Hoppa till huvudinnehållet

Bilsportens mäktigaste kvinna finns i Karlstad: "Jättehäftigt"

Publicerad:
Anna Nordkvist är generalsekreterare i Svenska bilsportförbundet och ny som vicepresident i det internationella förbundet, FIA. Sedan ett år tillbaka bor hon i Karlstad.
Anna Nordkvist är generalsekreterare i Svenska bilsportförbundet och ny som vicepresident i det internationella förbundet, FIA. Sedan ett år tillbaka bor hon i Karlstad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Nordkvist har som första kvinna blivit vicepresident i Internationella bilsportförbundet, FIA.

– Jättehäftigt, säger den 46-åriga Karlstadsbon.

Anna Nordkvist är inte bara världens mäktigaste kvinna inom bilsporten, utan också Sveriges som generalsekreterare och vd i Svenska bilsportförbundet, dessutom styrelseledamot i Svenska rallyt AB.

Rötterna finns i Sandviken och hon bodde länge i Stockholm, men sedan ett år tillbaka är hemvisten Värmland. Anna Nordkvist bor med sin man och tre barn i en villa nära Vänern i Dingelsundet utanför Karlstad.

– Min man Johan är från Kil ursprungligen och har tjatat i kanske 15 år att vi ska flytta. Vi hade länge en sommarstuga vid Fryken, sen hittade vi ett fantastiskt hus och det passade oss jobbmässigt, berättar Anna Nordkvist, som i yngre år var aktiv i fotboll, innebandy och golf.

– Jag var rätt duktig i all bollsport och spelade division 1-innebandy. Golfen kom lite senare, där tävlade jag på Sverigetouren.

Hon var också golfinstruktör i Tunisien.

Genom jobbet på ett Stockholmsbolag som arrangerar stora evenemang värvades hon till Svenska ishockeyförbundet som kommersiell chef och efter tre år där erbjöds hon 2018 tjänsten som generalsekreterare i Svenska bilsportförbundet, SBF.

Hon verkade också i FIA, i kommissionen för kvinnor i motorsport och e-sportkommissionen, där hon var president.

Inför att en ny FIA-president skulle väljas efter avgående fransmannen Jean Todt frågade en av kandidaterna om hon ville ingå i hans team.

– Efter funderingar och samtal med styrelsen (SBF) kände vi att det vore fantastiskt att ha en svensk representant i styrelsen i FIA, för att komma närmare och kunna påverka för Sveriges bästa.

Mohammed Ben Sulayem efterträder Jean Todt som president i FIA.
Mohammed Ben Sulayem efterträder Jean Todt som president i FIA. Foto: Lionel Cironneau

Kandidaten, Mohammed Ben Sulayem, 60, från Förenade Arabemiraten, vann omröstningen på årsmötet och utsågs i fredags till ny högsta boss i FIA. Därmed blev Anna Nordkvist tidernas första kvinnliga vicepresident. Ingen har ännu varit president.

– Det var en jättehäftig vecka.

Hon är också speciellt ansvarig för Europa, en post hon delar med spanjoren Manuel Aviñó, och tillträder officiellt den 1 januari.

Vad har du för visioner?

– Tidigt att säga, men manifestet från presidenten går mycket ut på att vi ska öppna oss mer för våra medlemmar, bli mer transparenta. FIA gör otroligt bra grejer, mycket med säkerhetsfrågor och ekonomisk impact för förbund och länderna, men det kanske inte alltid når ut. Vi behöver också jobba för att bli mer jämställda och få in fler tjejer, även i FIA, finns mycket att göra.

Sverige kan dra nytta av att ha en representant så högt upp. Sedan Lars Österlind lämnade 2017 har vi inte haft någon i world council, som högsta beslutande organet kallas.

Ökar det chanserna att behålla de stora evenemangen, som Svenska rallyt och rallycross-VM i Höljes?

– Ja, klart de vet att jag representerar Sverige och jag kommer kämpa för Sverige i de sammanhangen. Det är jätteviktigt att finnas där inne för att kunna visa att vi vill det här och klarar att göra det väldigt bra.

