Sedan neddragningarna i våras har arbetsmiljön kraftigt försämrats på skolorna i Färgelanda kommun. Nu vittnar båda fackförbunden om hög arbetsbelastning, sjukskrivningar och personalbrist som går ut över undervisningen.
– Man gråter lätt, är irriterad hemma och sover dåligt, säger Annika Ärlsjö, ledamot på Lärarförbundet Färgelanda.
Sedan i våras har ett antal tjänster skurits bort på skolorna i Färgelanda kommun. Enligt en uppgift rör det sig om ett 20-tal. Och det märks tydligt på jobbet, menar Mita Granbeck och Annika Ärlsjö, ledamöter på Lärarförbundet Färgelanda, och lärare på Ödeborg skola.
– Vi märker en väldig skillnad från i våras och det påverkar undervisningen. Det är en slimmad organisation och om någon är borta blir det kaos. Nu är det sjukdomstider så förra veckan var väldigt tuff. Då hade vi sju stycken borta. Vi frågade om vi kunde stänga, men det gick inte, säger Mita Granbeck, som är huvudskyddsombud på Lärarförbundet Färgelanda.
Lärartätheten i Färgelanda kommun är trots nedskärningarna fortfarande stor, men då det är en stor brist på vikarier att ringa in vid sjukdomsfall får lärarna göra kollegornas jobb.
– Personaltätheten är inte allt. De barnen vi mötte för tio år sedan är inte samma som vi har idag. Man stirrar sig blind på att en lärare brukade klarade av 30 elever själv, men det har hänt mycket sedan dess, säger Annika Ärlsjö.
”Förlåt att jag förstör helgen”
Varje skola har sin problematik. På ytterskolorna saknas administratörer, så ofta måste lärarna själva ägna helgerna åt att ringa runt om det saknas personal.
– Vi har en Facebookgrupp där en lärare skrev ”förlåt att jag förstör eran helg men jag måste vabba på måndag”. Så ska det inte behöva vara. Det är många saker som hade kunnat göras av vem som helst och där hade vi behövt avlastning, säger Mita Granbeck.
Numera har man ingen specialundervisning alls på Ödeborg skola alls då det inte rymdes i budgeten. Det innebär att det blir mycket svårare att nå de uppsatta målen för vissa elever.
– Vi har elever med alla sorters behov som behöver tillgodoses och det vågar jag påstå att det kan vi inte, säger Annika Ärlsjö.
Den ökade arbetsbelastningen gör att många lärarkollegor är på gränsen till sjukskrivning eller går i tankarna att söka sig någon annan stans, berättar de båda lärarna.
– Tyvärr är det så. Några sa upp sig på eget bevåg redan när de fick höra om detta. Olika lärare har det olika tungt, men vi ser att det är sårbart, säger Mita Granbeck.
– Man får signaler av en del medlemmar och kollegor att man inte orkar mycket längre. Man gråter lätt, är irriterad hemma och sover dåligt, fyller Annika Ärlsjö i.
Högt tryck på rektorer
Men det är inte bara lärarna som har en tung arbetsbörda. Den tuffa arbetsmiljön slingrar sig hela vägen upp till chefsnivå.
– Det är högt tryck även på rektorer, skolchefer och så vidare. Vi ser i hela styrkedjan att det är tufft.
Kristina Ström, föreningsombud på Lärarnas Riksförbund i Färgelanda, vittnar om liknande situation för deras medlemmar, som finns på alla skolor i kommunen.
– Det är kris på skolorna med både sjukdomar och på tok för hög arbetsbelastning. Vi är rädda att vi tappar lärare. Arbetsmiljön gör att många funderar på att byta jobb, speciellt de som pendlar. Det måste vara värt att köra de extra milen till jobbet.
På Valboskolan 7–9, där Kristina Ström arbetar, är man sju personer färre än i juni.
– Vi måste täcka upp för varandra, men det är svårt om flera av oss är sjuka. Det är otroligt frustrerande att veta att kollegorna får jobba för flera stycken när man är sjuk. Det finns en vikarielista men det är svårt att få in några, säger hon.
Personalstyrkan blir mindre – lärare säger upp sig”Totalt raserat”
Hon är frustrerad över att politikerna inte verkar har tagit till sig hur allvarligt läget är.
– Det som är mest frustrerande är att det som har varit en bra skolkommun har det senaste halvåret totalt raserat. Det är tungt att se när medarbetarna är helt slut, hur de bara försöker klara av dagen, säger hon.
På fredag förväntas nästa års skolbudget antas när utbildningsnämnden sammanträder.