Så mycket får Arvikas toppolitiker i ”löneförhöjning” nästa år

Publicerad:
Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) får snart ny månadslön, 71 500 kronor. Foto: Tommy Pedersen

Riksdagsmännens arvode höjs den 1 januari, därmed höjs också lönen/ersättningar för politiker i Arvika och Eda.

Riksdagsmännens arvode på det nya året blir 71 500 kronor per månad, en höjning med 1 600 kronor per månad eller omräknat i procent cirka 2,3 procent.

Höjningen åtgår från tidigare träffade avtal på den svenska arbetsmarknaden.

– Från samtliga avtal, från hela avtalsområdet, från stat, kommun och enskilda. Vi tar in statistik från Medlingsinstitutet, säger Johan Hirschfeldt, ordförande i Riksdagens arvodesnämnd, Hirschfeldt för övrigt svensk jurist med tidigare uppdrag i bland annat Svea hovrätt.

Följer fullmäktige

Höjningen påverkar bland annat kommunalrådet Peter Söderströms (S) lön/arvode, som därmed höjs från 69 900 kronor per månad till nämnda 71 500 kronor.

– Fullmäktige bestämmer mitt arvode och principer runt det, jag följer givetvis alltid KF:s beslut, säger Söderström, som sett till arbetstid inte har någon 40-timmarsvecka.

– Jag är alltid anträffbar som kommunalråd. Försöker om möjligt att vara ledig någon vecka på sommaren.

Fullmäktigedokument

I Arvika utgår politikerarvodena i grunden från dokumentet "Bestämmelser om ersättning till politiskt förtroendevalda i Arvika kommun". Där framgår det att uppräkningen utifrån riksdagsbeslutet rent praktiskt sker via kommunledningsstabens kansli. Senaste ändringen av detta dokument gjordes av fullmäktige i december 2018.

Bland de som får höjd lön/arvode 1 januari finns även oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M), som i den rollen jobbar 50 procent (ny månadslön 35 750 kronor). Bland uppdragen där arvodet höjs i enlighet med höjningen i riksdagen och bestämmelser tagna i kommunfullmäktige finns även uppdraget som ordförande i just kommunfullmäktige, där Lars-Ove Jansson (S) ersätts med 28 procent av en heltid.

Timarvoden med mera höjs

Ett annat uppdrag där ersättningen höjs är det som ordförande i utskottet lärande och stöd, vilket är ett halvtidsuppdrag och innehas av Henrik Axelsson (S).

Utöver nämnda uppdrag finns det ett antal ytterligare förtroendevalda som ersätts med utgångspunkt i riksdagsmännens arvode, bland annat uppdrag inom de kommunala bolagen. Även timarvoden och ersättning för förlorade arbetsinkomst höjs procentuellt i enlighet med riksdagsbeslutet.

Inte lika mycket som Arvika

Även Eda kommun bygger i mycket regelverket utifrån riksdagsarvodet. Kommunalrådet har dock ”bara” 85 procent av riksdagsledamöternas arvode, vilket innebär att Johanna Söderberg (C) idag har 59 415 kronor per månad. Nytt arvode 1 januari blir 60 775 kronor per månad för henne.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaEkonomiHenrik AxelssonKristina Bengtsson NilssonLars-Ove JanssonPeter SöderströmPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare