Hjälp oss göra julen grön

Debatt
PUBLICERAD:
Fler gröna inslag på julbordet innebär både en rolig förnyelse av en trevlig tradition och avsevärt mindre klimatpåverkan, skriver Johanna Sandahl med flera.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
För att kunna få vackra vita jular framåt måste vi tänka grönt nu. Vi måste lova varandra att jobba för ett mer hållbart julfirande som minskar både konsumtionshetsen och klimatstressen. Det skriver fyra framstående klimatprofiler som ger sex tips för en godare jul.

Julen är på ingång och därmed även stressen över allt som ska hinnas med. Det ska handlas julklappar, lagas julmat, köpas nya ljusslingor och resas utomlands. Men allt detta adderar också till det vi alla borde känna allra störst stress över – den akuta klimatkrisen.

Isar smälter och haven stiger. Ingen kan längre blunda för allvaret i situationen. Trots det väntas julhandeln slå nya rekord även i år. Handelns utredningsinstitut, HUI, spår en tillväxt på tre procent jämfört med inköpen i december förra året, en oroväckande utveckling om man ser till konsumtionens påvisade påverkan på klimatet.

Men våra konsumtionsmönster behöver inte nödvändigtvis ha en negativ inverkan på vårt klimat. Genom att göra smarta val kan vi både få en trevlig jul och minska påfrestningen på vår planet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det står klart att politiken måste ta ett mycket större ansvar för de samhällsförändringar och gröna investeringar som krävs. Omfattande omställningar inom den offentliga sektorn är helt avgörande för vår framtid. Men varje enskild person kan också bidra.

Vi lovar därför oss själva och varandra att jobba för en grönare jul. Det är dessutom roligt och minskar stressen på alla plan. Här är sex tips som vi ska använda i vårt julfirande i år.

1. Mer återbruk – färre nytillverkade julklappar. Det finns redan massor av tillverkade prylar, leksaker och kläder som genom att få nya ägare kan skänka mångdubbel glädje. Den pre-älskade klappen är också utsedd till årets medvetna julklapp.

2. Ge en upplevelse. Ett restaurangbesök eller en föreställning att uppleva tillsammans med den som får klappen är ju inte helt fel! Detta är enligt HUI prognosen för att bli årets julklapp och vi håller med – upplevelser är mer hållbart än prylar, på många sätt.

3. Ge bort en tjänst. Varför inte ge bort något som kan berika någon annans liv och lyfta en tyngd från hens axlar? Att få en trädklippning, barnpassning eller kanske en förrådsrensning är både klimatsmart och riktigt uppskattat.

4. Satsa på färre! Genom att dra ner antal klappar, och antal personer en byter klappar med, finns det möjlighet att lägga mer tid och tankekraft på de lite färre klappar som ska fixas! Ett tips är att bestämma att varje person bara köper till en vuxen var.

5. Grönt julbord – välj växtbaserat och ekologiskt. Göttbullar, auberginsill och gravad morot. Till alla julbordsfavoriter finns det spännande och goda vegetariska eller veganska alternativ. Fler gröna inslag på julbordet innebär både en rolig förnyelse av en trevlig tradition och avsevärt mindre klimatpåverkan.

6. Inspirera andra och gör dig själv stolt! Det är många av oss som gillar tanken på förändring, men ofta är det lättare sagt än gjort. Skriv på sociala medier eller berätta om dina julplaner vid fikabordet. Om du vill peppa dig själv att stå vid ditt ord finns det även flera plattformar för att avlägga klimatlöften.

Ju fler vi är som väljer en mer hållbar jul, desto större är möjligheten att trenden kan vändas. En grön jul nu kan ge oss vackra vita jular framöver.

Vi firar en grön jul i år. Kan vi räkna med dig?

Johanna Sandahl

Ordförande, Naturskyddsföreningen

Gustaf Lind

Generalsekreterare, WWF Sverige

Alexandra Davidsson

Generalsekreterare, Medveten Konsumtion

Tove Ahlström

Vd, oberoende tankesmedjan Global Utmaning och ambassadör för European Climate Pact

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.