Hoppa till huvudinnehållet

Från #tropådet till ungas psykiska ohälsa: ”Ska fortsätta jobba med DIF”

Publicerad:
Victor Lundmark går från Degerfors IF till Suicide Zero. Foto: Fredrik Narvelid

Victor Lundmark gjorde succé som press- och kommunikationchef i Degerfors IF under två händelserika år.

Nu har 29-åringen just lämnat DIF för nya uppgifter - men kommer även fortsatt att tangera den rödvita bruksklubben.

– Det känns bra att i min nya roll kunna fortsätta jobba med klubben i mitt hjärta - inte minst med tanke hur aktuella och viktiga de frågor jag nu ska syssla med är.

Victor Lundmark längtade hem till Stockholm och lämnade nyligen Degerfors och klubben efter två år.

Det var Lundmark som sjösatte #tropådet-kampanjen, som fick stort genomslag i hela Fotbollssverige under den fjolårssäsong då DIF återvände till svensk klubbfotbolls finrum.

Nu har flyttlasset gått tillbaka till huvudstaden - och Victor Lundmark har redan hittat en ny anställning.

– Det blev precis klart att jag får en tjänst som kommunikatör hos Suicide Zero, berättar Lundmark.

Det här är en organisation han redan tangerat.

– Jag anser att Suicide Zeros arbete med ungas psykiska ohälsa är oerhört viktigt. Jag var tillsammans med DIF:s fotbollsakademi med och startade det samarbete med organisationen som pågår sedan två år. Och jag tror att vi var något av pionjärer inom elitfotbollen här.

Lundmark berättar att kontakten mellan DIF och Suicide Zero gick lite under radarn den första säsongen, då pandemin omintetgjorde alla försök att synas på och kring Stora Valla.

– Under den nyss avslutade säsongen så fanns organisationen dock på plats under matcherna för att informera om de här frågorna och för att visa att man finns. Samarbetet mellan klubben och Suicide Zero ska även fortgå nästa år och förhoppningsvis längre än så.

Nu är Victor Lundmark alltså själv en del av Suicide Zero.

– Det här är frågor som är oerhört relevanta idag. Och det gäller inte bara för samhället i allmänhet utan inte minst för unga idrottare. Jag vill lära mig mer, jobba för att fler ska förstå vilka problem som finns och hoppas kunna utveckla Suicide Zeros kontakt med elitklubbar inom fotbollen. Jag är övertygad om det finns ett viktigt jobb att göra här.

Victor Lundmark tillträder sin nya tjänst redan den 10 januari.

Suicide Zero

Suicide Zero är en svensk ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden. Varje år tar ungefär 1 500 människor i Sverige sina liv. Det innebär cirka fyra liv varje dag. Självmorden är ett samhällsproblem som kräver stora insatser, men är möjligt att förebygga.

Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Suicide Zero fokuserar på följande:

– att lyfta fram samhällsproblemet suicid i media och visa hur självmorden kan förhindras samt arbetar även för att minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

– öka kännedomen om självmord och hur det drabbar individer, familjer och samhället och belysa vad som måste göras för att minska tragedierna.

– skapa engagemang för samhällsproblemet suicid, vilket ger incitament till ökade resurser att satsa på suicidpreventivt arbete.

Suicide Zero informerar politiker om hur de kan bidra till att förhindra självmord genom enskilda möten eller föreläsningar för politiska partier eller kommunanställda. Kunskap är avgörande, för självmord omgärdas av okunskap, myter och tabu.

Suicide Zero har ambassadörer som skådespelerskan Mia Skäringer,idrottaren Mattias Sunneborn, fotbollsspelaren Richard Magyar, artisten Janice Kavander, stjärnkocken Anton Bjuhr och skådespelaren Magnus Skogsberg Tear.

Källa: Wikipedia

Artikeltaggar

Degerfors IFFotbollSuicide ZeroVictor Lundmark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.