Mer kända i världen än i Hagfors

Publicerad:
Tanja och Matthias Kalle Dalheimer som flyttade från Hamburg till Hagfors för att där starta upp en verksamhet som i dag är känd långt utanför Sveriges gränser. Foto: Jonny Ohlsson

På bottenvåningen i huset finns en för Hagforsborna välkänd pizzeria. På övervåningen finns företaget Klarälvdalens datakonsult, KDAB, som väldigt få i Hagfors och i Värmland känner till. KDAB är lokalt en riktig doldis, men ute i världen är de kända för sin kunskap i programmering och kodning.

– Det blir så när vi har våra kunder och vår utveckling förlagd till en lång rad länder ute i världen, säger Matthias Kalle Dalheimer, vd och ägare av företaget.

Man skulle kunna säga att Klarälvdalens Datakonsult, likt Uddeholm, har tagit Värmland och Hagfors ut i världen och världen har kommit till Värmland och Hagfors. KDAB bygger system för operatörspaneler samt arbetar med programmering och kodning för bland annat cancerforskningen, olika typer av industrier och bilbranschen runt om i världen.

Vi har ett 90-tal anställda i olika delar av världen. I Hagfors har vi ett tiotal medarbetare, säger Matthias Kalle Dalheimer, vd och ägare av Klarälvdalens Datakonsult
Vi har ett 90-tal anställda i olika delar av världen. I Hagfors har vi ett tiotal medarbetare, säger Matthias Kalle Dalheimer, vd och ägare av Klarälvdalens Datakonsult Foto: Jonny Ohlsson

– Det är med ödmjukhet jag konstaterar att vi lyckats bra med programmeringen och kodningen. Vi är inte så många medarbetare i Hagfors, ett tiotal, men vi har 90 anställda konsulter i 19 länder.

Daimler blev starten

För Matthias Kalle Dalheimer, 51 år, startade företagandet ganska omedelbart efter en tysk masterexamen i datavetenskap och lingvistik.

– Min första stora kund var tyska jätteföretaget Daimler.

Nu är Matthias, hustrun Tanja och barnen stora Nordenvänner.

– Vi reste ofta runt i Norden och till slut hittade vi en gård strax intill sjön Värmullen i Hagfors. Vi såg drömmen framför oss. Bo och leva nära naturen samt att flytta företaget från Hamburg till Hagfors.

Sagt och gjort. För drygt 20 år sedan gick flyttlasset till Hagfors.

– Väl i Hagfors startade den stora satsningen på programmering och kodning. Alltfler företag ute i världen upptäckte vår kunskap och vi kunde inleda en omfattande rekrytering av medarbetare.

”Vi jobbar med programmering och kodning för den internationella cancerforskningen, samt industrin och bilbranschen ute i världen”, säger Matthias Kalle Dalheimer, vd i Klarälvdalens Datakonsult, Hagfors.
”Vi jobbar med programmering och kodning för den internationella cancerforskningen, samt industrin och bilbranschen ute i världen”, säger Matthias Kalle Dalheimer, vd i Klarälvdalens Datakonsult, Hagfors. Foto: Jonny Ohlsson

Självstyrande fordon

Företaget finns också med i teknikutvecklingen inom bil- och traktortillverkningen.

– Vi förväntar oss fler order på det området. Jag är fullständigt övertygad om att utvecklingen kommer att gå snabbt.På de amerikanska majsfälten kan man redan se självstyrande traktorer.

De flesta kunderna för KDAB finns i USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Konkurrensen på området är stenhård, men Matthias Kalle Dalheimer talar mer om samarbete än om fight.

Lite förberedda

Pandemin under 2020 och fortsatta restriktioner runt om i världen har inneburit en nedgång för industrin. Något som också drabbat KDAB.

– Ändå var vi på något sätt förberedda. 50 procent av våra konsulter runtom i världen jobbade hemmavid långt innan pandemin bröt ut. De senaste veckorna har vi ändrat lie på detta, men så kom den nya smittan från Afrika och vi blev på nytt påminda om hur snabbt allt kan förändras.

Nu hade KDAB innan pandemin byggt upp en så kallad ”krigskassa”, som de kunde ta ur under de värsta pandemi-perioderna.

– Men den typen av pengar räcker inte så värst länge. Nu får vi hoppas att allt lugnar ned sig.

Under normala förhållanden brukar Matthias Kalla Dalhiemer samla alla 100 KDAB:are till stormöten och fest. Senast detta skedde var i Florens, Italien, strax innan pandemin bröt ur.

– Vi har dock lärt oss läxan att hantera det mesta online.

Tanja och Matthias Kalle Dalheimer som flyttade från Hamburg till Hagfors för att där starta upp en  verksamhet som i dag är känd långt utanför Sveriges gränser.
Tanja och Matthias Kalle Dalheimer som flyttade från Hamburg till Hagfors för att där starta upp en verksamhet som i dag är känd långt utanför Sveriges gränser. Foto: Jonny Ohlsson

Frihet under ansvar

Det förhållandet att ledningen för KDAB sitter i Hagfors och att de anställda är utspridda i hem eller på kontor runt om i världen har gjort att devisen ” frihet under ansvar” i högsta grad är gällande.

KDAB har en stor utmaning. De har svårt att på tag på lämplig arbetskraft.

– Över allt i världen är det slagsmål om programmerare och tekniker. Vi har väldigt många sökande. Om 100 personer söker kanske bara en av dem får plats i vårt gäng. Då kanske du förstår vilka kvalitetskrav vi ställer.

Hur ser det då ut framöver för KDAB?

– Jag brukar säga att i det lilla bygger man det stora. Det passar väldigt bra in på vårt företag.

Svenskt medborgarskap

Nu har Matthias Kalle Dalheimer sökt svenskt medborgarskap, men det var inte helt enkelt.

– Det kommer att ta 39 månader innan jag får besked från Migrationsverket.

Så du får dubbelt medborgarskap?

– Så blir det nog.

En tid efter att familjen Dalheimer flyttat till Hagfors kom ett av barnen hem från skolan och förklarade att nästa dag skulle alla i skolan ut och orientera i skogarna runt Hagfors.

– Jag hade inte en aning om vad orientering var för sport, men jag blev ganska snart helfrälst. Nu tillhör jag den aktiva gruppen av orienterare. På kuppen gick jag också ned i vikt, hela 20 kilo.

Nu är det nog en del som undrar hur du fått mellannamnet Kalle, det är väl inte så vanligt i Tyskland?

– Det stämmer, men jag kallades tidigt för Kalle. Det kanske ändå var var en del av förberedelserna att flytta till Sverige, säger han lite skämtsamt.

Inte folkskygg

I en intervju nyligen kunde man läsa att du är en folkskygg företagare.

– Jag gillar inte att delta i stora folksamlingar. Jag drar mig undan sådana tillställningar, men folkskygg är jag inte. Tvärtom gillar jag människor som individer betraktat.

KDAB omsätter på årsbasis cirka 100 miljoner kronor och rörelseresultatet är positivt. Moderbolag är Rysktorp Holding, som äger 74,9 procent av KDAB.

2020 utsågs Matthias Kalle Dalheimer till Årets företagare i Värmland.

Artikeltaggar

FöretagandeHagforsITNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare