Socialdemokraterna orsakade EU:s minimilöner

Debatt
PUBLICERAD:
Det var under det sociala toppmötet i Göteborg 2017 som Stefan Löfven och Socialdemokraterna drev på hårt för att den europeiska pelaren för sociala rättigheter skulle bli verklighet, skriver Jessica Polfjärd.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Men trots att Socialdemokraterna nonchalerade våra varningar kan vi i dag konstatera att vi har ett lagförslag på bordet som varken den svenska regeringen, facken eller näringslivet vill veta av, skriver Jessica Polfjärd.

EU:s direktiv om minimilöner, som är en del av den europeiska pelaren för sociala rättigheter, har från början och under hela processens gång varit kontroversiellt och ett direkt hot mot svensk arbetsmarknad. Detta har vi moderater påtalat från början och vid varje givet tillfälle arbetat för att skydda svensk arbetsmarknad.

Den svenska regeringen tror inte på det här förslaget, trots att det var regeringen och i synnerhet Socialdemokraternas fel att direktivet kommit upp på bordet. Det var under det sociala toppmötet i Göteborg 2017 som Stefan Löfven och Socialdemokraterna drev på hårt för att den europeiska pelaren för sociala rättigheter skulle bli verklighet. Det är svårt att veta om det var Sveriges eller den europeiska vänsterns intressen Stefan Löfven och Socialdemokraterna företrädde när man anordnade toppmötet.

Moderaterna varnade tidigt om att vad som oftast börjar som fina principer hastigt förvandlas till skarpa lagförslag. Men trots att Socialdemokraterna nonchalerade våra varningar kan vi i dag konstatera att vi har ett lagförslag på bordet som varken den svenska regeringen, facken eller näringslivet vill veta av.

Det är därför inte förvånande att regeringen nu gör allt de kan för att framstå som att de hela tiden försökt förhindra förslaget om minimilöner. Hade regeringen istället lyssnat på Moderaterna från första början hade vi sannolikt inte varit i den situationen vi är i i dag, varken kring minimilönerna eller överhuvudtaget med alla de olika socialpolitiska initiativ som kommer från EU.

Det har under en längre tid funnits starka politiska röster runtom i Europa som vill se att mer beslut ska fattas och administreras från Bryssel, särskilt över politikområden som i grund och botten ska skötas av medlemsländerna.

Sverige behöver en regering som driver på EU i rätt riktning, istället för att lansera initiativ som leder till direkt dålig lagstiftning. Förhoppningen är att Magdalena Anderssons regering nu vaknar upp och börjar städa upp efter Stefan Löfven, men det är tveksamt om man faktiskt lärt sig en läxa. Vi moderater kommer alltid stå upp för svensk arbetsmarknad och bedriva en EU-politik som gynnar svenska intressen. Det är dags för regeringsskifte.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.