En socialtjänst som är till för Karlstadsborna

Publicerad:
I den blågröna gruppen har vi fört samtal om situationen för unga som riskerar att fara illa och om det är något särskilt vi kan göra för dem. Därför vill vi tillskapa nya tjänster för att trygghet för några av samhällets mest utsatta, skriver Per-Inge Lidén med flera. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi lever i en föränderlig värld. Socialtjänsten vill leva nära Karlstadsborna och anpassa sin verksamhet efter de behov som finns här och nu, skriver Per-Inge Lidén med flera.

Efter mycket arbete och överväganden tar vi nu ett viktigt beslut i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad. Vi fördelar de 679 miljoner kronor som Karlstadsborna genom kommunfullmäktige gett oss för att stödja utsatta Karlstadsbor under 2022.

Vi kommer bland annat satsa 196 miljoner till arbete för barn under 18 år som far illa, 97 miljoner på att stödja missbrukare i Karlstad, 45 miljoner till arbete med människor utan jobb – och 132 miljoner för att ge ekonomiskt annat stöd till människor som inte får pengarna att räcka till. 10 miljoner kronor fördelar vi till alla Stadsmissionen, Alla kvinnors hus, RIA och en rad andra föreningar som också gör värdefulla sociala insatser.

I den blågröna gruppen har vi fört samtal om situationen för unga som riskerar att fara illa och om det är något särskilt vi kan göra för dem. Därför vill vi tillskapa nya tjänster för att trygghet för några av samhällets mest utsatta. Vi har ett nära och gott samarbete med polisen i det vi kallar sociala insatsgruppen, SIG. De arbetar på personnivå med tonåringar som finns i, eller är på väg in i, kriminella kretsar i vår stad. Vi vill förstärka det arbete med tre tjänster.

Så skriver du en debattartikel

Att gå i skolan och komma in på gymnasiet är grundläggande och viktigt för att det ska gå väl för unga människor. Varje år ser vi att några inte klarar det. De riskerar att få det svårt att komma in i vuxen- och arbetsliv så småningom. Tillsammans med skolan arbetar vi på olika sätt med de ungdomarna och det arbetet vill vi förstärka med två tjänster med fokus på att fler elever når behörighet till nationellt program på gymnasiet.

I samband med att kostnaden för externa placeringar av unga skenade för några år sedan och vi gjorde ett arbete för att anpassade våra utgifter till våra inkomster lade vi ner ett arbete med att samla barn till missbrukare, frihetsberövade eller skilda föräldrar och låta dem dela erfarenheter med varandra. Nu vill vi återstarta det arbetet – som skett tillsammans med Svenska kyrkan – och tillsätta en tjänst där.

Vi lever i en föränderlig värld. Socialtjänsten vill leva nära Karlstadsborna och anpassa sin verksamhet efter de behov som finns här och nu. Det är en svår verklighet och människors utsatthet kan se väldigt olika ut. Men vi vill finnas där för Karlstadsborna också 2022. Årets alla dagar. Dygnets alla timmar.

De blågröna ledamöterna i arbetsmarknads- och socialnämnden

Per-Inge Lidén (MP)

Ordförande

Per Scheutz (L)

Andre vice ordförande

Lotta Björklund (M)

Michael Lindell(M)

Bengt Sporsén (C)

Kjell Gillberg (KD)

Artikeltaggar

Alla Kvinnors HusArbetsmarknads- och socialnämndenCenterpartietDebattGrundskolanGymnasieskolanKarlstads kommunKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaLotta BjörklundMiljöpartietModeraternaPer ScheutzPer-Inge LidénSocialtjänstenStadsmissionenSvenska kyrkan

Läs vidare