Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu är det jul igen och så vidare. Smaken av skumtomtar, doften av hyacint och synen av julbelysning i alla hem med bundna elavtal.

I mitt hem med rörligt elavtal är vi hemma med förkylning igen och leker strömavbrott. Säsongens fjärde par nyinköpta varma vantar är borta. Nyheterna har jag tagit en paus ifrån, jag blir bara ledsen. Det är mörkt utanför fönstret, vi har en mus i förrådet. Förkylningarna tycks oändliga. Ibland är det lätt att misströsta. Och det brukar jag också passa på att göra lite inemellan. Det kan ibland kännas så mörkt och segt, så långt från en positiv förändring och så tröstelöst.

Men när man har gottat omkring i sitt mörker en stund får man ju ta och rycka upp sig, det inser man ju helt på egen hand. Det blir till slut dags att leta efter något lite ljusare att stirra sig blind på. Så som att Kina i år meddelat att pandan inte längre är utrotningshotad, till exempel. Årets sista krönika tillägnar jag därför alla, som liksom undertecknad, närmar sig julens fröjder i ett mentalt Ior-tillstånd. För allt går faktiskt inte alls åt helvete utan snarare i tvärt om. Tro det eller ej, sa Ior.

Under tiden som vi andra har tagit hand om sjuka barn, jobbat halvt på distans och i bästa fall bundit våra elavtal har engagerade människor som önskar att världen ska bli lite ljusare och lättare att leva i jobbat på för allas vårt bästa. De har argumenterat, de har kampanjat, de har skrivit debattartiklar, de har förhandlat, de har pratat sig blå för vad de tror på och de har bidragit till en förändring till det bättre för oss alla. Man får tacka och bocka.

Jag tar på mig tomteluvan, tänder ett ljus, önskar god jul och presenterar med glädje ett axplock av årets goda lagstiftningsnyheter från oss alla till er alla:

Från och med i år är det straffbart att utsätta ett barn för att bevittna vålds- och sexualbrott i nära relationer. Det är alltså ett brott även mot barnet när pappa misshandlar mamma i barnets närhet. En självklarhet kan tyckas och, tänker jag, lite som när hjulet en gång uppfanns ”men å, var det så enkelt. Känns så självklart!”.

Barnens rätt stärks i vårdnadstvister. Dessa plågsamma, långdragna och på alla sätt och vis energislukande tvister föräldrar emellan. Processer som ibland förs på mycket goda grunder och ibland på inte lika goda grunder. Lagändringarna innebär bland annat att barnets bästa ska vara avgörande för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge. Vid bedömningen av vad som är just barnets bästa ska det fästas vikt vid risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller på annat sätt far illa. Barnets rätt att komma till tals, uttrycka sin vilja och ge sin syn på saken liksom att få information stärks härutöver ytterligare.

Från EU kommer även två positiva nyheter in i svensk lagstiftning från och med i år. En ny visselblåsarlag kommer den 17 december (om allt går väl) att ersätta den gamla. Syftet är att skydda den som inom en verksamhet slår larm om missförhållanden och oegentligheter och att underlätta för personal eller andra berörda att faktiskt kunna slå larm. Detta bland annat med en ny skyldighet för arbetsgivaren att inrätta en intern visselblåsarfunktion som ska ta emot, följa upp och återkoppla.

EU:s engångsplastdirektiv implementeras i svensk lag i syfte att helt fasa ut engångsplasterna på den europeiska marknaden för att ”minska nedskräpning och främja en cirkulär ekonomi”. 2021 får vi därför vinka hej då till bland annat våra bomullstops i plast.

Och sist, men inte minst, har vi 100 år efter rösträttsreformen fått oss en kvinnlig statsminister. Sveriges statsminister heter nu varken Göran, Bo, Sören, Sven, Conny eller Mats. Hon heter Magdalena. Ytterligare ett glastak är krossat vilket bara det gör att allt känns lite ljusare och mer hoppfullt.

Och som en julhälsning från min inneboende Ior till er, en dikt av Erik Blomberg som i alla fall ger min tillfälligt så dystra sinnesstämning någonting att bita i:

Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där.

Vi ser ju inga stjärnor, där intet mörker är.

I ljusa irisringen, du bär en mörk pupill. Ty mörkt är allt som ljuset, med bävan längtar till.

Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. Var inte rädd för mörkret, som ljusets hjärta bär.

God Jul!

Sara Hjalmarsdotter Gund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.