Under hösten har platserna på vårdavdelning 58 blivit allt färre.
Nu kräver återigen ett skyddsombud på Centralsjukhuset i Karlstad åtgärder.
Personalen är slutkörd.
– Vi är Titanic och vi har redan kolliderat med isberget och tar in vatten, säger Maria Hellström, skyddsombud och undersköterska.
Under hösten och vintern har avdelning 58 gått från 18 till sex vårdplatser på grund av sjuksköterskebristen.
Nu har fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet lämnat in en begäran om åtgärd enligt arbetsmiljölagen.
Det är den tredje begäran om åtgärd från fackförbund som Region Värmland tagit emot under hösten gällande Centralsjukhuset i Karlstad, CSK. Och klagoropen liknar varandra.
Bristen på sjuksköterskor gör arbetsmiljön ohållbar.
– Jag känner att vi kommer inte längre här, vi behöver hjälp. Därför riktar jag det här högre upp till politisk nivå. Det är resurser vi behöver. Vi behöver mer personal, säger Maria Hellström, skyddsombud och undersköterska på avdelning 58.
Hon berättar för NWT att ett flertal sjuksköterskor sagt upp sig från avdelningen under de senaste månaderna.
– Det är på grund av att man har fått nog. Att många har slutat på kort tid är alarmerande.
”Pandemin inte en orsak”
Det här blir nog inte det sista larmet från vårdpersonal på CSK, enligt Kommunals huvudskyddsombud i Värmland, Sandra Forsberg.
Hon menar att det handlar om en arbetsmiljöskuld sen många år tillbaka. Och att regionen inte hanterat den stora generationsväxlingen.
– Jag tror man märker och ser nu att man saknar personal för att bemanna upp. Men det här skulle man gjort för fem-sex år sedan. Arbetsmiljön har varit oacceptabel de senaste åren, säger hon till NWT.
På avdelning 58 har anställda svårt att gå på toaletten, äta mat, och ta ut pauser. Övertid och dubbla arbetspass är vanligt förekommande. Många bär på stress inför, under, och efter arbetspass, enligt skyddsombudets skrivelse.
Problemen på avdelning 58 är inget nytt problem och det uppkom inte i samband med pandemin, berättar Maria Hellström. Även om pandemin gjorde en redan ansträngd situation än mer ansträng.
– Man gav sitt yttersta och ännu mer. Resurserna är slut nu, man har tömt dem några gånger.
Priset för att axla vårdbehovet under pandemins första år har haft sitt pris.
– Nu när man fortsätter och ser att det inte blir bättre, då tappar man hoppet och känner att nu orkar jag inte mer, nu säger jag upp mig. Även om man egentligen vill vara kvar.
Ska få färre arbetsuppgifter
Jessica Axelsson är en av verksamhetscheferna för medicinkliniken. Hon bekräftar att situationen är tuff för personalen och hon har flera exempel på åtgärder för en bättre arbetsmiljö.
Bland annat vill hon involvera läkemedelsenheten för hjälp att bereda läkemedel till patienter, samt koppla in rehab-avdelningen.
– En sak vi kan göra är att se om det finns andra yrkeskategorier som kan vara med och hjälpa till och avlasta sjuksköterskor, för att försöka jämna ut belastningen. En annan del kan vara att tydliggöra vem som gör vad, för undersköterskor och sjuksköterskor.
Är det dags att ta in bemanningssjuksköterskor?
– Min högst personliga åsikt är att jag tycker inte att vi ska ta in hyrsjuksköterskor.
Varför inte?
– Jag tror att det allra bästa är om vi kan jobba både med att rekrytera våra egna och jobba med arbetsmiljön, så vi får behålla våra egna. Det tror jag är det allra bästa för arbetsmiljön och patientsäkerheten på lång sikt. Jag kan inte heller ta det beslutet om att ta in hyrsjuksköterskor.
Både Maria Hellström och verksamhetschefen Jessica Axelsson vittnar om samarbetsvilja och en samstämmig syn på problemen på avdelningen.
Det är på högre nivå som förståelsen brister och åtgärder uteblir, menar Maria Hellström.
– Man har lyft det här länge. Det här är ingenting nytt, vi har påtalat detta i några år nu, då vi ansett att det varit kritiskt. Vi känner oss inte hörda. Vi ser ingen utveckling, säger hon.
Avdelning 58 vårdar patienter med sjukdomar och tillstånd inom hematologi och gastroenterologi.
Stressad CSK-personal får hjärtklappning – skyddsombud kräver åtgärderLarmet från BB: ”Kunde hänt jätteallvarliga saker”