Varje samtal till ensamma räknas

Publicerad:
Så här års mår många människor särskilt dåligt och det är vanligt att känna ensamhet, sorg eller skam över brustna relationer eller svårigheter i livet under en högtid där familjegemenskap står i centrum, skriver Karin Schulz. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi efterlyser bland annat ökad kunskap om psykisk hälsa och självmord i verksamheter som möter människor i svåra situationer, skriver Karin Schulz.

Så här års mår många människor särskilt dåligt och det är vanligt att känna ensamhet, sorg eller skam över brustna relationer eller svårigheter i livet under en högtid där familjegemenskap står i centrum.

Minds temperaturmätning över den psykiska hälsan i Sverige 2021 visar att de psykiska besvären har ökat kraftigt under senare år. Allt fler söker vård och äter antidepressiv medicin, och 2020 uppgav hela 41 procent av alla vuxna att de har psykiska besvär i form av ängslan, oro eller ångest. Sedan dess har många riskfaktorer för psykisk ohälsa ökat, såsom ofrivillig ensamhet, arbetslöshet, fattigdom samt brist på vardagsrutiner, fysisk rörelse och socialt umgänge.

Vi närmar oss nu den tid på året, nyårshelgen, då antalet människor som begår självmord brukar öka drastiskt. Enligt nationella folkhälsoenkäten övervägde drygt 300 000 svenskar (tre procent av befolkningen) att ta sitt liv år 2020. De senaste tio åren har självmorden minskat något, men långsammare än tidigare. Självmorden bland unga 15–29 år ökad dock årligen med en procent, och självmord är den vanligaste dödsorsaken bland personer 15–49 år.

Så skriver du en debattartikel

Som om situationen inte redan vore tillräckligt allvarlig pekar forskning på att det efter stora samhällskriser finns en ökad risk för självmord och psykiatriska tillstånd, när de långsiktiga effekterna i människors liv blir tydliga. För Mind har pandemins konsekvenser för den psykiska hälsan inte minst manifesterats i ett högt tryck på våra stödlinjer Självmordslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen.

Självmord är psykologiska olycksfall som går att förhindra. I Minds återhämtningsplan för psykiskt välbefinnande under Covid-decenniet pekar vi ut riktningen för vad som krävs. Vi efterlyser bland annat ökad kunskap om psykisk hälsa och självmord i verksamheter som möter människor i svåra situationer samt obligatoriska handlingsplaner och mer systematiskt självmordspreventivt arbete bland kommuner, vårdgivare och myndigheter. Vi behöver förhindra den tragedi och förlust som självmord innebär för så många.

Som medmänniskor kan vi också göra stor skillnad. Fundera gärna på om du känner någon i din närhet som är ensam eller kan behöva stöd. Vi vet av erfarenhet hur betydelsefullt det medmänskliga samtalet är och hur det kan vara skillnaden som ger människor kraft att leva. Så tveka inte att ringa ett samtal, skicka iväg ett meddelande eller bjuda in fler till ert julfirande. Varje samtal räknas.

Karin Schulz

Generalsekreterare, Mind

Artikeltaggar

ÅngestArbetslöshetCoronavirusetDebattEnsamhetFolkhälsaJulNyårPsykisk ohälsaSjälvmord

Läs vidare