Hoppa till huvudinnehållet

Modulhus anländer ett år tidigare till CSK – behöver glesa ut vårdplatser

Publicerad:
Av parkeringsområdet kommer 1 800 kvadratmeter upptas av modulhusen.
Av parkeringsområdet kommer 1 800 kvadratmeter upptas av modulhusen. Foto: Grafik av Klara arkitekter

Parkeringsområdet framför Centralsjukhuset i Karlstad byggs om för fullt. I början av nästa år anländer ett antal modulhus. Det är lokalbristen som gör att projektet tidigareläggs.

Husen hyrs med en årlig nota på 4 miljoner kronor.

De så kallade vårdmodulerna anländer någon gång i januari–februari och placeras en bit utanför entrén till Centralsjukhuset i Karlstad. Ett helt år tidigare än planerat.

Orsaken är att det saknats plats för att upprätthålla avståndet mellan patienter under pandemin.

– Vården sade att vi måste glesa ut vårdplatserna på grund av pandemin, vi kan inte ha det så här längre. Då fick vi tidigarelägga det, säger Annette Andersson, fastighetschef på Region Värmland.

Planen är att flytta vårdavdelningen för kirurgipatienter till modulhusen. Här blir det tre vårdavdelningar, uppdelade på tre våningsplan, med totalt 78 vårdplatser. Det handlar framförallt om enpatientrum och i vissa fall rum med två vårdplatser.

Framåt hösten 2022 är vårdavdelningarna färdiga och kan tas i bruk, enligt Annette Andersson.

Arbetet är i full gång mellan sjukhusentrén och det nya parkeringshuset.
Arbetet är i full gång mellan sjukhusentrén och det nya parkeringshuset. Foto: Veronica Alvarez

Lärdom av pandemin

I september klubbades Skanska igenom som entreprenör för de första etapperna av ombyggnationen av Centralsjukhuset i Karlstad. I nuläget håller man på att se över programmet och ta in lärdomar från pandemin.

– Den planeringen som vi lagt måste vi gå igenom och säkerställa att den stämmer även mot bakgrund av att det nu finns en ny smittsam sjukdom som inte fanns när vi lade planeringen. Vi behöver åtminstone gå tillbaka och kvalitetssäkra.

– Vi kan inte räkna med att alla är vaccinerade och covid-19 kommer vi leva med länge. Det är sådant här vi håller på att värdera tillsammans med smittskydd och vården.

Långtgående projekt

Ombyggnationen av CSK är ett minst sagt rejält projekt som sträcker sig 15 år framöver. Budgeten ligger på omkring 7 miljarder kronor.

– Det som ställer till det för oss är att vi under hela projekttiden måste ha hela akutsjukhuset i gång med alla sina delar utan avbrott.

– Vi kan inte stänga en verksamhet i tre dagar och sen öppna den i nya lokaler. Vi måste hela tiden se till att el, gas, värme och kyla finns kvar och dessutom ta emot patienter i nya lokaler.

Det är ett pussel av att flytta verksamheter, riva byggnader och bygga nytt. En plan för hur detta ska gå till arbetas fram just nu. Tanken är också att verksamheter ska slippa flytta till flera evakueringslokaler innan de flyttar in i den nya huskroppen.

– Det är en genomförandeplan som är ganska omfattande. Att man ska ha i gång verksamheten hela tiden är en komplexitet som är enorm.

Avtalet om modulerna är tecknat med Expandia och de kommer att tillverkas av Moelven i Torsby. Årshyran för modulhusen är 4 miljoner kronor och ligger innanför budgetramarna.

Hur många år kommer kirurgins vårdavdelning befinna sig där?

– Det kommer bli många år framöver, men jag kan inte svara på hur många, säger Annette Andersson.

Ombyggnationen av Centralsjukhuset i Karlstad

Den första byggetappen beräknas ta sju år att slutföra och den totala ombyggnaden av sjukhuset väntas vara klar först 2036.

Bygget innebär rivning av 26 000 kvadratmeter, ombyggnad av 4 000 kvadratmeter och nybyggnad av 80 000 kvadratmeter.

Planen innefattar bland annat rivning av 12 befintliga byggnader och nybyggnation av ett stort mottagningshus, akuthus med bland annat förlossning och ett nytt entréhus.

Beslutet om den stora ombyggnationen av CSK klubbades igenom av regionfullmäktige i september 2020. Budgeten för de första två etapperna är beräknad till 7 miljarder kronor.

Avtal klart för jättebygget på CSK – men det dröjer innan spaden sätts i marken

Artikeltaggar

Anette AnderssonCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadVård och omsorgVårdplatser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.