Insändare: Julbetraktelse i en tid utan pest-före-datum

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Om ett år får vi hoppas att livet återigen kan gå i gamla julspår, men ha det nu så gott det går under helgerna och njut av tillvaron”, skriver insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Som vanligt så här års så står julen för dörren, men syftet i år är förstås att vi inte ska kunna ta oss ut och träffa varandra i dessa pandemiska tider. Gu’ va’ trist det är med alla nya virusvarianter och enligt experterna finns det tydligen ingen bortre gräns, alltså inget pest-före-datum.

Här följer ett litet julrim som går att nynna till Bing Crosbys fina och klassiska säsongsång ”White Christmas”:

Att drömma om en jul hemma

Det rimmar bra med pandemin

Gärna julgransdans, men håll då distansen

trots att du har fått vaccin

Att drömma om en jul hemma

är som en grisfest i arrest

Fint och pyntat mitt i en pest

Fira jul trots allt och ha det bäst!

Vid en återblick på det gångna året går det inte att undvika de många bottennappen i den politiska ankdammen. Visserligen fick vi Sveriges första kvinnliga statsminister, men hon jobbade ju bara sju timmar så nu väntar vi på hennes uppföljare till Dolly Partons klassiska countrylåt . . . Ladies and gentlemen, presenting Magdalena Andersson and her latest track: ”Working 9 to 4”.

Riksdagspolitikerna är inte bara idé-ologiska, deras självgodhet gör att de hellre hackar på de andra partierna än gör sitt bästa för Sveriges bästa. Man kan nog påstå att denna segregering lett fram till en seg regering. De styrandes samhällsansvar kan sammanfattas i den gamla politikerklyschan: ”Våra lösningar duger gott, det är era problem det är fel på!”

Inför valet till hösten ligger det nära till hands att tänka på Lars Ekborgs gamla monolog: ”Vi hade en skönhetstävling hemma i byn och alla kärringar ställde upp. Ingen vann.”

Men i ett avseende verkar riksdagen vara överens och det är att vi medborgare ska gå in som riks-kapitalister genom att betala orimliga avgifter på exempelvis bensin och elektricitet. Här i Sverige ska vi bokstavligen skatta oss lyckliga!

Om ett år får vi hoppas att livet återigen kan gå i gamla julspår, men ha det nu så gott det går under helgerna och njut av tillvaron. Till exempel genom att inte göra nånting alls under ett par intensiva timmar och sedan vila dig en stund. God Jul och Gott 2022!

Kresam Bengt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.