Hoppa till huvudinnehållet

Irriterande eller alldeles, alldeles underbar: Så bra är årets julmusik

Publicerad:
Där vissa slår dövörat till försöker andra insupa den i mesta möjliga mån. Men oavsett vilket är det nästintill omöjligt att komma undan julmusiken.NWT går igenom några av årets nya jullåtar.
Där vissa slår dövörat till försöker andra insupa den i mesta möjliga mån. Men oavsett vilket är det nästintill omöjligt att komma undan julmusiken.NWT går igenom några av årets nya jullåtar. Foto: TT/Kollage Carl Edlom

Har du blivit whammad än? Eller har du lyckats ducka för "Last Christmas" än så länge? Nu när julen stundar ligger julmusiken som ett glättigt, hysteriskt, vackert, skimrande och stämningsskapade täcke över vardagen. Överallt skvalar välnötta melodier och en och annan nykomling försöker slå sig in bland klassikerna.

NWT går igenom ett axplock av årets nya jullåtar – finns här några blivande julklassiker?

Musikkritikerna Mas Karin Gustafsson, Joakim Kilman och Johanna Karlsson har skrivit om musik i NWT under många år. De har alla olika smak vad gäller julmusik, men de har också en hel del gemensamt.

– För mig är det viktigt att julmusik känns ärlig, börjar Mas Karin Gustafsson.

– Känslorna ska inte kännas påklistrade. Det viktigaste med julmusik är att den känns. Jag kan inte starta pyntandet utan musik. Det är så allt kommer igång.

Joakim har växt upp med Christer Sjögrens julmusik, men har i vuxen ålder mest lyssnat på julig soul.

– Det finns väldigt många artister vars julmusik jag tycker mycket om, Brooks Benton är en. Men den skivan som jag spelar mest under julen är Mercury Revs "Deserter's Songs", som inte är en julskiva. Men för mig låter den som jul på något underligt sätt. Jag hör till dem som tycker att en stor del av julmusiken mest är irriterande, bara för att man hör den så många gånger.

För Johanna är Tommy Körberg en favorit.

– Hans julskiva är väldigt bra. Andra favoriter är Marvin Gayes "Purple Snowflakes". den lyssnar jag alltid på runt jul. Och McAlmont & Arnolds version av "Have Yourself a Merry Little Christmas".

I urvalet bland årets jullåtar har nya låtar valts före coverversioner av tidigare kända sånger. Här finns stora internationella stjärnor jämte svenska och värmländska.

NWT:s musikkritiker Johanna Karlsson, Joakim Kilman och Mas Karin Gustafsson går igenom några av årets jullåtar.
NWT:s musikkritiker Johanna Karlsson, Joakim Kilman och Mas Karin Gustafsson går igenom några av årets jullåtar. Foto: TT/Kollage Carl Edlom
<strong id="strong-d1e155">Norah Jones &quot;I Dream of Christmas&quot;</strong>

Johanna Karlsson: – En av de starkare låtarna! Jag brukar ha svårt för Norah Jones, men om jag hörde den här i en butik skulle jag inte gå ut. Den är ofarlig.

Joakim Kilman: En bagatell som enkelt glöms bort. Men relativt behaglig ändå. Men inte särskilt julig.

Mas Karin Gustafsson: Låten är bra, men jag får ingen julfeeling.

Mariah Carey wailar in julen.
Mariah Carey wailar in julen. Foto: TT
<strong id="strong-d1e171">Mariah Carey med Khalid, Kirk Franklin &quot;Fall in Love at Christmas&quot;</strong>

Mas Karin: – Här låter det som att man har tagit med Mariah Carey och trott att det direkt blir juligt. En habil r'n'b-låt med goda intentioner, men jösses vilket wailande! Nästan som en parodi på Mariah Carey, låten får mig att tänka på Eurovisionfilmen "The Story of Fire Saga" med Will Ferrell.

