Till minne: John Hedin

Publicerad:
Civilingenjör John Hedin har avlidit 89 år gammal. Foto: privat

Civilingenjören John Hedin, Örebro, har avlidit i en ålder av 89 år. John Hedin efterlämnar närmast barnen Cecilia, Hans och Staffan med familjer.

John Hedin var son till grundaren av Kraftaktiebolaget Gullspång-Munkfors John Hedin och Dagmar Hedin (född Hillfors). John var yngst av åtta barn varav fem var halvsyskon.

John föddes och växte upp i Mariestad. I Stockholm utbildade han sig till civilingenjör vid Kungliga tekniska högskolan för att direkt efter det fortsätta att läsa ekonomi vid Handelshögskolan. John började arbeta på Stockholms elverk och han träffade sin blivande hustru, tandläkareleven Margareta, på en danstillställning. John och Margareta gifte sig 1960 och köpte sitt första hus i Södra Ängby i Stockholm.

Johns äldsta bror Tore Hedin, som tagit över direktörskapet för Gullspångsbolaget, var den som lockade John att börja arbeta där. I början av 60-talet gick flyttlasset till Mariestad och John började sitt yrkesliv inom kraftbolaget som hans pappa grundat 1906. Under perioden i Mariestad får John och Margareta sina barn Cecilia, Hans och Staffan. Familjen flyttar 1975 till Örebro då John börjar arbeta på huvudkontoret på Vasastrand.

I Gullspångsbolaget var John särskilt engagerad i utbyggnaden och utvecklingen av elnätsverksamheten. John var drivkraften bakom många framsynta investeringar som än idag tryggar regionens elförsörjning. Som chef gav han sina medarbetare ett stort förtroende och han delade alltid frikostigt med sig av sin stora kunskap i tekniska frågor och i vikten av att tänka stort, nytt och långsiktigt i ett kraftbolags verksamhet. Vid sidan om jobbet värnade John om en god hälsa och han höll ihop företagets motionsaktiviteter som ”korpgeneral” under många år.

Med sin positiva grundhållning och genom sin unika förmåga att kommunicera med alla bidrog John till en arbetsplats och till affärsrelationer som präglades av framåtanda, arbetsglädje och gemenskap. Vi som jobbade kallade detta för Gullspångsandan. Alla visste att John var länken bakåt till bolagets historia och utan att behöva en hierarkisk position blev John den naturliga, skarpsynta ledaren som engagerat visade vägen för andra och för ledningen. När det var dags för avgörande beslut hände det ofta att John konsulterades och fick sista ordet. Inget var för svårt för John och allt kunde lösas med ”glimten” i ögat.

Med sitt engagemang i Stamnätskommittén och andra aktiviteter var John ett aktat namn och en god kollega i den svenska energibranschen.

John var i grunden nyfiken, kvicktänkt, social och en mycket underhållande talare. John och Margareta gjorde många intressanta resor till olika delar av världen. De var båda hängivna golfspelare och friluftsmänniskor. John hade ett konstintresse och deltog gärna på olika kulturevenemang. Umgängeskretsen var stor.

Efter alla år tillsammans avled Margareta den 18 oktober och John den 2 december.

Vi som fostrats på Gullspångsbolaget har en stark gemenskap i den så kallade Gullspångsandan. För detta fina som vi har fått med oss från decenniers vänskap med John och hans familj är vi djupt tacksamma.

Två levnadsglada personer har lämnat en stor familj och massor av vänner i stor sorg och saknad. Våra varma tankar går nu till den närmaste familjen.

Tomas Wall, Harry Dahlström, Jens Isemo

Artikeltaggar

DödsfallFamiljÖrebroTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare