Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnan som föll – hemstadens hyllning till Zarah Leander dröjde 40 år

Publicerad:
Mattias Enn är vice ordförande i Zarah Leander-sällskapet och framträdde när Karlstad - till slut - gav den Karlstadsfödda stjärnan en egen plats.
Mattias Enn är vice ordförande i Zarah Leander-sällskapet och framträdde när Karlstad - till slut - gav den Karlstadsfödda stjärnan en egen plats. Foto: NWT Redaktion

2021 blev året då Karlstad hedrade stadens världsberömda dotter med att döpa lokalgatan utanför Wermland Opera till ”Zarah Leanders plats” – fyrtio år efter sångstjärnans död.

Mattias Enn, estradör och vice ordförande i Zarah Leander-sällskapet, sjöng vid invigningen och skriver nu om Zarah, Sverige, nazismen och dubbelmoralen.

Kommunalrådet Eric Nilsson (KD) invigde skylten i höstas med hyllningstal och det blev sång av undertecknad. En av kommunens tekniker viskade förtroligt i mitt öra: ”Vi har gjort två skyltar. För säkerhets skull”.

Sara Hedberg – som lade ett Z och ett H till sitt förnamn – föddes 1907 i ett högborgerligt Karlstad. På teatern fick hon sitt lystmäte och scendrömmarna ledde till Stockholm 1927. Äktenskapet med skådespelaren Nils Leander gav henne ett nytt efternamn och två barn. Efter Zarahs debut 1929 hos revykungen Ernst Rolf, stred teaterdirektörerna i Stockholm om det nya fyndet med det eldröda håret, de stora gesterna och den mörka rösten.

Zarah Leanders plats utanför Wermland opera invigdes i höstas. Mattias Enn sjöng och Erik Nilsson (KD) höll tal.
Zarah Leanders plats utanför Wermland opera invigdes i höstas. Mattias Enn sjöng och Erik Nilsson (KD) höll tal. Foto: Lena Richardson

Läromästare och vän

Revykungen Karl Gerhard vann slaget och blev Zarahs läromästare och livslånge vän. Med sin yrkeskunskap och politiska skärpa skapade han en stjärna av Värmlandstösen under fyra intensiva revyår på 30-talet i Stockholm. Deras vänskap kom med åren att prövas hårt av krigets kalla vindar. Men den bestod. Idag är de två ikoner i svensk underhållningshistoria.

1936 gör Zarah operettsuccé i Wien och skriver ett förmånligt kontrakt med det tyska filmbolaget UFA i Berlin. Hon blir Tredje Rikets främsta filmstjärna under sex år och sjunger in miljoner på sina grammonfonskivor. Herrgården Lönö ute på Vikbolandet i Östergötland blir hennes fasta punkt i livet.

Säpo misstänkte under efterkrigsåren att sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander var sovjetisk spion. På bilden skriver Zarah Leander, autografer till tyska officerare i Paris.
Säpo misstänkte under efterkrigsåren att sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander var sovjetisk spion. På bilden skriver Zarah Leander, autografer till tyska officerare i Paris. Foto: TT

”Att ärva ett slott anses inte vara något märkvärdigt i vårt land, men att själv tjäna ihop till ett – som Zarah har gjort – måste man ändå beundra!”, sa vännen Karl Gerhard och sjöng vidare om nazismens grymheter från sin revyscen i Stockholm.

Hans kuplett ”Den ökända hästen från Troja” 1940 kritiserade den svenska regeringens undfallenhet mot Tyskland. Karl Gerhard spelade ett högt spel med det fria ordet som insats. Revynumret förbjöds av statsminister Per-Albin Hansson, av rädsla för tyska konsekvenser mot Sverige. Antinazisten Karl Gerhard sålde sin teater och flyttade till Göteborg, där han fortsatte sin kritik mot regeringen, som höll ett vakande öga på honom. Snart skulle krigslyckan vända för tyskarna. Sverige bytte sida och Karl Gerhard blev ofarlig.

Goebbels tröttnade

1943 hade propagandaminister Joseph Goebbels fått nog av Zarah Leanders privilegier nere i Tyskland. Flygresor hem till Sverige över stängda gränser, gager utbetalda i svenska kronor och hennes vägran att bli medlem i det nazistiska partiet. Zarah reste hem till ett kyligt Sverige, där hon stämplades för samröre med nazisterna. Radiotjänst spelade inte hennes skivor och Folkparkerna stängde portarna. Säpo bevakade henne ända fram till 1971, men utan resultat.

Sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander med blommor i famnen efter en konsert på konserthuset i Stockholm i augusti 1949.
Sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander med blommor i famnen efter en konsert på konserthuset i Stockholm i augusti 1949. Foto: TT /

Vännen Karl Gerhard försökte engagera – och därigenom rentvå – Zarah, men förgäves. Ännu kunde inte Folkhemmet förlåta medlöperskan Zarah, hur plågsamma minnena av de tyska permittenttågen genom Sverige än var, i regeringens och folkets goda minne. Ännu var Zarah den samvetslösa kapitalisten, medan Sverige införde barnbidrag och tjänstepension, tack vare den gynnsamma järnmalmsexporten till Tyskland under kriget. Ännu var opportunisten Zarah inte värdig värmen – utan endast den giftiga röken – från de svenska industriskorstenarna, som bolmade vidare på socialdemokratiska, pinsamma minnen av baltutlämningar och J-stämplar i judiska pass. ”Den som är utan synd, kaste han den första stenen!”, säger Bibeln. Självgott kastar Sverige än idag sina tre största stenar runt jorden: ”Köp vår värdegrund, vår välvilja – och våra vapen!”.

Comeback 1952

1952 var året inne då Zarah Leander och Karl Gerhard stod tillsammans på en svensk scen. Jublet visste inga gränser.

I strålkastarskenet skådades två artister – symbiosen av vårt eget land – och en spegelbild av Sverige. Den ena hade sålt sina naturtillgångar till den som betalade bäst. Den andre hade offentligt deklarerat sitt motstånd mot Hitler. Den svenska regeringen hade balanserat skickligt på den diplomatiska linan över världshistoriens bråddjup. Neutraliteten hade gagnat oss väl.

En ny informationsskylt om Zarah Leander berättar om sångerskan och hennes värmländska rötter.
En ny informationsskylt om Zarah Leander berättar om sångerskan och hennes värmländska rötter. Foto: Tommy Andersson

40 års botgöring

Utanför teatern i Karlstad ligger Zarah Leanders plats. Stjärnan har kommit hem till sin stad efter 40 års botvandring genom öknen. På skylten – så länge den få stå kvar – kan vi läsa om Sveriges främsta primadonna genom tiderna, som tillsammans med revykungen Karl Gerhard skrev svensk underhållningshistoria.

Mattias Enn

Zarahs plats invigd: ”Äntligen får hon bli en del av Karlstad igen”

Artikeltaggar

Erik NilssonHistoriaKändisarKarlstadMusikNazismSamhälleTeaterVärmlands länWermlandsoperanZarah Leander

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.