Hoppa till huvudinnehållet

Vill storsatsa på Ruds centrum – planerar 350 bostäder och galleria

Publicerad:
Så här skulle en utbyggnad av Ruds centrum kunna se ut med cirka 350 nya bostäder. I planerna ingår även en ny butiksgalleria.
Så här skulle en utbyggnad av Ruds centrum kunna se ut med cirka 350 nya bostäder. I planerna ingår även en ny butiksgalleria. Foto: Illustration: Crobar design

350 nya bostäder och en ny butiksgalleria. Så är planerna för Ruds centrum. Initiativtagare är bland andra den kände krogägaren James Barjaco.

– Det finns ett stort intresse för både fler bostäder och en butikssatsning på Rud, säger han.

Ruds centrum stod färdigt 1970. Drygt 50 år senare märks tidens tand i området.

– Ja, nu är centrumdelen gammal och sliten och det behöver därför hända någonting, säger James Barjaco.

Tillsammans med Hüseyin Arslan köpte han hela Ruds centrum 2019 av det norska bolaget Captiva. Nu har man lämnat in en begäran att dagens detaljplan ska ändras så att mer byggrätt skapas för bostäder, handel och kontor.

Vill lyfta centrum

– Vi vill bygga om och lyfta hela Ruds centrum. Det finns ett stort intresse från folk att det ska byggas fler bostäder där. Vi får många förfrågningar om det och därför vill vi satsa på nya hyresrätter.

– I en första skiss har vi tittat på en lösning med cirka 350 nya lägenheter, men det kan bli både fler och färre när vi låter några duktiga arkitekter ta fram olika alternativ för området, säger James Barjaco.

James Barjaco vill tillsammans med sin kompanjon Hüseyin Arslan storsatsa på att utveckla Ruds centrum i Karlstad.
James Barjaco vill tillsammans med sin kompanjon Hüseyin Arslan storsatsa på att utveckla Ruds centrum i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

I den ansökan som man har lämnat finns det planer på sex eller sju nya byggnader runt centrum med upp till nio våningar, men detta kan alltså ändras. Och inga parkeringsplatser är tänkta att försvinna, utan de som tas i anspråk ersätts i p-garage i de nya husen.

– Vi vill även satsa på att utveckla handeln i Ruds centrum. I dag står flera lokaler tomma och butiksytorna behöver rustas upp. Dessutom vill vi skapa en ny galleria med flera entréer och få till ett trevligt torg.

– Vi ser stora möjligheter att skapa någonting positivt på Rud, men det återstår är mycket arbete innan vi kan sätta spaden i marken, säger James Barjaco.

”Jättebra satsning”

Från stadsbyggnadsnämndens sida är man mycket glada över de planerna som finns för Ruds centrum och säger ja till en planändring.

– Vi tror att detta blir en jättebra satsning som kan utveckla centrumområdet, skapa fler bostäder och ökad handel och samtidigt en tryggare miljö.

– Nu får vi titta på skalorna för de nya bostadshusen och hur många som kan byggas, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Ett fint tillskott

– Detta blir ett fint tillskott till området och de nya bostäderna hamnar dessutom nära den nya Färjestadsskolan. Ruds centrum blir en fin plats för barnfamiljer att bosätta i, säger Magnus Resare (M), andra vice ordförande i nämnden.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJames BarjacoRudStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.