Joakim: – Jag har stor respekt för Mariah Carey. Just den här låten börjar väldigt såsigt och blir ju helt knäpp på slutet. Säga vad man vill om tjuten i sluten, men det gör att man kommer ihåg låten. Det känns väldigt mycket som en produkt det här, det känns inte alls genuint.

Johanna: – Att lyssna på Mariah Carey känns som att lyssna på Bianca Castafiore från Tintin.

Kelly Clarkson och Adriana Grande undrar om tomten hör dem.
Kelly Clarkson och Adriana Grande undrar om tomten hör dem. Foto: TT
<strong id="strong-d1e186">Kelly Clarkson och Ariana Grande &quot;Santa, Can you Hear me&quot;</strong>

Johanna: – Den här kan jag gärna sittdansa till. Trots att den är väldigt hetsig. Det är jobbigt att låten är så hysterisk, det känns som att vara inne i en affär 17:30 den 23 december.

Joakim: – Det hysteriska är typiskt för mycket julmusik. Alla reglage är på max. Här stampar man in glädjen utan vare sig dynamik eller finess. Man snor stuket från gamla Jackson 5-låtar, men missförstår samtidigt vad som är så tilltalande med de gamla souldängorna.

Mas Karin: – Kul med en oväntad duo ändå!

En av årets julduetter - Elton John och Ed Sheeran.
En av årets julduetter - Elton John och Ed Sheeran. Foto: TT
<strong id="strong-d1e201">Ed Sheeran och Elton John &quot;Merry Christmas&quot;</strong>

Joakim: – Det låter som om Elton John är instängd i ett rum med Ed Sheeran och bara vill därifrån. Den här känns bara märklig, låten skulle kunna vara hämtad från eftertexterna till "Ensam hemma 4" eller liknande. En dussinvara som låter mer daterad än den är.

Johanna: – Låter som en tvåmanna-tolkning av "Do They Know it's Christmas". Jag tycker deras röster passar bra ihop. Det är väl det enda positiva.

Mas Karin: – Den är väldigt brittisk – stiff upper lip, nu glömmer vi pandemin och brexit. Men njae, riktigt så funkar det inte. Det här rimmar falskt på många plan.

<strong id="strong-d1e217">Abba &quot;Little Things&quot;</strong>

Joakim: – Det här gulligt. Jullåtar har ofta en förmåga att irritera efter som de hela tiden går på repeat. Men den här är såpass vän och kort så den kommer undan. Dock har soundet en jobbig känsla, det känns som om jag hela tiden riskerar att blir jagad av bruna 70-talsmöbler.

Johanna: – Jag får ingen julfeeling alls. Hellre versionen av "Jag såg mamma kyssa tomten", som Agnetha spelade in med sin dotter en gång i tiden.

Mas Karin: – Det här gillar jag! Det är dögulligt! Älskar det avskalade med tvärflöjter och barnkörer. Men den är inte särskilt julig.

Värmlänningen bakom Abbas nya låtar: "Häftigt att fånga magin"Exklusivt för NWT: Abbas album låt för låt
Tusse sjunger innerligt.
Tusse sjunger innerligt. Foto: TT
<strong id="strong-d1e232">Tusse This is Our Christmas Song</strong>

Mas Karin: – Åh. Det här låter som Sam Smith. Jag gillar Tusse så himla mycket, han verkar fantastisk. Men det här känns forcerat. Tusse har nog hjärtat med sig i det här, men produktionen låter så kommersiellt maxad.

Joakim: – Han sjunger väldigt innerligt. Nästan så att det låter som att han ska gå sönder. Kanske att han tar i lite väl mycket, det finns ingen dynamik.

Johanna: – Jag tycker det här är bra! För mig är det här en låt för barn, Tusse sjunger till barnen och det är därför den är så uppskruvad. Det är fint att han nämner de som är ensamma på julen.

