Regionrådet hade stor 50-årsfest – dagar efter smittskyddsläkarens skarpa råd

Publicerad:
Här hade Fredrik Larsson (M) sin fest. Foto: Joachim Lagercrantz

Undvik stora fester, sa Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Samma vecka hade regionrådet Fredrik Larsson (M) 50-årsfest med mellan 50 och 70 gäster.

– Jag förstår att det kan vara en känslig fråga i min roll, säger han.

Onsdagen den 8 december införde Folkhälsomyndigheten nya råd i landet på grund av en ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning.

Råd om att alla vuxna skulle hålla avstånd i offentliga miljöer gällde, bland annat.

Flera nya misstänkta omikronfall i Värmland: ”Ramlar in varje dag”

Lördag samma vecka, den 11 december, hade regionrådet Fredrik Larsson (M) sin 50-årsfest på Odd Fellows lokal i Karlstad.

Enligt honom deltog mellan 50 och 70 personer på tillställningen.

– Det viktiga var att jag gjorde bedömningen och ganska noggrant försökte gå igenom huruvida jag kunde leva upp till de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gav.

Var det lämpligt att ha en sådan fest med tanke på läget?

– Det är det som är så svårt i sådana här lägen hur man ska göra de avvägningarna och jag gjorde avvägningen att jag kunde leva upp till de rekommendationerna som Folkhälsomyndigheten hade. Annars skulle jag inte gjort det, jag förstår att det kan vara en känslig fråga i min roll.

FHM: Så kan smittan utvecklas nästa år i Värmland – och då kommer toppen
Fredrik Larsson (M) är regionstyrelsens ordförande.
Fredrik Larsson (M) är regionstyrelsens ordförande. Foto: Peter Bäcker

Bara några dagar innan festen gick smittskyddsläkaren i Region Värmland Anna Skogstam ut och avrådde från större fester.

Hur tänker du kring det?

– Och Folkhälsomyndigheten definierade stort som 100. Det är svårt. Vad ska jag säga? Jag gjorde den här bedömningen att jag klarade av att genomföra det här utan att bryta mot de rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Efter nya smittoökningen: Här bor alla som drabbats av covid-19

Vi vet sedan tidigare i pandemin att smitta kan spridas på privata fester?

– Absolut, men vi vet att väldigt många av dem som är inneliggande är ovaccinerade, till exempel. Så är det också.

Hade du vaccinkrav hos besökarna?

– Folkhälsomyndighetens rekommendation är faktiskt: om du är ovaccinerad ska du själv ta konsekvenserna av det. Och faktiskt inte utsätta andra för den risken. Jag utgår naturligtvis från att de som var på plats var vaccinerade. Annars hade de inte gått dit om de följer Folkhälsomyndigheten.

Grafik: Så många värmlänningar har fått tredje dosen

Fredrik Larsson uppger att han inte har någon information kring om någon ska ha blivit smittad.

NWT har varit i kontakt med smittskyddsläkaren Anna Skogstam, som inte vill kommentera regionrådets födelsedagsfest. Däremot står hon fast vid de uttalanden hon gjorde dagarna före festen, där hon uppmanade alla att inte "ställa till med stora fester".

– Den rekommendationen från mig står fast, säger hon till NWT.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

– Man ska undvika stora sammanhang och att ha stora fester. Sedan kan jag inte uttala mig om just den enskilda festen och hur upplägget var.

Fler deltog

Andra folkvalda deltog på 50-årsfesten, som regionrådet Stina Höök (M) och Alexander Torin (M), kommunpolitiker i Karlstad.

Stina Höök vill inte kommentera. Alexander Torin:

– Restriktionerna var inte lika hårda då som de är nu. Man kunde gå på både nattklubb och restaurang med många andra, så just då kände inte jag att det var något konstigt att gå på en bjudning.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

Alexander TorinAnna SkogstamCoronavirusetFolkhälsomyndighetenFredrik LarssonRegion VärmlandStina HöökVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare