Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens storsatsning: En och en halv miljon kronor till stadens ungdomar

Publicerad:
Engagerade elever pratar med föreläsaren Mustafa Panshiri.
Engagerade elever pratar med föreläsaren Mustafa Panshiri. Foto: Clara Andén

Nu ska Karlstad ungdomar bli ännu tryggare. Karlstad kommun har satsat på ett nytt projekt, Lyft upp, där tre skolor och två fritidsgårdar i Karlstad ska jobba för att motverka social oro och segregation på ett helt nytt sätt.

– Det känns väldigt ärofyllt. Det är ett stort ansvar, säger Anna Nilsson, rektor på Hultsbergsskolan, som är en av skolorna i Lyft upp.

Satsningen Lyft upp är en del av kommunens toleransarbete. I projektet har man ett helt nytt sätt att jobba med trygghet och tolerans och syftet är att skapa tryggare ungdomar. Fredricelundskolan, Hultsbergskolan och Vålbergsskolan ska tillsammans med två fritidsgårdar ingå i det nya projektet.

Lyft upp sträcker sig över hela läsåret och består utav tio träffar där elever från årskurs åtta och nio träffas och jobbar med olika ämnen tillsammans med specialiserade pedagoger. Maskulinitetsnormer, språkbruk, demokrati och människovärde är några av de sakerna som eleverna kommer att diskutera under de olika träffarna.

– Man måste göra både tidiga och förebyggande insatser. Den viktigaste vaccineringen för att inte hamna i ett utanförskap är ju att man klarar av skolan och därför satsar vi just på skolan, säger Niklas Wikström (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Projektet inleddes under onsdagen med två toppföreläsare, Hanif Azizi och Mustafa Panshiri, som båda varit poliser i Stockholm och nu föreläser om hur man hamnar på rätt väg i livet. Föreläsningen kunde genomföras tack vare Röda Korset Karlstad som var initiativtagare och arrangörer av föreläsningen. Det var upprymda elever som klev in i aulan och eleverna skapade snabbt en ring runt föreläsarna och ställde frågor innan föreläsningen började.

– Det här är en sådan rolig upplevelse. Det känns kul att få lära sig mer om sig själv och mer om hur andra har haft det och hur andra tänker i vissa situationer, säger Sara Linton, elev på Hultsbergsskolan.

Rektor Anna Nilsson hoppas att Lyft upp ska kunna ge eleven ett bra nätverk, en inre trygghet och att de kommer in på sitt önskade gymnasieprogram.

– Det känns väldigt ärofyllt. Det är ett stort ansvar. Jag känner mig väldigt stolt över Hultsbergsskolan och det arbetet som alla pedagoger och elever gör här.

– Det bästa med det här är att vi ger verktyg till varje ungdom som stärker dem och att vi vuxna står upp och jobbar tillsammans.

Anna Nilsson, rektor på Hultsbergsskolan tillsammans med föreläsarna Hanif Azizi och Mustafa Panshiri
Anna Nilsson, rektor på Hultsbergsskolan tillsammans med föreläsarna Hanif Azizi och Mustafa Panshiri Foto: Clara Andén

Artikeltaggar

Hanif AziziKarlstadMustafa PanshiriNiklas WikströmRöda korsetSamhälleSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.