Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsaktuella Stina Wirsén berättar hoppfullt om Sigge

Publicerad:
Stina Wirsén, aktuell i Karlstad med en utställning på Värmlands museum, är också aktuell med en ny bok.
Stina Wirsén, aktuell i Karlstad med en utställning på Värmlands museum, är också aktuell med en ny bok. Foto: Lena Richardson

En fin och viktig bok i ett svårt ämne – det är Karlstadsaktuella Stina Wirséns nya bok, som handlar om pojken Sigge.

Med en rödluvad pojke på framsidan och en julröd bokrygg kan Stina Wirséns ”Var är Sigges hemma?” misstas för en julbok, men den är aktuell under årets alla månader. Tyvärr, får man kanske lov att tillägga, för det här är berättelsen om ett barn som tappat tryggheten. Sigges mamma är sjuk och han får gå vind för våg, utan regler och ofta utan mat dessutom.

Men det finns hopp. Författaren och illustratören Stina Wirsén skildrar varsamt hur Sigge får en extra familj och en ny chans i livet. Hon har gjort boken i samarbete med barnpsykologer på Rädda barnen, som träffar många barn som har det som Sigge. Hon skildrar Sigges rädsla och ensamhet och hans utsatta läge, men hon gör det ömsint och utan pekpinnar.

I förordet skriver hon och representanter för Rädda barnen och bokförlaget Bonnier Carlsen att litteratur kan ”ge drabbade barn tröst och en känsla av att inte vara ensamma i sin situation, men också väcka förståelse hos dem som lever under trygga familjeförhållanden”.

Rädda barnen får också del av inkomsterna från boken.

Mer av Stina Wirsén kan upplevas på Värmlands museum i Karlstad, där utställningen Stina Wirséns brokiga bilder pågår till den 9 januari.

Actionladdad gris och Astrid Lindgren-nostalgi – barnböcker som fångar julmaginBrokigt och klättervänligt med Stina Wirsén: ”Barn behöver all typ av kultur”

Artikeltaggar

BarnBarnböckerLitteraturSamhälleStina WirsénVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.