Hoppa till huvudinnehållet

Stora festkvällen i Arvika ställs in: ”Det är jävla tråkigt”

Publicerad:
Andreas Olsson, delägare i Olssons brygga och O’Learys får än en gång ställa om på grund av nya restriktioner. ”Januari är inte världens roligaste månad, så det hade varit ”gött” att ha juldagen. Men jag orkar inte vara bitter”.
Andreas Olsson, delägare i Olssons brygga och O’Learys får än en gång ställa om på grund av nya restriktioner. ”Januari är inte världens roligaste månad, så det hade varit ”gött” att ha juldagen. Men jag orkar inte vara bitter”. Foto: Lisa Olaison

Juldagens uteliv har varit efterlängtat av många. Men nu sätter de nya restriktionerna stopp.

– Vi påverkas jättemycket. Juldagen är en av våra bästa dagar på hela året, säger Andreas Olsson.

Det var under måndagen som regeringen presenterade de nya restriktionerna – en högst ovälkommen julklapp för krogbranschen: från och med 23 december tillåts endast sittande gäster på tillställningar med fler än 20 personer.

Det här får direkta konsekvenser för O’Learys i Arvika som planerat för en välbesökt nattklubb under juldagen.

– Nog visste vi att något skulle komma, men det är jävla tråkigt att behöva börja om. Det är inte så att vi inte har någon förståelse, vi vill också få slut på alltihopa och göra det vi kan. Men det känns lite jobbigt att de är ute så sent, det kom så snabbt inpå. Vi får ingen framförhållning, säger Andreas Olsson, delägare i O’Learys och Olssons Brygga.

Bara restaurang

O’Learys kommer fortfarande att ha öppet på juldagen men kan endast erbjuda 137 sittplatser till restauranggäster då det endast tillåts åtta personer per sällskap samt en meter mellan borden.

– Normalt sett är det proppfullt här på juldagen. Men nu blir det en restaurangkväll. Vi ska försöka göra det så trevligt som möjligt, säger Olsson och låter hälsa att alla som köpt entré till nattklubben kommer att få sina pengar tillbaka.

Det svajiga och osäkra läget har blivit något av ett normaltillstånd.

– Det har ju varit så här i två år nu, så det är inget nytt. Det är bara att gilla läget, vi orkar inte gräva ner oss längre. Vi hoppas att det löser sig så snabbt som möjligt så att det inte blir ett bekymmer till sommaren. Vi har mycket grejer på gång i sommar. I Mariebergsskogen har vi två konserter, sen har vi Bryggan och Hamnfesten, säger Andreas Olsson.

Tillsynskontroller

Det är Arvika kommuns miljöstab som ser till att restaurangerna efterföljer de nya restriktionerna. Tillsynskontroller kommer att genomföras i Arvika inom de närmaste tiden.

Vad kommer ni att kontrollera då?

– Först och främst att de håller avstånd och inte dukar för trångt till sina sittande gäster. Att de tänkt till för de som ska hämta mat så att det inte blir en lång kö till julbord, att det inte blir en ”häng-kö” till baren och att de informerat sina gäster om hur de vill hantera det, säger Mats Rydström, miljöchef i Arvika kommun.

Rydström anser också att restriktionerna borde ha aviserats tidigare än två dagar innan de ska träda i kraft.

– Det var lite olyckligt att det blev så väldigt kort varsel. Det hade inte gjort något om restriktionerna kommit någon vecka i förväg. Det hade gjort det lite lättare. Många har säkert bokat upp gäster på julbord och grejer. Det ställer till det även för oss som beviljat ledigheter på jul och nyår. Men på något sätt får vi ta oss ut under helgerna. Nu har inte vi jättestora problem i och med att vi inte har nattklubbsställen utan mest sittande bordsplaceringar.

Arvikas restauranger kommer att få veta att tillsynskontroller kommer att genomföras, men inte när. Sett till de corona-inspektioner som gjorts under året finns det dock inget skäl till oro.

– Det har inte varit några stora problem, de har skött sig bra, säger Mats Rydström.

Nya smittsskyddsåtgärder från och med 23 december

• Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare inomhus ska enbart ha sittande publik, oavsett om vaccinationsbevis används eller inte. Utan vaccinationsbevis begränsas sällskapens storlek till max 8 personer och 1 meters avstånd mellan sällskap. Här finns ett undantag för religiösa sammankomster.

• Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare inomhus kräver vaccinationsbevis och en begränsad storlek på sällskap till max 8 personer samt 1 meters avstånd mellan sällskap. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med 500 deltagare eller fler kan alltså inte anordnas utan vaccinationsbevis.

• För serveringsställen gäller krav på sittande servering och 1 meters avstånd mellan sällskap. Detta gäller även nattklubbar.

• För mässor och handelsplatser inomhus gäller minst 10 kvm per person.

• För kultur- och fritidsverksamheter inomhus, till exempel museer, konsthallar och gym, gäller minst 10 kvm per person med undantag för verksamhet som riktar sig till barn och ungdomar födda 2002 och senare, till exempel träning, tävling.

• Mellan den 23 december 2021 och den 16 januari 2022 införs en avrådan till föreningar för kultur, idrott och fritid från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan genomföras. Avrådan gäller inte sådan idrott som är yrkesmässig.

• Allmänna råd om att arbeta hemifrån kommer att återinföras.

• Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.

Källa: Regeringskansliet

Artikeltaggar

Andreas OlssonArvikaCoronavirusetMats RydströmNäringslivNöje/KulturNyheterO'learys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.