Hoppa till huvudinnehållet

Utspätt om gårdsförsäljning

Publicerad:
Urvattnad utredningsprodukt.
Urvattnad utredningsprodukt. Foto: Björn Lindgren/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I förra veckan presenterade regeringens utredare ett förslag om att tillåta det som kallas gårdsförsäljning, alltså att lokala alkoholproducenter skall kunna få sälja sina drycker själva på platsen där de framställs. Förslaget är dock urvattnat.

De villkor som regeringen satte i sitt utredningsdirektiv var att förslaget inte skulle hota Systembolagets monopol eller inbjuda till EU-domstolen att se det som ett otillåtet handelshinder. Förmodligen är det dessa begränsningar som gjort att slutresultatet från den särskilda utredaren Elisabeth Nilsson, med gedigen ämbetsmannabakgrund och senast som landshövding i Östergötland, är tämligen magert.

I förslaget finns bland annat begränsningar om att försäljning endast får i samband med studiebesök eller att den presumtive köparen får höra en föreläsning om drycken i fråga. Det skall också finnas ett tak på hur mycket som får säljas per person och besök. Tillverkningen måste också vara småskalig och hantverksmässig.

Med dessa förbehåll skulle man kunna behålla detaljhandelsmonopolet och undvika att EU slår ner på det som ett handelshinder. Detta eftersom försäljningen är begränsad och fokus snarare ligger på turismnäringen. Kritikerna menar dock att det öppnar för att har man väl undergrävt monopolet i en om än aldrig så liten skala så kommer det att framtvinga ett avskaffande.

En hel del svenskar skulle nog inte ha problem med det, men om det mot förmodan skulle få en sådan konsekvens är det sannolikt att regeringen i all hast förbjuder gårdsförsäljning igen. Utredningen föreslår också att det bara skall ske på prov i sex år.

Nu sitter som alltid djävulen i detaljerna, och där blir det tydligt hur blygsamt förslaget är. Kravet på småskalighet är så snålt tilltagna att de effektivt kommer att stänga ute många välbekanta producenter som till exempel Mackmyra i Gävle och Hernö Gin i Härnösand. Taket är på 75 000 liter sprit, 500 000 liter öl eller cider och motsvarande, eller 200 000 liter vin. Det kommer att lägga en hämsko på producenter att expandera.

Som betalande gårdsbesökare får man inte heller ta med sig särskilt mycket, bara 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker eller 3 liter öl för varje gång. När det sedan gäller kravet på en "föreläsning" är det lätt att se parallellerna från förr till de "restriktionsrätter" som pliktskyldigast serverades med som ingen åt (och som vandrade fram och tillbaka från köket) men som var ett krav för att få dricka alkohol på krogen.

Ytterligare ett hinder kommer att vara att kommunen måste ge sitt tillstånd, vilket lär leda till att olika producenter behandlas olika beroende på var man råkar vara verksam.

Det finns alltså inte så mycket att applådera med förslaget. Centerpartiet gör dock sitt bästa. De vill ju framstå som landsbygdens tillskyndare. Att själva utredningen ens blev av berodde på januariöverenskommelsen mellan den dåvarande rödgröna regeringen och Centern och Liberalerna. Resultatet är därefter. Dessutom kan man undra hur pass intresserade dagens renodlade S-regering är med att gå vidare med utredningsförslaget.

Artikeltaggar

AlkoholCenterpartietEUEU-domstolenJökenLedareLiberalernaMackmyraMiljöpartietRegeringenSocialdemokraternaSystembolaget