<strong id="strong-d1e247">Helen Sjöholm och Anna Stadling &quot;Julen kan hjälpa&quot;</strong>

Johanna: – Ron Sexsmith har skrivit den här låten som i original heter "Maybe This Christmas". Någon som är mästerlig i de här sammanhangen är Mauro Scocco och jag tänker att det är i hans stil man har försökt göra den här låten. Scoccos julskiva är väldigt bra, den tar kanske inte upp den råa ensamheten, men väl känslan av att vara onavigerad.

Joakim: – En fin liten visa.

Mas Karin: – Den skulle funka fint i en hjälpgala. I ett insamlande sammanhang, välgörenhet.

<strong id="strong-d1e263">Sonja Holm &quot;Fall snö&quot; (Från filmen &quot;Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton&quot;</strong>

Joakim: – Det här är den i särklass bästa jullåten i år. Trivsam jazz som påminner om svenska jazzklassiker från 60-talet. Välgjort och stämningsfullt. Där mycket av den andra julmusiken är så hektisk, är det här mer soft. Här finns också mycket julstämning.

Johanna: – Väldigt behaglig att lyssna på "Fall snö". Låten kommer från musikalversionen av sagan ursprungligen. Jag saknar Svante Thuresson när jag hör den här, han gick ju bort tidigare i år. Det känns som om han hade kunnat jazza loss i slutet här. Det hade varit fint.

Mas Karin: – Om de lite snabbare låtarna är till för när man står i köket och svettas med knäcken och skinkan är det här något jag sätter på när maten är uppäten och klapparna öppnade. I min familj är ljudnivån väldigt hög, så den här skulle passa bra att sätta på när jag får en stund för mig själv på julaftonskvällen.

Carola har skrivit en låt tillsammans med sonen Amadeus.
Carola har skrivit en låt tillsammans med sonen Amadeus. Foto: TT
<strong id="strong-d1e278">Carola Komma hem till jul</strong>

Mas Karin: – Carola är ett exempel på en artist som har en fantastisk röst, men som inte gör det bästa med den. Det här känns som ett idisslande av hennes tidigare julmusik.

Johanna: – Carola har skrivit den här låten med sin son Amadeus.

Joakim: – Allt – från text till produktion – är gjort på ett sätt som inte tilltalar mig. Melodin känns dessutom urvattnad.

Värmländska The Hebbe Sisters tar sig an Whams klassiker ”Last Christmas”.
Värmländska The Hebbe Sisters tar sig an Whams klassiker ”Last Christmas”. Foto: Ulf Zetterlund
<strong id="strong-d1e294">Hebbe Sisters &quot;Last Christmas&quot;</strong>

Mas Karin: – Den här typen av doo-wopcovers är väldigt inne. Det är en av få covers vi tagit med, anledningen är att Hebbe Sisters kommer från Värmland. De är väldigt kompetenta.

Joakim: – Det här är inte för mig.

Johanna: – Fram tills att jag för den miljonte gången hörde Whams "Last Christmas" så älskade jag den. Triangeldramat i videon är halva grejen. Tyvärr så bortser Hebbe Sisters från den där svärtan i låten vilket är synd.

Fullblodsproffset Björn Skifs.
Fullblodsproffset Björn Skifs. Foto: TT/Pressbild
<strong id="strong-d1e309">Björn Skifs &quot;It&apos;s Christmas&quot;</strong>

Mas Karin: – Men varför sjunger han inte på svenska!? Obegripligt, för det låter så forcerat på engelska. Det är en bra, julig låt och på svenska hade låten blivit mer direkt, mer ärlig.

Joakim: – Skön gubbsoul! Han har fortfarande en bra röst som fått mer karaktär med åldern. Ett klassiskt fullblodsproffs.

Johanna: – En av de bättre låtarna i sammanhanget.

Artikeltaggar

70-talAbbaAnna StadlingBjörn SkifsCarola HäggkvistChrister SjögrenEd SheeranElton JohnHelen SjöholmJulMusikNöje/KulturSvante ThuressonThe Hebbe SistersTommy Körberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.