Hoppa till huvudinnehållet

Maxi ställde ut hos Lerin – så gick det sen för supertalangen

Publicerad:
Maxi Svensson fyller 17 år den 29 december. Redan våren 2017 ställde han ut hos Lars Lerin och sedan dess har han fortsatt framåt i konsten.
Maxi Svensson fyller 17 år den 29 december. Redan våren 2017 ställde han ut hos Lars Lerin och sedan dess har han fortsatt framåt i konsten. Foto: Magnus Liam Karlsson

Maxi Svensson var bara tolv år när han fick ha en stor soloutställning på Lars Lerins Sandgrund.

Nu fyller han snart 17 år, men hans intresse för måleri har inte avtagit, tvärtom. Nyss målade han live i Musikhjälpen och dessutom är han aktuell med sin allra första bok.

Många höjde på ögonbrynen när en så ung konstnär fick ställa ut på Lerins Sandgrund i Karlstad. Snart stod det dock klart att det även fanns anledning att höja på ögonbrynen för det som faktiskt visades: Maxi Svensson var redan då en stor talang i konsten.

Utställningen hos Lars Lerin har betytt mycket, säger han idag:

– Det var jättekul att få ställa ut där. Jag hade sett upp till Lars så mycket och det var så kul att han sett mina bilder och bjöd in mig, säger Maxi.

När inbjudan från den välkände värmlänningen kom, fick Maxi reda på det via ett telefonsamtal:

– Det kändes helt overkligt! Mamma ringde mig i skolan. ”Sätt dig ner” sa hon först.

Magisk katt

Utställningen i Karlstad hölls i mars 2017. Idag är Lars Lerin fortfarande en av Maxi Svenssons stora förebilder i konsten, men inte längre den enda. Idag har han upptäckt fler, både inom målad konst och fotografi. Han har fortsatt att måla och utvecklas och efter Karlstad blev det utställning också på konstmuseet på Åland. Det var i början av 2019.

Åttiotvå akvareller hade den då tolvårige Maximilian Svensson, Stockholm, med sig till Karlstad när han ställde ut på Sandgrund 2017.
Åttiotvå akvareller hade den då tolvårige Maximilian Svensson, Stockholm, med sig till Karlstad när han ställde ut på Sandgrund 2017. Foto: Helena Karlsson

Sedan kom pandemin, men han har även utan utställningar haft fullt upp: ett av de större projekten har varit att illustrera en bok.

Lagom till julhandeln kom Den magiska julkatten, med text av Ester Roxberg.

– Jag tolkar hennes texter och hittar på bilder, så det är fortfarande kreativt, men ändå med lite mer restriktioner, säger han och nämner att katten ju exempelvis bör se likadan ut genom boken.

Många månaders jobb

Julboken om den magiska katten har fått mycket uppmärksamhet och han tycker själv att det var en fin känsla när den färdiga boken kom.

– Det var väldigt kul att få se den, eftersom det varit så många månader av jobb tills boken kom. Och det är kul att det gått så bra för den, säger han.

En av Maxi Svenssons skimrande akvareller från boken Den magiska katten, som ges ut av bokförlaget Rabén och Sjögren.
En av Maxi Svenssons skimrande akvareller från boken Den magiska katten, som ges ut av bokförlaget Rabén och Sjögren. Foto: Maximilian Svensson

Den framgången bäddar för ett nytt bokprojekt, som faktiskt redan är igång.

– Nu håller jag på med en till bok. Det är av samma författare, men en sommarbok. Jag har en bild kvar att måla till den. Det har varit mycket med den; 2022 hoppas jag att jag kan gå tillbaka mer till mina egna grejer, säger konstnären.

I Karlstad visade han ett stort antal akvareller, men nu har han också börjat måla i olja.

– Det är kul också. Det är nästan motsatsen mot akvarell och det är en utmaning.

Byter av Lasse Åberg

2022 är Maxi Svensson också aktuell som årets kalenderkonstnär hos Hjärt-Lungfonden. Han har gjort bilderna till fondens Gåvokalender för 2022, ett uppdrag Lasse Åberg hade i fjol.

Lasse Åberg var 2021 års kalenderkonstnär, 2022 är det Maxi Svenssons bilder som fyller Hjärt-lung-fondens gåvokalender.
Lasse Åberg var 2021 års kalenderkonstnär, 2022 är det Maxi Svenssons bilder som fyller Hjärt-lung-fondens gåvokalender. Foto: Hjärtlung-fonden

– De hoppas att kalendern ska bli en tradition och det är kul när min konst kan hjälpa människor, säger han.

