Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad stadslopp gör om banan – här är alla datum för motionsloppen 2022

Publicerad:
Karlstad stadslopp 2022 avgörs den 4 juni. Arkivbild.
Karlstad stadslopp 2022 avgörs den 4 juni. Arkivbild. Foto: Helena Karlsson

IF Göta meddelade i dag att föreningen planerar för minst fem större motionslopp nästa år där Karlstad stadslopp avgörs 4 juni och Tjurruset 17 september.

Stadsloppets bana görs dessutom om för att tacka av Tingvalla IP.

"Tingvalla IP kommer att göra sitt sista år i idrottens tjänst och det vill vi uppmärksamma genom att ta löparna en sista gång över banorna på anrika Tingvalla.”

Efter nästan två år med coronapandemin laddar IF Göta nu för 2022. Föreningen meddelar att det planeras för minst fem större motionslopp nästa år.

Karlstad stadslopp 2022 avgörs den 4 juni och där väljer IF Göta att göra om banan för att tacka av Tingvalla IP.

”Under en period gick man i mål på Tingvalla IP, nu kommer Tingvalla IP att göra sitt sista år i idrottens tjänst och det vill vi uppmärksamma genom att ta löparna en sista gång över banorna på anrika Tingvalla. Deltagarna som springer 10 km kommer att springa 300 meter på Tingvalla för att sedan ta sig till upploppet på Museigatan likt de senaste åren. Detta för att ge Tingvalla ett sista avsked och för att knyta ann till loppets historia”, meddelar IF Göta i ett pressmeddelande.

”Tillbaka på ordinarie tidpunkt”

Årets Karlstad stadslopp flyttades fram till den 16 oktober. Men 2022 är stadsloppet alltså tillbaka under sommarmånaderna och närmare bestämt den 4 juni.

– Vi är tillbaka på ordinarie tidpunkt på året och nu har vi alla förutsättningar för att kunna göra det ännu bättre. Med över 1 000 anmälda till hösten stadslopp så visades det att det finns en stark tradition och Karlstad stadslopp är ett lopp som funnits i över 40 år, säger Götas projektledare Mikael Larsson och fortsätter:

– I år visade vi även att det går att göra ett stadslopp i mitten på oktober där många var med och många var glada. Nu ska det verkligen bli kul att komma tillbaka till den folkfest och sommarfest som stadsloppet är.

Mikael Larsson berättar mer om ändringen som gör Tingvalla IP till en del av stadsloppets bana.

– På Tingvalla IP har vi bra förutsättningar för att göra ett litet jippo. Vi kommer att köra musik och ha publikplatser med mera. Vi kan nu ta in löparna på Tingvalla och ge både dem och publiken en bättre upplevelse vilket är riktigt kul.

– Eftersom att vi lägger till 300 meter på Tingvalla IP blir det per automatik ändring på fler ställen av Karlstad stadslopps bana.

Hur tänker ni kring coronapandemin?

– Som med alla våra motionslopp planerar vi för att vi får köra. Det är det vi strävar efter. Jag tror att vi har kommit till det läget (i pandemin) att det går att genomföra. Även om det blir restriktioner eller liknande så tror inte jag att vi kommer hamna i ett nolläge där allt ställs in. Regeringen jobbar nu med exempelvis vaccinpass och hela den biten, så jag känner mig trygg i att vi kommer att kunna arrangera 2022 och sedan får vi se i vilken omfattning det blir.

Mikael Larsson är projektledare på IF Göta och Emelie Wennberg är ambassadör för Karlstad stadslopp.
Mikael Larsson är projektledare på IF Göta och Emelie Wennberg är ambassadör för Karlstad stadslopp. Foto: Anton Edman

Ambassadörer

Götas projektledare Larsson berättar även att Karlstad stadslopp gör en nysatsning på loppets ambassadörer där Emelie Wennberg är ett av namnen.

– Vi är ett gäng som har fått det fina uppdraget att vara ambassadörer för Karlstad stadslopp. Vi har olika träningsbakgrund, förutsättningar och mål, säger Emelie Wennberg och fortsätter:

– Vi kommer att dyka upp i olika sammanhang och framför allt i sociala medier för att pusha, peppa, komma med utmaningar och tips. Och kanske även möjligheten att träna tillsammans med oss ambassadörer så att vi tillsammans tar oss till slutmålet. Det kommer att bli riktigt roligt.

Jubileum för Tjurruset

Tjurruset 2022 äger rum den 17 september och då firar loppet dessutom 30-årsjubileum.

– Det känns kanonkul att äntligen kunna planera för dessa motionslopp igen. Våra lopp, att umgås, svettas och motionera tillsammans har varit saknade av många, säger Götas projektledare Mikael Larsson.

– Stadsloppet har tidigare haft cirka 3 500 anmälda per år och då är barnloppen inte medräknade. Nästa år tror jag att vi är tillbaka på de siffrorna. Det är det som är målet. Vårt mål är att komma upp i våra vanliga siffror på 20 000 deltagare under ett år.

Datum för Karlstad GP 2022 är ännu inte spikat.

– Vi närmar oss ett spikat datum. Det blir det sista stora arrangemanget på Tingvalla IP. Där kommer vi att lägga lite krut på en avtackning som är värdig arenan. Men det återkommer vi med.

IF Götas arrangemang 2022

Karlstad 6-timmars: 5 februari.

Vårruset: 17 maj.

Karlstad stadslopp: 4 juni.

Blodomloppet: 1 september.

Tjurruset: 17 september.

Energiruset: 10 november.

Artikeltaggar

BlodomloppetEmelie WennbergEnergirusetFriidrottIF GötaKarlstad 6-timmarsKarlstad stadsloppMikael LarssonTjurrusetVårruset

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.