Hoppa till huvudinnehållet

Ny typ av bedrägerivåg – riktad mot yngre: ”Swisha 4000 kronor”

Publicerad:
Polisen har den senaste tiden fått ta itu med en ny typ av bedrägeriförsök.
Polisen har den senaste tiden fått ta itu med en ny typ av bedrägeriförsök. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Under en kort period har polisen i Värmland fått ett 15-tal bedrägeriärenden som liknar varandra. Alla som drabbats är i 20-årsåldern.

Normalt brukar bedrägeriförsök drabba de äldre personerna i samhället, men här har gärningsmännen istället riktat in sig på en yngre målgrupp.

– Av anmälningarna framgår att de som drabbats har fått ett meddelande från en vän via Snapchat. Vännen skriver att hen har hittat en Macbook Air som hen vill köpa, men personens Swish fungerar inte och det är ganska bråttom. Hen undrar därför om den drabbade kan låna ut pengar och swisha till säljaren. Den drabbade svarar ja, får namn och telefonnummer till säljaren och swishar det efterfrågade beloppet, berättar en förundersökningsledare hos polisen i region Bergslgen.

I samtliga 15 ärenden är det 4 000 kronor som man vill att de drabbade ska swisha.

– Strax efter att betalningen är genomförd får målsägande veta att vännens Snapchatkonto blivit hackat och att det inte alls är den riktiga vännen som frågat om pengar.

Var uppmärksam

Polisen understryker vikten av att vara uppmärksam. Om man får den här typen av förfrågan så bör man ringa upp sin vän för att verkligen kontrollera detta innan man gör något.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusSnapchatSwishVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.