Hoppa till huvudinnehållet

En socialdemokratisk instinkt att höja skatterna

Publicerad:
Damberg ser högre skatter framför sig. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Principen om det rättfärdiga med höga skatter sitter djupt rotad i socialdemokratin. Därför borde ingen bli förvånad när den nye finansministern Mikael Damberg (S) i en intervju säger att höjda skatter kommer att vara ett socialdemokratiskt vallöfte.

Det var i en intervju med TT som Damberg talade sig varm för höga skatter. Själva upplägget var märkligt, där TT-reportern hela tiden "pressade" Damberg från vänster på varför inte Socialdemokraterna höjt skatten mer varpå Damberg tacksamt kunde ta emot bollen och lova just detta. Men han fick inte en fråga om de skadliga effekter höjda skatter får, eller hur vanliga svenskar skulle drabbas. Det finns ett namn för den sortens journalistik.

Vilka skatter som skall höjas och med hur mycket låter finansministern vara osagt, men det kommer i tid innan valet. Bara den blotta osäkerheten är enormt skadlig för företagens investeringsvilja, och för människor som vill kunna planera sin framtid. Men en ledtråd ges i att Damberg refererar till den socialdemokratiska rapporten "Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa”, som togs fram under ledning av Magdalena Andersson och presenterades i våras.

I den rapporten så talade man om en sorts återinförd förmögenhetsskatt, höjda kapitalskatter, försämringar av entreprenörsskatten (3:12-reglerna) och mest omskrivet blev väl skatten på privat sparande i ISK (investeringssparkonton). De fick mycket hård och välförtjänt kritik, och till och med den socialdemokratiska partikongressen gjorde tummen ner till flera av idéerna. Därför är det illavarslande att Damberg nu tar upp förslagen igen.

Mikael Damberg har haft rykte om sig att vara högersosse, vilket legat honom i fatet internt. Hans vurm för höga skatter torde effektivt ta död på den stämpeln. En socialdemokrat kommer att vara en socialdemokrat, och en grundläggande socialdemokratisk instinkt är att höga skatter är bra, och att eventuella reträtter bara är tillfälliga. Damberg säger till och med öppet att de genom januariöverenskommelsen var tvungna att avskaffa den så kallade värnskatten, en skatt som i stort sett alla experter var eniga om var skadlig, och som hämmade tillväxt och inte gav mer pengar i statskassan.

Samma sak gäller alla de andra skattehöjningar som nu planeras. De utgår från att det bara finns en given kaka att fördela, inte att man med god närings- och skattepolitik kan få kakan att växa. Det är vänsterpopulism när den är som sämst.

Han borde istället lyssna på tidigare statsministern Göran Persson (S), som avskaffade den skadliga och ineffektiva förmögenhetsskatten. Nyligen så sade Persson följande på revisions- och konsultföretaget Deloittes skattedag: "Man måste komma ihåg detta när man pratar om skatter: Du ska ha en intäkt från skatten, den ska vara stadig, förutsägbar, du ska ha rättssäkerhet när du tar ut skatten och det ska vara en skatt som inte skadar ekonomin."

Det största självbedrägeriet i högskatte(s)taten är att det bara är de rika som drabbas. Så mycket rika människor har vi inte (och de vi har skulle snabbt försvinna). I S värld tillhör vanligt folk som kanske sparat ihop en slant på ISK för en trygg ålderdom kategorin "de rika", eller företagare som tar risker och sliter dag och natt för att lyckas, eller vanliga medelinkomsttagare. Vi måste stoppa socialdemokraternas högskattepopulism!

Artikeltaggar

DeloitteGöran PerssonISKJökenLedareMagdalena AnderssonMikael DambergSkatterSocialdemokraternaTT Nyhetsbyrån