Det fattas läkare och psykologer. Patienter betas av för långsamt. Och det saknas rutiner.
I en extern granskning kritiseras styrningen av barn- och ungdomspsykiatrin, bup, i Karlstad. Revisorerna återupprepar en fem år gammal bakläxa.
Tillgängligheten, personalomsättningen och produktiviteten får kritik av externa revisorer som granskat bup i Karlstad under 2021.
Hälso- och sjukvårdnämndens ordförande känner sig splittrad över resultatet.
– En del av mig är helt förtvivlad, om jag ska vara helt ärlig. Eftersom vi kämpat så hårt med bup i så himla många år och satsat mer resurser och följt upp verksamheten mest av alla. Att vi då inte kommit längre känner jag mig helt förtvivlad, säger Marianne Utterdahl (SiV).
År 2016 riktades kritik mot hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen efter en liknande granskning av bup. Det saknades en plan för att säkerställa kompetens och rutin på effektiva arbetssätt.
Kritik som upprepas idag fem år senare.
– Det stämmer inte, vi har en kompetensförsörjningsplan, revisorerna har missat det, säger Marianne Utterdahl.
Bup-kö har ökat med 70 procent – vårdavdelning försenasLåg produktivitet
Kvarstår gör avsaknaden av rutiner för effektivt arbete. Något som är nödvändigt för produktionstaken, menar revisorerna.
I ett nationellt perspektiv ligger Värmland lågt i den frågan. Här träffar behandlande personal färre patienter per dag, 1,35 besök, jämfört med rikssnittet på 1,6 besök per dag.
Revisorerna efterfrågar återigen efter en rutin för hur arbetet ska göras mer effektivt. En bakläxa regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden också fick 2016.
Men i den frågan är Marianne Utterdahl mer osäker.
– Vi har ett behov av att få upp ett bättre flöde. Det handlar om många saker, inte att personalen ska arbeta fortare. Våra medarbetare mår själva dåligt över att de inte kan möta behoven som de själva vill också, säger hon och fortsätter:
– Det ser ut som att man träffar väldigt få barn på sin arbetstid. Det har jag uppfattat att vi delvis har ett bekymmer med i Värmland, men det handlar också om hur man mäter. Om det enbart är den tiden man möter patienten eller om det också är den tiden man arbetar för patienten.
Fler telefonkontakter
Det finns en generellt trend i hela Sverige där man inom bup satsar mer på distanskontakt, besök via telefon eller länk. Även i Värmland har detta observerats.
År 2017 var 13 procent av de totala besöken distanskontakter. Förra året var samma siffra 37 procent. Utvecklingen är i nivå med rikssnittet, om än lite högre.
Detta menar Marianne Utterdahl måste ses mot bakgrunden av en pågående pandemi.
– Innan pandemin i slutet av 2019 så hade vi på bup fått mycket bättre siffror på tillgängligheten, men så dök det igen när pandemin kom igång. Vi måste ta reda på hur mycket av det här beror på pandemin och hur mycket på att vi inte har en effektiv verksamhet.
Tappar personal
Personalstyrkan har i sin helhet ökat på bup i Karlstad. De yrkesgrupper som ökat är sjuksköterskor med totalt fyra anställda, och gruppen kuratorer som vuxit med hela nio anställda.
Men under de senaste fem åren har antalet psykologer och läkare blivit fem färre i verksamheten. Och det är just de här personalkategorierna som kan beta av kön till neuropsykiatriska utredningar. En kö som i början av december hade 571 barn och unga som väntat mer än två år på utredning.
– Det här är en av våra mest prioriterade verksamheter. Tyvärr är det allt svårare att rekrytera till vissa verksamheter. Tillgången till barnpsykiatriker och psykologer är jätteoroväckande, säger Marianne Utterdahl.
För att klara den dagliga ruljansen är bup i Värmland beroende av hyrläkare, en kostnad som ökat under de senaste tre åren. För 2021 är prognosen för hyrläkarkostnaden 6,5 miljoner kronor. Förra året gick notan på 8 miljoner kronor och för 2019 kostade det 3,8 miljoner kronor.
Bup-sköterskor larmar om barn som inte får rätt vård: ”Det är riktigt illa”