Hoppa till huvudinnehållet

Freja renoverad och sjösatt: ”Vill gärna se henne i Sunne i sommar”

Publicerad:
I augusti sjösattes Freja och nu hoppas ångbåtsföreningen att aktörer i Sunne vill se Freja i Sunne igen till sommaren.
I augusti sjösattes Freja och nu hoppas ångbåtsföreningen att aktörer i Sunne vill se Freja i Sunne igen till sommaren. Foto: Ångbåtsföreningen Freja

Den 28 augusti i år sjösattes Freja af Fryken, efter renovering och flera år på land.

Idag är Frejaföreningens ordförande, Ing-Britt Bergström, nerringd av folk som vill boka en åktur på Fryken.

– Nu hoppas vi att Sunneborna och ortens aktörer vill se Freja i Sunne, säger hon.

Det var 2017 som Freja ansågs vara i så dåligt skick att hon måste lyftas upp ur vattnet och renoveras. Ett intensivt arbete med att söka bidrag från stiftelser och fonder startade. Tack vare en handfull entusiaster som var beredda att lägga åtskilliga arbetstimmar på båten, kunde renoveringen starta på allvar under 2019.

Den 28 augusti i år var det dags för sjösättning.

– Vi valde att göra det klockan fem på morgonen för att inte skapa för mycket uppståndelse kring händelsen. Det hade knappt blivit ljust ute när vi fraktade henne från industriområdet i Kil där hon stått några år, till Fryksta. Det var väldigt spännande och allting gick bra. Kranförarna gjorde ett fantastiskt arbete, berättar Ing-Britt Bergström.

Responsen har varit enorm.

– Väldigt många är glada över att båten är i sjön igen, och de tycker att vi gjort ett fantastiskt arbete, berättar Ing-Britt Bergström som också lagt åtskilliga, viktiga arbetstimmar på projektet.

– Jag har varit en sambandscentral som skött pappersarbete och, inte minst, kokat åtskilliga liter med kaffe och bakat bröd till arbetsgänget. Det blir ju lite trevligare när man har kafferasten med färskt bröd att se fram emot, säger hon.

Totalt 8 000 ideella arbetstimmar och närmare en miljon kronor i kostnader är summan av projektet. Nu återstår mindre detaljer ombord, som kommer färdigställas efter hand. För att underlätta detta arbete vintertid, hoppas man kunna bygga en hall till Freja.

Gänget som renoverat och sett till att Freja sjösatts igen: Vincent och Liam, Anders Holmstrand, Lars Berg, Tony Steen, Bengt Nilsson, Göran Eriksson, Olle Bergström, Ing-Britt Bergström, Bertil Nilsson på Maskintransporter flankerad av sina söner Andreas och Henrik Nilsson samt Gert Säf.
Gänget som renoverat och sett till att Freja sjösatts igen: Vincent och Liam, Anders Holmstrand, Lars Berg, Tony Steen, Bengt Nilsson, Göran Eriksson, Olle Bergström, Ing-Britt Bergström, Bertil Nilsson på Maskintransporter flankerad av sina söner Andreas och Henrik Nilsson samt Gert Säf. Foto: Ångbåtsföreningen Freja

– Vi har dels fått en skiss på en byggnad som vi presenterat för kommunen samt fått igång en planändring för Frykstaområdet. Den möjliggör en Frejabyggnad, och vi räknar med att planen är klar i vår eller sommar. Därefter hoppas vi kunna lämna in bygglovsansökan. Samtidigt söker vi bidrag från stiftelser och fonder.

Om denna byggnad blir verklighet, är steg två att bygga till en museidel och ett samlingsrum för fika. Målet är att göra Freja till ett besöksmål med guidningar även vintertid.

Men först ser man fram emot att Freja glida fram i Fryken i sommar. Intresset för en åktur är stort.

– Jag är nerringd av folk som vill boka in sig. Och det är inte enbart värmlänningar utan även olika sällskap från andra delar av landet.

Man satsar främst på chartrade turer. Utöver det, återupptas Frejaveckan vid Fryksta i juli, då man ska göra kortare turer.

Får vi se Freja i Sunne framöver?

– Ja absolut, men det förutsätter att vi får körningar däruppe. Jag hoppas det finns ett önskemål från Sunne kommun om det. Vi hoppas också att aktörer runt Sunne ser möjlighet till samarbete med oss. Vi vill ju att Freja ska trafikera hela Fryken. Inte i samma omfattning som förr, men ändå vid olika tillfällen, berättar Ing-Britt Bergström.

Artikeltaggar

EldsjälarFreja af FrykenNyheterRenoveringarSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.