Hoppa till huvudinnehållet

Hård restriktionskritik från ungdomsidrotten: ”Det är förjävligt”

Publicerad:
Ungdomsidrotten drabbas åter hårt av de restriktioner som införs.
Ungdomsidrotten drabbas åter hårt av de restriktioner som införs. Foto: NWT montage

På en presskonferens under tisdagen meddelade regeringen att det från den 23 december till den 16 januari råder totalstopp för cuper och läger.

Ett beslut som sågats hårt av idrottsprofiler och föreningsmänniskor.

– Det är förjävligt att vi ska skjuta på barnen i år igen, säger Henrik Fransén, tränare för Färjestad BK:s 07-kull.

Cuper och turneringar är för många föreningar ett måste för att gå runt ekonomiskt. Karlstadsföreningen IF Helltons ungdomsansvarige Janne Björklund är glad att man lyckades hålla sin stora cup innan restriktionerna kom.

– Vi hade tur att vi lyckades genomföra Hellton cup som är viktig för oss. Jag lider med de andra lagen som får ställa in cuper för andra året i rad.

Hur viktigt var det för er, det lär vara en ganska stor ekonomisk post?

– Superviktigt, jag skulle säga att det existentiellt för oss att kunna genomföra den. Det är den vi lever på under verksamhetsåret. Vi har inga stora sponsorintäkter eller publikintäkter på våra evenemang, det är cupen som gör att vi kan bedriva den verksamheten vi gör.

Hellton hann genomföra Hellton cup, en verksamhet som är väldigt viktig för föreningen: ”Den ställdes in förra året och då räddades vi av att våra a-lag inte spelade vilket gjorde att vi fick lägre kostnader”.
Hellton hann genomföra Hellton cup, en verksamhet som är väldigt viktig för föreningen: ”Den ställdes in förra året och då räddades vi av att våra a-lag inte spelade vilket gjorde att vi fick lägre kostnader”. Foto: Tommy Andersson

Efterlyser hjälp från förbunden

Restriktionerna under fjolåret innebar att barn och ungdomar till stor del bara fick träna – match-, serie- och cupspel ställdes in helt.

– Det är ju lite som att vi skulle gå till jobbet varje dag för att den 25 få reda på att vi inte får någon lön den månaden, säger Henrik Fransén, ungdomstränare i Färjestad BK.

Nu finns risken att idrotten går en liknande vinter till mötes, även om restriktionerna nu endast gäller för cuper och läger.

– Till syvende och sist är det en förbundsfråga och där tycker jag att idrottsförbunden behöver sätta ner foten. De har varit alldeles för dåliga på att ställa krav. Finns det någon forskning som visar på att det är barn- och ungdomsidrotten är drivande i samhällssmittan, frågar sig Fransén, och fortsätter:

– Hur säkerställer man att det verksamheterna kan bedrivas utan att det finns någon risk för smitta. Kostar det extra så är det kanske värt det för den större bilden. Att stänga ner allt är att ta den enkla vägen.

Nordic Youth Throphy drabbas av restriktionerna.
Nordic Youth Throphy drabbas av restriktionerna. Foto: Joachim Lagercrantz

Färjestad flyttar fram

Albin Tyllgren, akademichef hos Färjestad, säger att föreningen tvingats skjuta upp en rad cuper och läger. Men till skillnad från Hellton sitter hockeyklubben i en helt annan ekonomisk sits.

– Vi har fler ben att stå på och andra administrativa möjligheter att kunna flytta det, ser man till mindre föreningar kan det ibland vara en utmaning att överhuvudtaget arrangera cuper. Där har vi en fördel med den storleken vi har, säger chefen för FBK-akademien.

Hur mycket behöver ni skjuta fram?

– Färjestad BK hockeyallians har två turneringar, Nordic Youth Trophy för U11 och U12. För vår del handlar det om en turnering, julpucken och fyra läger.

Men det kan ändå genomföras?

– Ja, det är vår ambition.

Daniel Svedberg, Värmlands fotbollsförbund, säger att deras verksamhet inte kommer bli särkilt lidande: ”Vi har paus över jul och nyår, det är först helgen 15-16 som futsallen börjar. Förlängs inte restriktionerna så kommer vi klara oss”.
Daniel Svedberg, Värmlands fotbollsförbund, säger att deras verksamhet inte kommer bli särkilt lidande: ”Vi har paus över jul och nyår, det är först helgen 15-16 som futsallen börjar. Förlängs inte restriktionerna så kommer vi klara oss”. Foto: Filip Kowalski

Ingen negativ utveckling för fotbollen

En risk som lyfts fram av många är att barn och unga väljer att sluta. Tyllgren säger att FBK inte sett någon dramatiskt nedgång, snarare att man hittat andra lösningar genom spontanidrotten och faktiskt ökat inom vissa områden.

– Flickhockeyn har ökat, vilket så klart är jättekul.

Hellton har känt av tappet rejält inom vissa kullar.

– Vi har tappat både i besökare och utövare. Framförallt runt högstadiet, 11 år och uppåt, där är vi väldigt tunna. Det märks även på våra kollegor runt om i stan. På pojksidan har vi gått ihop med Skåre för att ha ett lag som representerar. Fokus har legat på att barn ska spela handboll snarare än vilket klubb de representerar.

Har det varit innan pandemin eller är den en nergång som varit innan?

– Ja, det har ju inte hjälpt till i alla fall. Vi hade inte supermånga i de grupperna innan, men vi hade åtminstone lag.

Värmlands fotbollsförbund har inga konkreta siffror på antalet utövare, däremot säger kanslichef Daniel Svedberg att antalet lag inte minskat.

– Vi kan inte se hur många sexåringar som spelar fotboll i Skattkärr, vi har registrerade från 13 år och uppåt. Varken där eller bland lag har det minskat.

I den delen som bedrivits vintertid har det gått trögare.

– Futsallen låg nere helt förra vintern och där ser vi ett lägre tryck med färre anmälda lag. Det var den och Hallvärmlandskan som var pausad. Glädjande nog har vi liknande eller samma volymer i allt, utom då futsall, säger han och fortsätter:

– Vi märker dock att föreningar har svårare att behålla ideella inom föreningen, generellt är det ett lägre tryck. Det är väldigt tråkigt, mycket av verksamheten bygger på ideellt arbete.

NWT har sökt flera föreningar utan svar.

Det här gäller

”Folkhälsomyndigheten avråder idrottsföreningar att från den 23 december 2021 till och med 16 januari 2022 ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan dock genomföras. Dessa allmänna råd gäller inte för yrkesmässig idrott”.

(Riksidrottsförbundet)

Artikeltaggar

SportUngdomsidrottVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.