Hoppa till huvudinnehållet

Världspremiär i Karlstad – med sikte på London

Publicerad:
Berättelsen om det historiska kärleksparet Aimée och Jaguar ska bli musikal. Anett Refseth är producent för satsningen, som ska få världspremiär i Karlstad i höst.
Berättelsen om det historiska kärleksparet Aimée och Jaguar ska bli musikal. Anett Refseth är producent för satsningen, som ska få världspremiär i Karlstad i höst. Foto: NWT Redaktion

En helt nyskriven och mycket dramatisk musikal får premiär i Karlstad hösten 2022. Kvartetten bakom satsningen siktar dock längre än så.

Målet är att sätta upp den också i London eller Berlin.

– Det här är så häftigt, ett spännande projekt, säger producenten Anett Refseth.

”Café Berlin – musikalen om Aimée och Jaguar” är satsningen som fyra värmlänningar står bakom. Dan Enwall skriver manus, Gustaf Bohlin gör musiken, Karl Runqvist regisserar och Anett Refseth producerar.

Planerna har grott länge:

– Det började med att Kalle såg en dokumentär på tv i slutet av 90-talet, berättar Anett Refseth. Den handlar om en tysk kvinna, som berättade om sitt livs stora kärlek.

Tog stora risker

Kvinnan som berättade var Elisabeth ”Lilly” Wust och kärleken var Felice Schragenheim. Det var en stor kärlek med svåra hinder: de två kvinnornas kärlekssaga utspelade sig under andra världskriget och Felice var judinna, medan ”Lilly” till och med fått medalj av nazisterna för att hon fött fyra ”ariska” barn.

– Och homosexualitet var ju förbjudet, säger Anett Refseth.

Det kommer att bli en dramatisk musikal, med starka känslor och många tårar. Kvinnorna, som gav varandra smeknamnen Aimée och Jaguar, tog stora risker för att få vara tillsammans.

Stark och sann berättelse

– Det blir lite humor också, mitt i allt, men framför allt är den väldigt stark och fortfarande aktuell, tyvärr, för det handlar ju om rätten att få älska vem man vill, säger Anett Refseth.

Hon törs lova att Café Berlin är en musikal som besökarna kommer att bära med sig länge, efter att de lämnat teatersalongen.

– Det som är så fascinerande är att den är sann! säger hon.

Bok och film

De två kvinnornas historia har tidigare berättats i boken ”Aimee & Jaguar – en kärlekshistoria, Berlin 1943” av den österrikiska författarinnan Erica Fischer.

Den har också filmatiserats, en film som vann en Golden Globe.

Det värmländska musikalsatsningen baseras på boken. Anett Refseth har skött förhandlingarna med det tyska bokförlaget och det tog sin rundliga tid. Hon kom in i bilden 2017 och...

– ...2018 fick vi nej. Det skulle vara en stor internationell produktion sas det då, men vi fortsatte att hålla kontakt, fråga och tjata lite. Till slut en dag kom beskedet. Förlaget sa ja, ni får göra det här.

Siktar på London och Berlin

Då stod det 2019 i kalendern och sedan dess har de fyra jobbat på med sin musikaldröm. Alldeles nu i dagarna har de börjat prata öppet om den: de har just gått ut med inbjudan till auditioner och på måndagsmorgonen skickade de ut ett första pressmeddelande, med en inbjudan till en kommande presskonferens i januari.

Karl Runqvist ska regissera den nya storsatsningen.
Karl Runqvist ska regissera den nya storsatsningen. Foto: Mikael Lindblom

I pressmeddelandet berättas om bakgrunden till projektet, men också att kvartetten siktar på att fortsätta på scener i London eller Berlin efter premiärsatsningen i Karlstad.

– Pressmeddelandet är skrivet lite kaxigt! Planen är att vi ska vidare, säger Anett Refseth.

Världspremiär i Karlstad

Hösten 2022 ska Tempelriddaren i centrala Karlstad bli scenen för världspremiären. Samarbetspartner i detta första steg är Värmlandsteatern.

Anett Refseth vill inte kalla versionen på Värmlandsteatern i höst för en testföreställning, för den blir en i högsta grad fullskalig uppsättning, men hon hoppas få besök i salongen av producenter och teaterchefer från andra håll i landet, så att musikalen får vingar och sprids.

”Det är en historia som måste berättas och vi önskar att visa musikalen för så många människor som möjligt,” säger Karl Runqvist i pressmeddelandet.

Och hur ska ni nå hela vägen till London eller Berlin?

– Det ska jag berätta i januari! Men det är en sjuårsplan, säger Anett Refseth.

Regissören Karl Runqvist och manusförfattaren Dan Enwall har samarbetat i många projekt. Bilden är från en tidigare satsning, nu gäller det en dramatisk och sann berättelse om två kvinnor under andra världskriget.
Regissören Karl Runqvist och manusförfattaren Dan Enwall har samarbetat i många projekt. Bilden är från en tidigare satsning, nu gäller det en dramatisk och sann berättelse om två kvinnor under andra världskriget. Foto: Mikael Lindblom

Artikeltaggar

BerlinKärlekKarlstadLondonMusikMusikalerTeaterTempelriddarenVärmlands länVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.