiska gemensamma lösningar. Ett EU som löser samhällsproblem är till nytta för medborgare och medlemsländer.

Samtidigt utvecklas Europasamarbetet på ett sätt som ur ett historiskt svenskt perspektiv inte alltid är önskvärt. Vi får återkommande strida för att försvara det aktiva skogsbruket, vi har svårt att få gehör för vår restriktiva budgetpolitik och vi ogillar att EU skaffar sig inflytande över vår arbetsmarknad.

Givet det senare var det särskilt illa genomtänkt att det var just Sveriges regering som 2017 initierade och drev på för den sociala pelaren. Ett initiativ med direkt koppling till EU-lagstiftning på arbetsmarknadsområdet – som vi nu ser konsekvenserna av. EU är i slutskedet av att anta en lagstiftning om europeiska minimilöner. Vi moderater har varit emot detta från början, och vi har också agerat därefter både i Europaparlamentet och i EU-nämnden. Helt enkelt för att EU inte bör besluta om löner.

Den sociala pelaren är bara ett exempel på hur valhänt Sverige hanterar EU. Sverige har i allmänhet svårt att vinna stöd för sina positioner i förhandlingarna med medlemsländerna.

Det är därför hög tid för ett omtag. Sverige måste bli bättre på att proaktivt påverka EU. Då kan vi driva utvecklingen, snarare än att enbart förhålla oss till den eller förgäves försöka få stöd för ett ”nej” i elfte timmen. Självklart kommer det tillfällen när vi behöver gå med på kompromisser som inte är perfekta ur svensk synvinkel, så fungerar alla samarbeten.

Försök att forma EU i rätt riktning ska däremot inte avskrivas som helt fruktlösa. Istället handlar det om att agera konstruktivt och inse att inflytande i EU kräver tid och politiskt kapital. Ska Sverige få genomslag måste vi till exempel komma med egna pragmatiska förslag och lösningar som kan läggas på bordet, som alternativ.

Genom Brexit förlorade Sverige en nära allierad i EU-sammanhang, därför måste vi nu börja bygga allianser med andra medlemsländer. Är vi lyckosamma kan vi bilda hoppande majoriteter och därigenom få ökat genomslag. Sverige borde ta bättre vara på möjligheterna med Europasamarbetet, därför agerar Moderaterna som den konstruktiva Europakraften.

Vad gäller invandringspolitiken, frihandel och EU:s konkurrenskraft vore ett mer långsiktigt och aktivt agerande från Sverige särskilt betydelsefullt. Vi har också goda förutsättningar att driva på för en effektiv klimatpolitik som är förenlig med ökad tillväxt.

Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

ArbetsmarknadBrexitEUEuropaparlamentetFrihandelKlimatLönerMigrationOrganiserad brottslighetSigneratSkogsbrukTomas Tobé