Hoppa till huvudinnehållet

FBK-fostrade löftet om JVM-platsen och succén i Finland: ”Tagit stora steg”

Publicerad:
FBK-fostrade backen Leo Lööf, 19, valde att lämna Färjestad för ett utlandsäventyr hos Ilves i den finska högstaligan.
FBK-fostrade backen Leo Lööf, 19, valde att lämna Färjestad för ett utlandsäventyr hos Ilves i den finska högstaligan. Foto: FREDRIK KARLSSON

Uttagen till JVM, hyllad av Ilves sportchef och kontraktsförlängningen är klar.

Det går bra nu, Leo Lööf.

– Jag har tagit stora steg och spelat en väldigt bra hockey så det är sjukt roligt, säger den värmländske backen om första halvåret i finska högstaligan.

Han är från Karlstad och fostrad i Färjestad BK. När det i våras stod klart att backtalangen Leo Lööf valde att lämna FBK för spel med Ilves i den finska högstaligan var det en och annan som höjde på ögonbrynen.

Nu, efter en halv säsong med Ilves i Liiga för Lööf, höjs den 19-årige värmlänningen till skyarna av lagets sportchef Timo Koskela.

– Leo Lööf har varit rent av bländande. Han är stark både med och utan puck. Med lite mer kraft kommer han ha alla möjligheter att spela i NHL en dag. Han är verkligen en mångsidig spelare som vågar ta del av alla aspekter av spelet, säger Koskela till klubbens hemsida.

Det går bra nu för Karlstadssonen Leo Lööf.

– Jag har tagit stora steg och spelat en väldigt bra hockey så det är sjukt roligt, berättar han.

Är det något specifikt som du har utvecklat?

– Det är väl egentligen allt. Jag känner att jag bidrar över nästan hela isen. Jag har tagit stora steg redan under första tiden här i Finland.

Efter 26 grundseriematcher med Ilves snittar Leo Lööf drygt 16 minuter istid och han har producerat tre mål och totalt sex poäng.

– Redan under mitt första år får jag bra förtroende så det är bara att fortsätta bygga vidare på det här.

Leo Lööf har nu kontrakt med Ilves över säsongen 2022-2023. På Karlstadssonens cv finns tio SHL-matcher med moderklubben Färjestad BK.
Leo Lööf har nu kontrakt med Ilves över säsongen 2022-2023. På Karlstadssonens cv finns tio SHL-matcher med moderklubben Färjestad BK. Foto: PETER HOLGERSSON

”Känns väldigt bra”

Utöver hyllningen från sportchef Koskela är Leo Lööf uttagen i den svenska JVM-truppen och som pricken över i är det nu klart att Lööf och Ilves utnyttjar optionsåret vilket gör att hans kontrakt med Ilves förlängs över säsongen 2022-2023.

– Jag kunde välja om jag ville skriva på för en säsong till och det blev klart nu för ett par dagar sedan. Det är skönt att ha det klart, säger Lööf och berättar mer om beslutet:

– Det var väl inte jättelätt att ta det beslutet så här tidigt. Men när jag tog in alla aspekter så kändes det bra, och nu känns det väldigt bra.

Leo Lööf gör sista säsongen som junior och är draftad av NHL-klubben St. Louis Blues. Och St. Louis är involverat i beslutet att han stannar i Ilves.

– Inför den här säsongen var St. Louis inte inblandade så mycket. Men inför det här valet (om optionsåret) hade jag mer kontakt med dem och då blev beslutet lättare också.

– St. Louis är väldigt nöjda med min utveckling och väldigt trygga med att jag är kvar här i Ilves, så det känns kul.

JVM-aktuelle värmlänningen förlänger – och hyllas stort: ”Rent av bländande”

JVM väntar: ”Sjukt häftigt”

Nu lämnar han dock Finland. Men det är bara högst tillfälligt. Leo Lööf ska som sagt spela JVM med Juniorkronorna i Kanada 26 december till 5 januari.

– Det ska bli sjukt kul och sjukt häftigt. Det är något man har sett fram emot, säger backlöftet och berättar om känslorna när han fick beskedet om uttagningen:

– Jag hade det som ett mål för säsongen så när man fick det bekräftat var det såklart väldigt kul. Det är som sagt något som jag har sett fram emot. Sedan man var liten har man kollat på JVM nästan varje år. Det är en turnering man har följt och nu får jag spela den, det är väldigt mäktigt.

Joel Nyström och Leo Lööf under en bortamatch med Färjestad förra säsongen.
Joel Nyström och Leo Lööf under en bortamatch med Färjestad förra säsongen. Foto: PETER HOLGERSSON

I Juniorkronorna återförenas Lööf dessutom med tidigare lagkamraten och värmländske backen Joel Nyström som spelar kvar i SHL med Färjestad. Kanske får vännerna under junior-VM bilda ett av Sveriges backpar.

– Det skulle vara roligt. Vi har en bra kemi ihop. Om det blir så tror jag att det kommer bli bra.

Vad tror du om era chanser på JVM?

– Jag tror att vi har rätt bra chanser. Det kommer att bli tufft, men vi har ett bra lag och vi har alla chanser att gå hela vägen.

Nyströms ord om FBK-kaptenen: ”Är otrolig viktig för mig”
Backen Leo Lööf är uttagen i Juniorkronornas trupp till JVM 2022 i Kanada.
Backen Leo Lööf är uttagen i Juniorkronornas trupp till JVM 2022 i Kanada. Foto: MATHILDA AHLBERG

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIlvesIshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyLeo LööfLiigaNHLSt. Louis Blues

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.