Bestämmer FIA eller promotorn mest?

– Förbundet har rättigheterna som man överlåter åt en promotor att hantera. I vårt fall är det promotorn som sätter kalendern och bestämmer vilka länder vi ska åka till. Promotorn föreslår naturligtvis tillbaka hur kalendern ska se ut och den får en acceptans av styrelsen, som tar det slutliga beslutet.

I egenskapen av högsta tjänsteman i Svenska förbundet har flytten av Svenska rallyt till Umeå varit en stor fråga.

– Organisationen med Glenn i spetsen har hanterat det jättebra. Det har aldrig varit någon hemlighet att vi gör flytten utifrån de krav vi hade från FIA och promotorn. Tror det finns en stor förståelse och är väldigt viktigt för oss att behålla det.

Det finns dock en del kritik.

– Det har varit en tradition i många år så det är jättetråkigt att det flyttar från Värmland, det förstår jag att alla lokala tycker, men man har också byggt upp det här rallyt som man ska vara otroligt stolt över, ett evenemang som man förädlat och vi nu tar vidare till en annan plats.

Kritiken växte när rallyt hade svårt att komma överens med samerna om att köra sträckorna på deras renbetesmarker och hotet fanns att VM-tävlingen skulle försvinna utomlands.

Var det mycket oro även på förbundet?

– Nej, faktiskt inte. Det finns alltid utmaningar att flytta ett stort evenemang, men vi har fullt förtroende för organisationen, regionen och alla som jobbar med det.

Svenska rallyt AB skulle säljas, hur går det?

– Vi är fortfarande två ägare och får se framöver vad vi gör. Det här evenemanget är jätteviktigt för Bilsportförbundet. Vi har en god relation med den andra ägaren (Uvån) och samtalar om framtiden.

Borde staten gå in och hjälpa till med finansieringen, som i många andra länder?

– Om ett land går in med 30 miljoner kronor i en baspeng är det klart att det betyder oerhört mycket. Vi tillsammans med de andra förbunden jobbar mot Riksidrottsförbundet och regeringen, att vi behöver ha en annan evenemangsstrategi för Sverige. De förstår nog också att vi blir väldigt utsatta och att det blir en hård konkurrens om de här stora evenemangen.

Svenska rallyt är viktigt för både FIA och SBF.
Svenska rallyt är viktigt för både FIA och SBF. Foto: Micke Fransson/TT

Pandemin har slagit hårt även mot bilsporten. Det mesta stod helt stilla i ett år, men drog igång igen i höstas.

Hur påverkar de nya restriktionerna?

– När vi satt med RF och Folkhälsomyndigheten i morse (onsdag) konstaterade jag att vi klarar oss ganska bra, tack vare att vi är utomhus mycket. Nu görs stor skillnad på ute och inne, och så var det inte förra året. Därtill säras det på publik och deltagare. Vissa, som motionslopp, har många deltagare och inte mycket publik, men vi har mycket publik och få utövare.

Förra året var det kraftig turbulensen i SBF:s styrelse, som inte beviljades ansvarsfrihet för en kritiserad USA-resa och underskott i kassan. En gren försökte sätta Svenska rallyt AB i konkurs och distrikten ville avsätta styrelsen. Två ordförande avgick. Men en ny styrelse valdes på förbundsmötet i april i år.

– Det var oerhört tufft, men nu är styrelsen ny och har inget med det gamla att göra. Styrelsen var snabb att ta fram tre prioriterade områden: kommunikation, återstarten av sporten och tilliten. Det känns jättebra.

Mer värmländskt

Susanne Kottulinsky Åhlin från Hammarö och Tony Ring från Karlskoga tillhör de nya.

Och förbundet har blivit ännu mer värmländskt.

– Jag har anställt en ny kille hos mig som heter Christer Jönsson, som jobbat mycket med rallycrossen i Höljes. Han bor i Karlstad och har börjat jobba som sportgrensansvarig för rallycross, crosskart, folkrace och bilcross, berättar Anna Nordkvist.

Artikeltaggar

Anna NordkvistFIAMotorsportSvenska Bilsportförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.