Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Ulla-Britta Lagerroth

Publicerad:

Ulla-Britta Lagerroth, professor emerita i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, har avlidit vid en ålder av 94 år. Hennes forskning om Selma Lagerlöfs författarskap och särskilt hennes idévärld var banbrytande. Ulla-Britta Lagerroths insatser för att främja intresset för Lagerlöf ledde till ett långvarigt engagemang både i Selma Lagerlöf-sällskapet och Mårbackastiftelsen.

År 1963 kom doktorsavhandlingen om Körkarlen och Bannlyst och sedan dess har Lagerroth skrivit drygt 20-talet artiklar om Selma Lagerlöf. Hon har även publicerat ett antal studier över Carl Jonas Love Almqvist, Hjalmar Bergman och om Pär Lagerkvist som dramatiker samt en författarskapsbiografi över Johannes Edfelt. Lagerroth har skrivit speciellt om svensk 1800-talsteater och om intermediala problem som ”textens teatralisering”.

Selma Lagerlöf-sällskapet bildades 1958 då hundraårsminnet av Lagerlöfs födelse högtidlighölls. Ulla-Britta var med i förberedelserna inför bildandet och fungerade sedan tolv år som sekreterare. Tillsammans med Nils Afzelius, bibliotekarie vid Kungliga biblioteket, inledde hon då en omfattande utgivning av forskning, bland annat Lagerlöfstudier där annars svårtillgängliga uppsatser samlats och spritts till sällskapets medlemmar och en intresserad allmänhet. När den artonde utgåvan av Lagerlöfstudier utkom 2018 medverkade Ulla-Britta med en av sina inflytelserika artiklar om Lagerlöfs idévärld samt en nyskriven artikel om Kejsarn av Portugallien.

Ulla-Britta var in i det sista, trots ryggbesvär och fysiska åkommor, intellektuellt aktiv och publicerade sig. Våren 2021 utgav hon tillsammans med Lisbeth Stenberg ett dittills opublicerat drama av Selma Lagerlöf, Sankta Annas kloster, med inledning och kommentarer.

Efter sin tid i Lagerlöf-sällskapet var Lagerroth i 24 år ledamot av Må̊rbackastiftelsen, de sista fem åren vald till ordförande. Under början av 1990-talet var hon som stiftelsens ordförande en drivande kraft för att reda upp den svåra ekonomiska kris som stiftelsen då hamnat i.

För sina insatser som Lagerlö̈f-forskare har hon tilldelats såväl ”Ingmarstipendiet” som ”Må̊rbackapriset”.

När Ulla-Britta Lagerroth nu lämnat oss efter ett unikt långt aktivt liv av forskning och engagemang uppstår ett tomrum som inte går att fylla. Men den solida grund som hon var med att lägga för efterföljande forskare finns kvar och kan inspirera kommande generationer.

Eva Eriksson,

ordförande i Selma Lagerlöf-sällskapet

Karl-Johan Adolfsson,

ordförande i Mårbackastiftelsen

Artikeltaggar

DödsfallFamiljLundMårbackaMårbacka minnesgårdMårbackaprisetSelma LagerlöfTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.