Succé för årets ljusshow: ”Tror att 20 000 personer har kommit och kollat”

Publicerad:
Foto: Elvira Johansson

Strålkastarna på Wermlandsoperans fasader har nu lyst årets sista stråle. Den årliga ljusshowen har under decembers första två veckor bjudit på en färgsprakande föreställning, något som lockat både nya och gamla besökare. Men om strålkastarna tänds nästa år igen återstår att se.

I år är det sjätte gången som Wermlandsoperan arrangerar en ljusshow på operans fasad. Mellan den pampiga byggnaden och ljusets reflektioner på Klarälven har besökaren kunnat fängslas av det avancerade ljusspelet. Precis som de föregående åren har fasadshowen varit en succé.

– Vi tror att ungefär 20 000 personer har kommit och kollat på ljusshowen, säger Pernilla Eduard, marknadschef på Wermland opera.

Årets tema ”Around the world” har varit särskilt uppskattat. Ljusshowen har tagit besökaren på en resa runt jorden, något som många har saknat under pandemin.

  • Foto: Elvira Johansson
  • Foto: Elvira Johansson
  • Foto: Elvira Johansson
  • Foto: Elvira Johansson
  • Foto: Elvira Johansson
  • Foto: Elvira Johansson

Blivit en tradition

Ljusshowen har kommit att bli en tradition för många. Föreställningen lockar nya besökare varje år och Pernilla Eduard säger att hon även börjar känna igen besökare i publiken från tidigare år.

– Det som är roligast är att det har blivit en grej som ingår i Karlstadsbons eller värmlänningens julfirande. Det känns väldigt hedrande att få ha blivit en del av det.

Förra årets föreställning kunde inte genomföras på grund av de dåvarande restriktionerna och Wermlandsoperan ersatte istället ljusshowen med en ljuspark. Ljusparken kom att bli en plats där många träffades och umgicks.

– Vi såg att folk tog med sig lussebullar, kaffe och glögg och det blev ett bra sätt att träffas utomhus. Det verkar ha blivit en tradition och även i år har besökarna tagit med sig fika och kollat på ljusshowen tillsammans.

Extra speciellt år

Årets ljusshow var extra speciell. Det var nämligen Ole Wiggo Bangs sista ljusshow innan han lämnar över sitt uppdrag som chef över operan till Kjell Englund.

– Extra uppskattat i år var att hela personalen kom ut och vinkade efter showen. Den sista personen som gick fram och vinkade var Ole i och med att han gör sin sista dag den 31 december. Det blev som ett litet avsked och tack från honom till publiken.

Arbetet inför den spektakulära ljusshowen började redan i mars och Pernilla Eduard beskriver arbetet som ett heltidsjobb.

– Sedan vi började med de här ljusshowerna känner vi att det är jul året runt på Wermland opera, säger Pernilla Eduard och skrattar.

Trots att det nya året snart närmar sig vet man i dagsläget inte om det kommer bli en ny ljusshow nästa jul. Pernilla Eduard menar att det är upp till den nya chefen att bestämma om ljusshowens framtid.

– Det är inte hugget i sten ännu. Den 1 januari tillträder Kjell Englund och då får han ta ställning till om det blir en ny show eller inte.

Strålkastarna har släckts för den här gången och oavsett om de tänds eller inte nästa år har föreställningen lämnat kvar ljus inom många.

– Det jag tycker mest om är att se att folk faktiskt kommer och tittar. Det har blivit som folkfest, någonting som man gör tillsammans. Det glädjer mig att se att vi kan vara en del utav folks sätt att träffas och umgås.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNöje/KulturPernilla Bergland EduardWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare