Nya siffror: Värmländska exporten ökar

Publicerad:
Håkan Karlsson, vd på UMV coating systems AB (i mitten) och medarbetaren Christian Rahm visar en maskin för Henrik Kihlström från Handelskammaren (till vänster). Foto: Handelskammaren Värmland

Varuexporten från Värmland har ökat med 3,8 procent mellan 2019 och 2020.

Det innebär att företagen i Värmland är näst bäst i Sverige på export till omvärlden.

Tidigare siffror som visar på en nedåtgående trend är missvisande, menar Handelskammaren Värmland.

Det är Handelskammaren Värmland som har tagit fram statistiken om värdet av varuexporten. Den visar att värmländska företag har exporterat mycket trots den pågående pandemin.

– Under året har statistik synts i media att varuexportvärdet gått ner i Värmland. Men så är inte fallet. De nya siffrorna kommer från den exportstatistik som Tillväxtverket tagit fram tillsammans med SCB. Vi har en positiv utveckling och är fortsatt superglobala, säger Henrik Kihlström, ansvarig internationell handel på Handelskammaren Värmland i ett pressutskick.

För tre år sedan tog Handelskammaren fram rapporten ”Det globala Värmland”. Den visade att Värmlands relationer med omvärlden var mycket goda.

Annat sätt att mäta

– SCB:s regionala exportstatistik har tidigare endast omfattat varuexport och utgått från var företagets huvudkontor är beläget. Den nya statistiken utgår i stället från var produktionen av exporten faktiskt sker. Enligt Tillväxtverkets siffror var Värmland ett av fem län som hade en positiv utveckling under perioden 2019-2020, säger Henrik Kihlström.

Tillväxtföretag

Handelskammaren arrangerade nyligen en pressträff i Säffle, där man diskuterade vad som behövs för att verka globalt och växa i Värmland. Inbjuden gäst var Håkan Karlsson, vd på Säffleföretaget UMV coating systems AB.

Företaget har haft stor tillväxt sedan 2019. Maskinerna företaget tillverkar bidrar till att plastfilm i förpackningar kan fasas ut i framtiden.

– Världen skriker efter nya hållbara sätt att förpacka varor. Tillväxten ligger framför allt på ersättningen av plastfilm. Vi har forskat och utvecklat nya metoder och maskintyper som gör detta möjligt. Stora investeringar i vår pilotmaskin får detta att hända. Och nu händer det verkligen, säger Håkan Karlsson, vd på UMV coating systems AB till Handelskammaren.

UMV coating systems planerar att fortsätta expandera. Efterfrågan på hållbara produkter kommer bara att öka.

– Klimatet och miljön kan inte vänta. Sköter vi våra kort rätt så kan det bli åka av, säger Håkan Karlsson.

Goda förutsättningar

Handelskammaren Värmland – en medlemsorganisation för företag i länet – menar att samverkan mellan kommunen och samarbetspartners gör att Säffle och Värmland är en ypperlig plats att verka globalt.

"Att Värmland är starka inom teknik, skog och processindustri är tydligt här och i omvärlden. Det skapar på sikt fler specialistföretag, mer varuexport och tillväxt i hela Värmland." skriver organisationen.

Artikeltaggar

Handelskammaren VärmlandNäringslivSäffleTillväxtverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare