Hoppa till huvudinnehållet

Långa väntetider på ambulans i Bengtsfors – Kommunalrådet: ”Man blir förbannad”

Publicerad:
Bengtsfors kommun kräver kortare väntetider för ambulanser.
Bengtsfors kommun kräver kortare väntetider för ambulanser. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Bengtsfors kommun kräver kortare väntetider för ambulanser. Statistik från november visar att Bengtsfors är den kommun i Fyrbodal som har minst andel händelser där väntetider är mindre än 20 minuter.

– Helt oacceptabelt, man blir förbannad! säger kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M).

Han menar att ambulanstillgången inom NU-sjukvården (Fyrbodal) är ojämnt fördelad.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Även om olika stationer täcker upp och utövar passning för varandra så uppnås inte på något sätt en jämn resursfördelning. Otrygghet och väntetider måste åtgärdas.

Det skriver Stig Bertilsson en skrivelse tillsammans med kommunstyrelsens förste vice ordförande, Per Eriksson (S), och dess andre vice ordförande, Per Jonsson (C) i ett brev till NU-sjukvården.

Statistik från SOS Alarm visar att i endast 33 procent av fallen understeg väntetiden 20 minuter i Bengtsfors kommun under november månad.

– Det är fullständigt tokigt, man blir förbannad! Det kan handla om människoliv här. NU-sjukvården måste agera, det är direkt oansvarigt att det ser ut så här, säger Stig Bertilsson.

Sämst i Fyrbodal

De 33 procenten är att jämföra med hur det ser ut i andra kommuner. Färgelanda och Orust ligger också dåligt till med 36 procent vardera. Men i Dals-Ed är siffran 73 procent och i Åmål är den 76 procent. I Strömstad är den 79 procent.

– Strömstad är intressant eftersom antalet ambulansuppdrag i Bengtsfors och Strömstad är ungefär lika många mellan september och april månad. Samtidigt har vi en betydligt högre andel äldre i Bengtsfors än i Strömstad och vägarna här är betydligt sämre än i Strömstad. Ändå har Strömstad två ambulanser och Bengtsfors bara en, säger Stig Bertilsson.

Bengtsfors kommun har flera gånger riktat kritik mot de långa väntetiderna i kontakterna med NU-sjukvårdens ledning och med Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Inget har hänt”

– Men några förändringar har inte kommit till stånd. Det ska givetvis vara lika tryggt att bo i Bengtsfors som i andra delar av NU-sjukvårdens område, säger Stig Bertilsson.

I höstas aktualiserades frågan genom en serie granskningar i P4 Väst. Då berättades det att två kvinnor bosatta i Bengtsfors avlidit efter att ambulans larmats ut för sent.

”Resurserna räcker”

NU-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C) sa då att han ansåg att ambulansresurserna ändå räckte till. Det gör han fortfarande.

NU-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C).
NU-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C). Foto: Pressbild

– Tittar man mindre isolerat på de resurser som finns i Dalsland så ska det räcka. Men med anledning av den här skrivelsen har jag nu gett förvaltningen i uppdrag att ta fram ett svar där man får titta närmare på statistiken, säger han.

Peter Heie medger att ”geografin i Bengtsfors är svår”.

– Man bor väldigt utspritt och ambulansen får långa framkörningstider. I exempelvis Åmål eller Strömstad är det lättare. Men samtidigt måste jag säga att vi från vårt håll får slåss varje år för de ambulanser vi har.

”Behövs inte fler”

– Jag ser inte att det behövs fler ambulanser i Dalsland idag, men kanske kan man se över hur användningen av single responder och hur ambulanserna används mellan kommunerna. Åmåls kommun har helt andra framkörningstider än Bengtsfors. Kanske kan man hitta någon form av samarbete här. Det här är frågor vi nu får titta närmare på. Det kommer aldrig att bli 100 procent rättvist, men vi har tagit till oss skrivelsen och lovar att återkomma med ett svar, säger Peter Heie.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdBengtsfors kommunNU-sjukvårdenPer ErikssonPer JonssonPeter HeiePolitikStig BertilssonVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.