Misstänkte dödsföraren minns inte olyckan på E45

Publicerad:
Den berusade lastbilsföraren minns inte olyckan på E45 där en man i 50-årsåldern avled efter att lastbilen vält över personbilen mannen färdades i. Foto: Helena Karlsson

Den berusade lastbilsföraren har förhörts om dödsolyckan på E45.

Men han uppger att han inte minns kraschen. Samtidigt har vittnet Ulrika Schützer, 52, svårt att glömma.

– Vi tänker fruktansvärt mycket på det här. Jag har inte kört bil sen olyckan, jag tycker det känns läskigt, säger hon.

Det har gått tre dagar sedan makarna Ulrika och Jonas Schützer från Säffle höll på att bli rammade av lastbilen när de körde E45 över Byälven.

De larmade polisen om det misstänkta fordonet samtidigt som de började köra efter lastbilen, blinka med strålkastarna och försöka få föraren att stanna.

Men ansträngningarna var förgäves – och i stället blev de första vittnen på plats efter att lastbilen vält ned i ett dike vid Valnäsmotet utanför Grums och krossat en mötande personbil där föraren i 50-årsåldern avled och en kvinna i 20-årsåldern skadades allvarligt.

Ulrika Schützer och hennes make körde efter den berusade lastbilsföraren och försökte stoppa honom.
Ulrika Schützer och hennes make körde efter den berusade lastbilsföraren och försökte stoppa honom. Foto: Tommy Pedersen

– Jag har inte kört bil sen olyckan, jag tycker det känns läskigt och jag blir rädd varje gång jag möter en lastbil, säger Ulrika Schützer.

Mamman ringde

Hon känner mamman till den skadade kvinnan och talade i telefon med henne under måndagen.

– Hon ringde mig och ville berätta hur det var med dottern eftersom jag var där när det hände, säger hon.

Kvinnan vårdas fortfarande för svåra skador på Centralsjukhuset i Karlstad, men tillståndet är stabilt och hon är talbar.

Under måndagen hölls även de första längre förhören med den brottsmisstänkte lastbilsföraren i 40-årsåldern.

– Han säger att han varken kan erkänna eller förneka brott eftersom han inte minns olyckan, säger åklagare Per Svensson.

Begärs häktad

Provsvaren som visar hur mycket alkohol mannen hade i blodet vid olyckstillfället väntas bli klara senare i veckan.

Det är i nuläget oklart hur lång sträcka mannen kört i berusat tillstånd innan Ulrika Schützer och hennes make noterade den vingliga färden och larmade polisen.

Kvinnan i 20-årsåldern som skadades i kraschen vårdas fortfarande på sjukhus.
Kvinnan i 20-årsåldern som skadades i kraschen vårdas fortfarande på sjukhus. Foto: Tommy Pedersen

Mannen körde för transportföretaget NTG Nordic med bas i Danmark som levererar varor över stora delar av Norden och de baltiska länderna samt delar av övriga Europa.

Åklagare Per Svensson räknar med att begära honom häktad under onsdagen för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats.

Debriefing

Ulrika Schützer och hennes make ska under tisdagen till räddningstjänsten i Karlstad där de bjudits in att delta i debriefingsamtal efter olyckan.

– Det känns jättefint att få vara med där. Jag tänker väldigt mycket på familjen som är drabbad av det här, säger Ulrika Schützer.

Man avled efter olycka med lastbil och bil – en anhållenDe blev påkörda av lastbilsföraren strax innan dödsolyckan: ”Väldig chock”Olycksbilarna i beslag – så fortsätter utredningen om dödsolyckan på E45:an

Artikeltaggar

Brott & blåljusDödsolyckan i GrumsGrov vårdslöshet i trafikgrovt vållande till annans dödGrumsKarlstadPer SvenssonRattfylleriSäffleSmitning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare