Låt Samspelet få bli södra Värmlands experimentverkstad

Publicerad:
Samspelet är en organisation som går lite på tvärs mot traditionen. Jag tror vi har en stor och viktig uppgift för att bidra till en god framtid, skriver Per-Inge Lidén. Foto: Lisa Olaison NWT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har haft projekt där vi sökt lösningar för folk som är sjuka och inte har någon sjukkassegrundande inkomst, skriver Per-Inge Lidén.

Finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser, Finsam, är en fin och djärv lagstiftning som gör det möjligt för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, sjukvården och kommunerna att jobba tillsammans i syfte att stödja människor som behöver stöd av flera parter. En kan ju exempelvis vara både sjuk och arbetslös – och uppbära försörjningsstöd. Man är en och samma människa ändå.

Det finns sex kommunförbund i Värmland som bygger på den här lagstiftningen. Jag har under två år varit ordförande i ett av dem, Samspelet, som omfattar det geografiska området Kristinehamn, Hammarö, Grums och Karlstad. Här jobbar vi i kommunerna, regionen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan tillsammans med projekt och metodutveckling för att stödja människor, men också som ett slags experimentlabb där vi kan testa nya idéer för samverkan. Det är hur spännande som helst.

Staten är präglad av Axel Oxenstierna (1583-1654), och hur han organiserade statens myndigheter. Den regionala sjukvården har sina rötter i munkars och nunnors klostersjukhus på medeltiden och kommunerna i socknarnas konsensustradition. Då gällde det att alla bönder var överens om man nu skulle släpa ihop stenar till en sockenkyrka, eller ta hand om föräldralösa barn. Typ. Det har hänt en hel del sedan dess. I Samspelet är det intressant att få ta del av traditionerna, men ändå få tänka nytt tillsammans.

Så skriver du en debattartikel

Vi prövar hela tiden olika metoder. I Stegarna jobbar vi med arbetslivsträning och rehabiliteringsinsatser. I Lärvuxlärling låter vi ungdomar i målgruppen för särskild utbildning lära sig ett yrke. I Tillitsbyrån i Grums försöker vi skapa en god och jämlik hälsa för unga människor i gruppen 15-29 år.

Vi har haft projekt där vi sökt lösningar för folk som är sjuka och inte har någon sjukkassegrundande inkomst. Ett annat arbete med tidig rehabilitering i samverkan där folk från socialförvaltning, försäkringskassa, arbetsförmedling och sjukvård suttit ner tillsammans med en människa för att gemensamt se hur vi ska gå vidare. Vi jobbar med tjänsteforskning och funderar på hur vi kan stödja människor med utländsk bakgrund.

Samspelet är en organisation som går lite på tvärs mot traditionen. Jag tror vi har en stor och viktig uppgift för att bidra till en god framtid. Den första januari lämnar jag över ordförandeklubban till Pernilla Mattsson på Försäkringskassan. Låt oss gemensamt se till att Samspelet under de två år hon kommer vara ordförande får blomma ut och bli en plats för fortsatt djärva idéer och nyskapande sätt att jobba tillsammans.

För handen på hjärtat. Visst måste vi jobba tillsammans mellan stat, kommuner och region. Vi har ju nämligen en sak gemensamt: värmlänningarna.

Per-Inge Lidén (MP)

Ordförande, Samspelet Kristinehamn, Hammarö, Grums och Karlstad

Artikeltaggar

A-kassaArbetsförmedlingenArbetslöshetAxel OxenstiernaDebattFinsamFörsäkringskassanGrums kommunGrums kommunHammarö kommunHammarö kommunKarlstads kommunKarlstads kommunKristinehamns kommunKristinehamns kommunPer-Inge LidénRegion VärmlandSjukförsäkringSjukskrivningarSocialtjänsten

Läs vidare