Hoppa till huvudinnehållet

Efter grannkommunens överklagan: "Förstår att relationen blir naggad i kanten"

Publicerad:
Månsberget vid Bergvik i Karlstad.
Månsberget vid Bergvik i Karlstad. Foto: Håkan Strandman

Det planerade handelsområdet på Månsberget i Karlstad har varit omdebatterat.

Nu överklagas detaljplanen – av Kristinehamns kommun.

– Jag förstår att relationen blir naggad i kanten, säger Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn.

Den 9 december sa kommunfullmäktige i Karlstad ja till detaljplanen för ett handelsområde på Månsberget.

Man gjorde det med minsta möjliga marginal.

Klart: Det blir handelsområde på Månsberget

Nu överklagas detaljplanen till mark- och miljödomstolen. Av Kristinehamns kommun.

Kristinehamns kommun anser inte att Karlstads kommun har belyst de synpunkter som Kristinehamn haft i samråds- och granskningsskedet och inte bedömt konsekvenserna för grannkommuner.

– Det är framför allt handelsutredningen, hur handeln kommer påverka Kristinehamns kommun. Det är också påverkan på riksintresset E18 bland annat, säger Marie Oudin (M), ordförande i kommunstyrelsen i Kristinehamn.

Enligt henne har kommunen lyft liknande frågor kring Karlstads nya översiktsplan.

– Just vad det gäller Månsberget fick vi inte ens svar. Man bemödade sig inte att svara oss, säger Marie Oudin.

Att det kommer till domstol, påverkar det relationen mellan Karlstad och Kristinehamn, tror du?

– Det tror jag tyvärr att det gör. Men jag hoppas att det inte gör det, utan att man förstår vad vi är ute efter. Men jag förstår att relationen blir naggad i kanten, säger Marie Oudin.

Marie Oudin (M), kommunalråd i Kristinehamns kommun.
Marie Oudin (M), kommunalråd i Kristinehamns kommun. Foto: Ida Oscarsson

Hon framhåller att Kristinehamn inte har något emot att Karlstad växer.

– Vi är inte emot utvecklingen. Det handlar om frågor som berör flera kommuner, men som Karlstad i sin planläggning valt att se som sina egna frågor. Det tycker vi är synd. Vi vill absolut inte vara emot Karlstad och den utvecklingen som sker där. Samtidigt vill ju inte vi vara en dörrmatta, om man uttrycker sig så.

Kommunstyrelsen i Kristinehamn var enig om att överklaga Månsbergsärendet.

”Ingen större åsikt”

Erik Nilsson (KD) är kommunalråd i Karlstad och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Det är deras fulla rättighet att göra på det sättet. Jag har ingen större åsikt om det och ska inte recensera hur de väljer att ta sina beslut. Men det är alltid bättre att ha som grundinställning att försöka prata med varandra än att överklaga varandra, säger han.

Marie Oudin säger att de inte fått svar på sina synpunkter?

– Vi svarar på allt som kommer in i samråds- och granskningsskedet i sammanställningen. Det är inga konstigheter. Det är skillnad på att få svar och få det svar man vill ha, säger Erik Nilsson.

Enligt Erik Nilsson är invändningarna svåra att gå Kristinehamn till mötes på.

– De ville till exempel göra en handelsutredning som är väldigt bred och kanske titta över hela Värmland. Det är kanske inte Karlstads kommuns uppgift att göra det, utan då är det mycket bättre att vända sig till regionen och initiera något sådant där.

”Se helheten”

Erik Nilsson säger att Karlstads kommun är för etableringar oavsett om de hamnar i Karlstad eller i Kristinehamn. Och att Karlstad stöttat Kristinehamn i den kommande försvarsetableringen.

– Man måste se helheten. Det finns inget som säger att inte någon som bor i Kristinehamn eller Kil får ett jobb om Thon etablerar sig i Karlstad. Vi är samma arbetsmarknadsregion. Man kan inte riktigt titta bara längs sin egen kommungräns.

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) konstaterar att det är ovanligt att en grannkommun tar ett sådant här ärende till domstol.

– Det är anmärkningsvärt. Jag tror inte att jag har varit med om det. Men de har sin fulla rätt och så får väl det ha sin gång.

Erik Nilsson (KD) vid infarten till Månsberget. Bilden togs inför att Karlstads kommun skulle ta beslut om detaljplanen för det planerade handelsområdet.
Erik Nilsson (KD) vid infarten till Månsberget. Bilden togs inför att Karlstads kommun skulle ta beslut om detaljplanen för det planerade handelsområdet. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

DetaljplanerErik NilssonKarlstads kommunKristinehamnKristinehamns kommunMånsbergetMarie OudinPer-Samuel NisserPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.