Hoppa till huvudinnehållet

Ica Nära efter uppropet: ”Bättre, men det är livat och stjäls”

Publicerad:
”Det är lite bättre men det är fortfarande livat och det stjäls fortfarande”, säger Icahandlaren Johanna Sjöholm.
”Det är lite bättre men det är fortfarande livat och det stjäls fortfarande”, säger Icahandlaren Johanna Sjöholm. Foto: Maiken Kettil Schough

Tidigare i höstas eskalerade problemet med stök, skadegörelse och snatterier på Ica Nära på Djurgårdsvägen. Efter artiklarna i NKP gick en rad idrottsföreningar samman i ett upprop för att stoppa beteendet. Men är det lugnare nu?

– Det är lite bättre men det är fortfarande livat och det stjäls fortfarande, säger Icahandlaren Johanna Sjöholm.

NKP:s artiklar om att skolelever stökade, skadade varor och snattade i butiken gav Ica Nära mycket uppmärksamhet.

– Många har hört av sig och kommit in och pratat med oss. Många har även ringt oss och säger att de har pratat med sina barn eller barnbarn om det här. När det blir på så många plan har det gett effekt, berättar Johanna.

Skadegörelse och stök på Ica när elever har rast

Vid andra tillfällen då butiken har gått ut offentligt med att skolungdomar stökar, förstör och snattar har det lett till att problemet blivit större.

– Förut blev de sporrade av att vi tog upp det och det gjorde det värre. Så har det inte blivit den här gången. Det har inte blivit något bakslag, säger Johanna.

Det märks nu att det har skett en förändring.

– Man märkte att kunderna hade ett annat sätt efter att det skrevs om det. Det har varit kunder som sagt högt att de håller koll i en del affären så att eleverna hör. Alla vet vad som pågår, säger Johanna.

Genomslag

Att så många idrottsföreningar gick samman och att det fick ett så stort genomslag har haft betydelse.

– Just det med föreningarna, det är en så fin sak. Jag tror att det hjälper. Det ger så mycket större effekt, säger Johanna.

– Jag har pratat med enskilda lärare och det har varit lärare som har kommit upp och haft koll på eleverna under rasterna, berättar Johanna.

När det har varit snatterier där skolelever varit inblandande har det varit lättare att ha kontakt med skolan.

– Med lärarna funkar det bra, säger Johanna.

Kontakt med polisen

Butiken har också haft tätare kontakt med polisen som varit där flera gånger.

– De har patrullerat i området. Jag har pratat med polisen om att samarbeta och komma ut i skolorna och prata om det här, säger Johanna och fortsätter:

– Men nu kommer det fler restriktioner så vi får se hur det blir.

När NKP besökte butiken i höstas märktes det tydligt att Johanna och hennes personal blev synbart stressade när det blev rast på Djurgårdsskolan. Då kastades oroliga blickar ut genom fönstret i lunchrummet av Johanna och andra i personalen som intervjuades.

– Det är ju fortfarande så att man måste ha koll. Nu blir det mer restriktioner, så nu kommer den biten i stället. Eleverna har svårt för att hålla avstånd och att det bara får vara ett visst antal i butiken. Så den stressen kommer att vara kvar, säger Johanna.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDjurgårdsskolanIcaRinga stöldSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.