Hoppa till huvudinnehållet

Ny energi från oppositionen

Publicerad:
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar nya förslag på energiområdet vid en pressträff i riksdagen. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den borgerliga oppositionen tar ledartröjan i energifrågan medan S-regeringen och de rödgröna nöjer sig med gamla ursäkter. Det behövs både sänkta energiskatter som ny kärnkraft.

Moderaterna föreslår avskaffad energiskatt på el under januari och februari. Skatten skall sänkas från dagens 35,60 öre per kWh till EU:s miniminivå på ett öre per kWh om M får som de vill. Sänkningen beräknas motsvara 1 500 till 2 000 kronor för en villa med normal elförbrukning. Syftet är att lätta bördan av höga elpriser, vilka riskerar att bli ännu högre under årets kallaste månader. Samtidigt som många har det ekonomiskt ansträngt efter julen.

Enligt Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, vill M i första hand att regeringen skyndsamt skall gå fram med på förslaget (Aftonbladet 14/12). Om den inte gör det, kommer partiet att försöka samla stöd i riksdagen på egen hand. Något som inte bör vara allt för svårt.

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har uttalat sitt stöd för förslaget (TT 14/12). Liberalerna har sedan tidigare (8/12) föreslagit en långsiktig sänkning av elskatten. Med 5 öre per kWh nästa år och därefter stegvis tills skatten har halverats.

Moderaternas förslag är rimligt under den rådande situationen. Tills åtgärder kan komma på plats för att stabilisera elpriserna, bör inte människor drabbas hårdare än nödvändigt. Även L har rätt i att punktskatten på elenergi bör sänkas permanent eftersom svensk el i princip är fossilfri utan att orsaka andra miljöskador.

Det är talande att initiativen kommer från oppositionen och inte regeringen. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har flera gånger avfärdat särskilda insatser mot konsumenterna. Därtill har han varit ovillig att erkänna sitt eget partis skuld i avvecklandet av kärnkraften. Vilken starkt har bidragit till den rådande krisen.

I en intervju med TT (12/12) hävdar Farmanbar att det inte skulle finnas juridiska hinder för kärnkraft. Det är direkt felaktigt då det, enligt lag, bara får byggas nya reaktorer på de fyra platser där det finns eller har funnits i dag. Därtill har det inte gått att få pengar till forskning om kärnkraft, något som oppositionen dock har ändrat på i höstbudgeten.

Vidare menar energiministern att det inte finns något kommersiellt intresse för kärnkraft. Han tycks ha missat att såväl Investors Jacob Wallenberg som Svenskt Näringslivs Jan-Olof Jacke nyligen sagt motsatsen. Han verkar även ha missat att statliga Vattenfall hade långt gångna planer på investering i kärnkraft som stoppades då regeringen Löfven tillträdde. Bland annat efter påtryckningar mot bolagets vd.

Istället menar Farmanbar att det verkliga problemet är att Moderatledda kommuner inte vill ha vindkraft. Trots att han själv erkänner att han röstat nej till vindsnurror som oppositionsråd i Stockholmskommunen Nacka. Det är tydligen bara andra kommuner som behöver vindkraft.

Vi lär kunna vänta oss liknande bortförklaringar även i framtiden eftersom Socialdemokraterna aldrig kommer ha en verkningsfull energipolitik så länge kärnkraften utesluts. Under tiden får vi vända oss till oppositionen för ledarskap.

Artikeltaggar

ElElisabeth SvantessonElpriserEUJacob WallenbergJan-Olof JackeKärnkraftKhashayar FarmanbarKristdemokraternaLedareLiberalernaModeraternaNacka kommunSkatterSocialdemokraternaStatsbudgetenStefan LöfvenSvenskt NäringslivSverigedemokraternaVattenfallVinter