Lista: Tio JVM-stjärnor att hålla koll på

Publicerad:
William Eklund missade JVM förra året på grund av covid-19. Men nu är han med och är en av turneringens mest spännande spelare. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Inga NHL-stjärnor i OS – men junior-VM i Kanada kryllar av supertalanger. Leo Lööf, Joel Nyström och Åke Stakkestad är namnen med värmländsk koppling.

Här är tio spelare att hålla koll på.

+ Owen Power, back, Kanada

Hade sommarens etta i NHL-draften valt spel med Buffalo hade han sannolikt inte funnits med i Kanadas lag. Men Owen Power valde i stället att spela ytterligare en säsong i University of Michigan. Power är en storväxt back som bland annat tack vare sin fina skridskoåkning har jämförts med Victor Hedman. Spelade senior-VM i våras och var då med och tog guld med Kanada.

Storseger för Juniorkronorna i JVM-genrepet

+ Shane Wright, center, Kanada

17-åringen lär gå som draftetta i sommar, enligt en samstämmig expertkår. En storstjärna i kanadensisk juniorhockey och fick som femte spelare någonsin en så kallad ”exceptional player status” i den kanadensiska juniorligan OHL vilket gjorde att han kunde börja spela som underårig. Wright dominerade i U18-VM i våras och kommer att ha en stor roll i årets JVM.

+ Connor Bedard, center, Kanada

Bedard, född 2005, är blott den sjunde kanadensiska spelaren någonsin att få en JVM-plats som 16-åring och den första sedan Connor McDavid (2014). Hur stor roll Bedard får i den stjärnfyllda kanadensiska truppen återstår att se, men sett till talang är det inte många i världen som slår Bedard. Snittade nästan två poäng per match som 15-åring i juniorligan WHL förra säsongen och hade även en kort sejour i HV71 förra hösten. Och precis som Shane Wright hade Bedard en stor roll när Kanada tog guld på U18-VM i våras.

+ Matvej Mitjkov, forward, Ryssland

Nämner man Connor Bedard måste man även nämna Matvej Mitjkov. De två spås nämligen gå som etta och tvåa i NHL-draften 2023. Den nyblivne 17-åringen debuterade för storlaget Ska S:t Petersburg i höstas och har gjort imponerande fem poäng på elva KHL-matcher. I november gjorde han även A-landslagsdebut för Ryssland vid en ålder av 16 år och elva månader och blev då den yngsta ryska landslagsspelaren någonsin. Och i sin andra landskamp – i 2–4-förlusten mot Tre Kronor i Karjalaturneringen – slog han till med ett vackert så kallat Zorromål.

+ Jaroslav Askarov, målvakt, Ryssland

Tvåa bakom Tre Kronor-målvakten Lars Johansson i Ska S:t Petersburg, men i JVM kommer han att vara en nyckelspelare. Ses som en av världens största målvaktstalanger. spelar Askarov på toppen av sin kapacitet kommer de ryska guldchanserna att vara stora. Gör sitt tredje JVM.

+ Matthew Beniers, center, USA

En av de mest talangfulla amerikanska årskullarna – födda 2001 – fick avsluta juniorkarriären med JVM-guld i fjol. Nu är de överåriga och ansvaret läggs på andra – bland andra Matthew Beniers, född 2002. Centern var med och vann JVM i fjol och han fick också chansen för USA i senior-VM. En komplett spelare och när den amerikanska forwardssidan inte är lika stark som förra året kommer han att behöva dra ett stort lass.

+ Jake Sanderson, back, USA

Forwardssidan ser svagare ut, målvakterna likaså. Däremot har USA ett starkt försvar. Flera spelare som var med och vann guld i fjol är med, där en av dem är lagkaptenen Jake Sanderson. Sanderson draftades som femma 2020, ett val efter svenske Lucas Raymond, och är till vardags en av de bästa spelarna i den amerikanska collegeligan.

+ Joakim Kemell, forward, Finland

Finlands yngsta spelare har slagit igenom under hösten. Totalt har det blivit tolv mål och sex assist på 21 matcher för Joakim Kemell. Den hårdskjutande forwarden spelar till vardags i JYP i Liiga, tillsammans med en annan av Finlands potentiella nyckelspelare: Brad Lambert. Både Kemell och Lambert spås bli valda tidigt i sommarens NHL-draft där Kemell tippas gå redan topp tre av många experter.

+ Topi Niemelä, back, Finland

Gjorde åtta poäng på sju matcher när han utsågs till JVM:s bästa back i fjol. I höst har även Topi Niemelä presenterat sig på allvar i Liiga. Spelar till i Kärpät där han har gjort 24 poäng, 6 mål och 18 assist, på 31 matcher. Är Finlands viktigaste back och därmed en vital del om Finland ska kunna ta medalj igen.

+ William Eklund, center/forward, Sverige

William Eklund och Alexander Holtz kommer behöva dra ett stort lass i Sveriges offensiv. Holtz besitter ett av de bästa skotten i hela turneringen och får han det att stämma kan det bli en rolig turnering. I samma kedja lär gamla Djurgårdskompisen William Eklund finnas. Eklund fick nio NHL-matcher med San Jose i höst och imponerade, men skickades trots det hem till Djurgården. Missade förra JVM på grund av covid-19.

FBK-backen om karantänen i Kanada inför JVM: ”Finns inte jättemycket att göra”FBK-fostrade löftet om JVM-platsen och succén i Finland: ”Tagit stora steg”Nyströms ord om FBK-kaptenen: ”Är otrolig viktig för mig”

Artikeltaggar

IshockeyJVM ishockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare