Hoppa till huvudinnehållet

FHM och socialminister Lena Hallengren (S) i presskonferens

Publicerad:
Lena Hallengren (S).
Lena Hallengren (S). Foto: Jonas Ekstromer/TT

Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) kallade till pressträff i dag klockan 10. Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell närvarade.

Pressträffen handlade om åtgärder kopplade till coronapandemin.

Det rådande smittläget kan leda till mer restriktioner, tidigare än vad som aviserades för bara någon vecka sedan, skrev nyhetsbyrån TT.

På pressträffen meddelade Lena Hallengren (S), socialminister, att detta sker:

Covidbevis införs för alla nordiska länder. Samtidigt uppmanas alla resenärer, även från Norden, att testas efter ankomst till Sverige. Mer information om detta finns på Folkhälsomyndighetens sajt.

Detta är något som smittskyddsläkaren i Värmland Anna Skogstam efterfrågat.

Folkhälsomyndigheten kan komma med ytterligare besked om restriktioner och rekommendationer nästa vecka i samband med att nya scenarier ska presenteras till regeringen.

Rekommendationerna som infördes 8 december gäller fortsatt, men att anpassningar behövs göras för barn och unga. Dessa anpassningar kommer att publiceras inom kort av myndigheten.

Julfiranden behöver dock inte ställas in för den som är fullvaccinerad och är frisk. Men man måste vara förberedd att ställa in om man får symtom, menar Lena Hallengren.

Hon säger att man ska välja den mindre nyårsfesten och att ovaccinerade inte ska träffa människor i riskgrupp.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarin Tegmark WisellLena HallengrenNyheterPandemiPolitikVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.