Hoppa till huvudinnehållet

Smittskydd Värmland vill ha tuffare inreseregler vid Norgegränsen

Publicerad:
Region Värmland vill se hårdare regler.
Region Värmland vill se hårdare regler. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inför hårdare krav vid gränsen mot Norge.

Det anser Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam.

– Jag tycker det, säger hon.

I dag uppmanas alla resenärer som under de senaste sju dagarna har vistats i ett land utanför Norden att testa sig för covid-19 (ytterligare rekommendationer gäller för inresande från länder södra Afrika).

Detta så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige – helst samma dag. Och gäller så väl vaccinerade som ovaccinerade.

Därmed omfattas inte Norge av denna rekommendation. Ett land där smittspridningen nu skenar och den nya varianten omikron, som förmodas vara mer smittsam, sprids. (Läs mer om omikron här).

Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam vill se samma regler för Norge.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

– Det skulle man kunna jobba med, att ändra reserekommendationerna nu när omikron sprids, säger hon till NWT.

Är det något Region Värmland kan införa eller ska det komma från Folkhälsomyndigheten?

– Jag tycker att det bör komma från Folkhälsomyndigheten.

Region Värmland är i dagsläget den enda regionen i Sverige som vill se tuffare tag vid gränsen.

Det rapporterar TV4-Nyheterna. Enligt kanalen har Dalarna, Västra Götaland och Jämtland Härjedalen har inte tagit ställning.

I en skriftlig kommentar till TV4 menar smittskyddsläkare Anna Skogstam att inresereglerna bör likställas ”med det som gäller vid resande från utomnordiska länder, alternativt inresa från södra Afrika. Där handlar det om sju dagars isolering för alla utom arbetspendlare.”

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu på torsdagsmorgonen meddelar även statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige kommer kräva vaccinpass även för inresande i Norden, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Vi ser ju en ökande smittspridning i Europa men också i våra grannländer och i Sverige har vi nu krav på covid-pass med inresa från alla länder utom Norden. I dag kommer regeringen fatta ett sådant beslut om att det kommer vara ett sådant krav även för de nordiska länderna.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetMagdalena AnderssonRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.