Målade live i Globen

Det har den gjort också på annat sätt. Nyss var han inbjuden att måla på Avicii Arena, Globen, i Stockholm vid konserten Together For A Better Day, en kväll med temat att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga.

– De bjöd in kreativa ungdomar som skulle stå på scen och göra det man är bra på inför 15 000 i publiken, medan konserten var igång, berättar han.

Oj, hur var det?

– Det var jättekul att få vara där. Det är inte så stor chans att en konstnär får åka till Globen och stå på scen där! säger han.

I Musikhjälpens bur

I helgen var det dags för nästa hedersuppdrag. Då fick Maxi Svensson kliva in i en riksbekant bur:

– Jag målade en tavla för Musikhjälpen. De ville få en tavla att auktionera ut.

Varje dag efter skolan sätter sig Maxi Svensson och målar. Konsten är hans stora passion i livet och han siktar på att ha måleriet som yrke.
Varje dag efter skolan sätter sig Maxi Svensson och målar. Konsten är hans stora passion i livet och han siktar på att ha måleriet som yrke. Foto: Magnus Liam Karlsson

– 2021 har varit ett väldigt stort år, sammanfattar konstnären, som inte målar mindre idag än för fem år sedan, snarare tvärtom.

– Varje dag! är svaret på frågan hur mycket måleri det blir nuförtiden.

– När jag kommer hem brukar jag ta mig något att äta och sen sätter jag mig och målar, säger han.

Bara D i bild

Strax för nyår fyller han 17 år och han går fortfarande på gymnasiet, estetiskt program. Han har ett år kvar och gör ingen hemlighet av att skolan inte är hans favoritplats. Ofta längtar han hem till sitt måleri:

– Ofta har jag tänkt ut vad jag vill måla redan i skolan, så jag kan börja direkt när jag kommer hem.

Faktum är att han inte ens uppskattar bildlektionerna fullt ut. Han har faktiskt bara D i bild.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Det är klart att det är tråkigt, men jag har inte så mycket att säga om det.

”Fråga mina föräldrar”

Kanske kan man våga fundera över om han alls måste gå i skolan; tekniskt sett har han ju redan börjat försörja sig som konstnär och vet vad han vill i livet.

– Det borde du nästan fråga mina föräldrar... men jag måste väl, för att komma in på högskolan sen, säger han.

Maximilian ”Maxi” Svensson har redan lyckats med mycket som konstnär: han har målat för Musikhjälpen, ställt ut på Åland och hos Lars Lerin, och längtar efter att sluta gymnasiet och börja på konstskola istället.
Maximilian ”Maxi” Svensson har redan lyckats med mycket som konstnär: han har målat för Musikhjälpen, ställt ut på Åland och hos Lars Lerin, och längtar efter att sluta gymnasiet och börja på konstskola istället. Foto: Magnus Liam Karlsson

Planen efter gymnasiet är att fortsätta måla och att söka vidare till någon konstskola, i Sverige eller utomlands. Det finns en skola i London han suktat efter länge, men om Brexit ställer till det finns även skolor i bland annat Norge och Italien som han är nyfiken på.

Mycket träning bakom

Ett ord som ofta återkommer i tidigare artiklar om Maxi Svensson är ”underbarn”, ett ord han aldrig varit förtjust i.

Hur länge till behöver du dras med det epitetet tror du?

– Inte alltför länge hoppas jag. Underbarn är väl att man föds till det, men jag har inte fötts till det här. Jag målade som vilket barn som helst när jag var liten. Det har inte bara kommit, utan jag har tränat mig till det här.

Fakta

Maxi Svensson

Namn: Maximilian (Karl Erik) Svensson

Född: 29 december 2004

Bor: i Tyresö

Familj: Mamma Titti, pappa Niclas och lillebror Wilhelm

Sysselsättning: Konstnär och går andra året på estetiska programmet på Internationella engelska gymnasiet i Stockholm.

Gjort i konsten - hittills (i urval): Utställning på Lars Lerins Sandgrund i Karlstad. Konstnär för Majblomman, utställare i Örebro rådhuskalender. Utställning på Ålands konstmuseum, vinnare av Youth challenge Powerhouse (Uniqlo). Har illustrerat barnboken ”Den magiska julkatten” (skriven av Ester Roxberg)

Artikeltaggar

BarnböckerFritid och livsstilHammaröJulKändisarKarlstadKonstKonstnärKonstverkLars LerinLerinmuseetMänskligtNöje/KulturTyresöUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.