Tiden fram till julafton kan kännas nästan outhärdligt lång när man är liten. Men det finns hjälp mot tristess och rastlöshet.
Här kommer bästa boktipsen för jullängtande barn, från de allra minsta till dem som läser själva. Både bonusfamiljsdramatik och en Lerin-bekanting ryms i bokhögen.
Inte ska barnen behöva vänta ända till julafton på att få julupplevelser i bokform. Nej, lugnast och roligast är att redan nu få läsa om tomtar som pysslar, magiska katter som kommer med klappar och barn som skriver önskelistor, så kan nya äventyr få ta vid när julen klingat ut.
Och visst är julen och dess magi ett tacksamt ämne för författare och illustratörer att utforska. Deras julfantasier kan leda till böcker av skilda slag: inom jultemat ryms såväl spänning och humor som det mera stämningsfulla.
Julboken kan ge en nostalgisk ”så var det förr”-känsla: som i nya Astrid Lindgren-boken En jul i Småland för länge sen. Det är en bilderboksberättelse från när den berömda författaren var en liten flicka. Läsaren får följa med till julen 1913 och hänga med på julgranshuggning, julstök och julotta, allt illustrerat av Cecilia Heikkilä. Lindgren-arvet förvaltas väl och även om mycket blivit annorlunda med julen under åren, är det stor igenkänning i pirret inför klapputdelningen. Blir det nån salighetssak i julklapp i år månntro, en sak att bli alldeles salig över?
Stämningsfullt och även lite magiskt blir det i bilderboken Den magiska julkatten. Ester Roxberg skriver och Maximilian Svensson illustrerar ett hemlighetsfullt juläventyr där ett barn möter en mycket speciellt katt natten före julafton.
”Han hette Sixten och jag glömmer honom aldrig” säger huvudpersonen och det kan man gott förstå, för det här är en katt som är givmild som självaste tomten och mystisk som en kosmisk gåta.
Bonusinfo: Illustratören Maximilian Svensson är en ung akvarellist (född 2004!) som bland annat uppmärksammades stort när han 2017 var gästutställare hos Lars Lerin på Sandgrund.
Vardagsrealistisk blir julen däremot i Siv och Ottos önskelista av Julia Thorell. Syskonen Siv och Otto kan den ädla konsten att skriva önskelistor. Tricket är att man både ska skriva och rita det man vill ha och man måste därtill både se till att en lista postas till tomten och att en lista sätts upp på kylskåpet. I år finns mammas nya kille med i bilden och han har ju inte alls koll på det där, så hur ska det gå med hans julklappsönskning? Jodå, visst är det barnen som fixar allt till det bästa.
Raskt som en räv över isen vidare till nästa vardagliga juldrama. Julmysteriet av Lisa Bjärbo (text) och Matilda Ruta (bild) är en kapitelbok med stor stil, många bilder och en rappt berättad och vardagsnära historia om tiden före jul i en modern bonusfamilj. Det är tack och lov inte lika rörigt som i Bonusfamiljen på tv, men huvudpersonen Ebbe har nog mycket att tampas med ändå: en sur tonårssyster, en färsk bonuspappa, en mamma med magont och en liten extrasyster. Många känslor är i svang.
Det är mycket som ska få plats när en ny familj håller på att bildas och julstressen gör sitt till. Inte blir stressen mindre heller när julprylarna börjar försvinna lite i taget ur huset.
Boken är tänkt som en kalenderbok med sina 24 kapitel, men fungerar också att läsa i lite större portioner. Det är en bra högläsningsbok, men passar också för barn som kommit igång själva med läsningen.
Också Harry Potter-skaparen J K Rowling spinner en berättelse kring en bonusfamilj i sin nya bok. I Julegrisen är berättelsens kärna en pojke och hans gosedjursgris.
Att det inte är så lätt att få ”mina barn och dina barn” att bli en ny familj blir tydligt, men framför allt är det en riktig äventyrsbok. Jack förlorar sin älskade gris och hans resa för att rädda gosedjuret bjuder på feberdrömsaktiga utmaningar i en skruvad magisk och ganska skrämmande värld, som är fylld av borttappade ting och ett farligt monster. Ska han hinna hitta grisen och återvända hem helskinnad innan julafton är över?
Det här blir en maffig högläsningsbok, men passar också för en äventyrssinnad läsare i slukaråldern. Det är ingen ny Harry Potter, men det är fartfyllt och omväxlande roande och oroande.
För de allra minsta blir det en gladare jul och enklare juldramatik i Lilla tomten julpyntar. Moa Eriksson Sandberg och Erik Sandberg har skapat en påhittig berättelse om en liten tomte som har fullt sjå med att förvandla ett vanligt hus till ett julpyntat hem utan att de som bor i huset anar något. Ska han bli upptäckt av det kluriga barnet?