Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk världsnyhet: Nytt företag gör korken miljövänlig

Publicerad:
Det handlar om ett tekniskt och miljömässigt genombrott när pappersfibern  i skruvkorkar och skruvlock ersätter plasten , säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures, som förlägger sin fabrik till Säffle.
Det handlar om ett tekniskt och miljömässigt genombrott när pappersfibern i skruvkorkar och skruvlock ersätter plasten , säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures, som förlägger sin fabrik till Säffle. Foto: Jonny Ohlsson

Nystartade värmländska företaget Blue Ocean Closures blir först i världen med att erbjuda den internationella marknaden skruvkorkar och skruvlock av pappersfiber i stället för plast. Intresset är enormt och flera kända internationella investerare vill vara med på tåget.

– Fabriken förläggs till Säffle och enligt planerna ska produktionen vara i gång i mitten av nästa år. Vi startar med ett tiotal anställda, men vår målplan är att växa snabbt och stort, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures, tidigare verksam inom den värmländska skogsindustrin med utvecklings- och innovationsprojekt.

Internationella delägare

Det ser ut som att marknaden, både investerare och användare inom livsmedels- och dryckesindustrin, väntat på det här beskedet.

– Vi får bland annat plastföretaget Alpla i Österrike och amerikanska teknikmaterialjätten, Glatfelter, som delägare. Vidare kommer olika partners på användarsidan att samarbeta med Blue Ocean Closures.

Tillverkningen av de fiberbaserade skruvkorkarna och skruvlocken förläggs till Säffle, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures.
Tillverkningen av de fiberbaserade skruvkorkarna och skruvlocken förläggs till Säffle, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures. Foto: Jonny Ohlsson

På användarsidan finns bland annat tillverkarna av plastflaskor och förpackningar av olika slag.

– Ute i världen pågår ett enormt arbete med att ersätta plast- och glasflaskor och förpackningar med biobaserat material. Vi svarar för tillslutningarna, där pappersfiber är råvaran. En kombination som innebär att mikroplasten i haven framöver kommer att minska. Nu handlar allt om hållbarhet och en god miljö.

Intressant i sammanhanget är att skruvkorkarna, som Blue Ocean Closures startar med, och även skruvlocken blir återvinningsbara som papper.

Den värmländska innovationen har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.
Den värmländska innovationen har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Gigantisk marknad

Utvecklingsarbetet har pågått i all tysthet och det är först nu Lars Sandberg vågar släppa på detaljerna.

– Den internationella marknaden för skruvkorkar och skruvlock är gigantisk. Det handlar årligen om 2 500 miljarder enheter. Vi kan givetvis inte klara allt detta själva, men i vår målplan ingår en snabb tillväxt och en förhoppning om att efter några år vara marknadsledande.

”Nu klarar vi av att tillverka skruvkork och skruvlock av pappersfiber. Andra får se till att också flaskorna och andra typer av förpackningar går samma väg. Det vill säga att plasten ersätts av biobaserat material”, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures.
”Nu klarar vi av att tillverka skruvkork och skruvlock av pappersfiber. Andra får se till att också flaskorna och andra typer av förpackningar går samma väg. Det vill säga att plasten ersätts av biobaserat material”, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures. Foto: Jonny Ohlsson

Råvaran till de fiberbaserade förslutningarna kommer från skogsindustrin. Det är mycket möjligt att Billerud-Korsnäs, Stora Enso och Rottneros kommer att vara med bland leverantörerna.

Hur har ni klarat gängningstekniken i skruvkorkarna och locken?

– Allt har gått bra och vi arbetar fortfarande hårt med att garantera trycken på korkarna och locken. Vi har anlitat spetskompetens av olika slag. Vi har också haft god hjälp av IUC Stål & Verkstad i Värmland, Sting Bioeconomy och Karlstads universitet. Jag vill också rikta ett tack till Business Värmland och Region Värmland för visat stort intresse.

Målplan

Lars Sandberg redovisar också en del av målplanen. Företaget i Säffle, huvudkontoret förläggs till Innovation Park, Karlstad, kommer att växa. Det kan på sikt handla om flera dubbleringar av antalet anställda. Det kan också byggas fabriker ute i Europa, till exempel i Tyskland och Frankrike. Inför produktionsstarten i Säffle söker Blue Ocean Closures konstruktör och produktionsansvarig.

– Vi ställer höga krav på kvalité och kunnande.

Att erbjuda en hållbar lösning handlar om en fullständig produktionscykel. I själva verket kan det betraktas som en hanterbar teknikinnovation, men utmaningen är att erbjuda en omfattande analys från råvara till slutprodukt, menar Lars Sandberg.

– Vi erbjuder en unik kompetens inklusive materialdesign, inköp, hög volymproduktion och återvinningsverifiering. Dessutom kommer vi att arbeta tillsammans med de bästa inom branschen.

”Vi är stolta”

Det känns väl bra att bli först i världen med den här typen av produktion?

– Så är det. Vi är både stolta och glada över tillropen, men vi är samtidigt ödmjuka. Att göra fiberbaserade produkter som ersätter avancerade system som skruvkork och och skruvlock är ett sant bevis på att vi står inför ett tekniskt genombrott för att skapa effekt och minska vår användning av plast, säger Lars Sandberg.

Artikeltaggar

EkonomiSäffle kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.