Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads kommun inför vaccinkrav

Publicerad:
Karlstads kommun inför krav på vaccin för nyanställda inom vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Erik Mårtensson/TT

NWT kunde under måndagen avslöja att Karlstads kommun kommer införa vaccinkrav för att jobba inom vård och omsorg.

Nu är beslutet klubbat.

– Alla var för, säger Christian Holm Barenfeld (M).

Kravet innebär att all personal som anställs från och med den 1 januari 2022 ska vara vaccinerade.

– Den viktigaste anledningen är för att skydda de som är hemtjänstkunder eller boende på våra vårdboenden. I många fall har de levt väldigt isolerade från nära och kära sedan pandemin började, och att då veta att den som kommer hem till dem är vaccinerade blir en säkerhet, säger Holm Barenfeld (M).

Och fortsätter:

– Nu är de allra flesta som jobbar inom vård och omsorg vaccinerade, samt förvaltningen i övrigt, vaccinerade så klart. Men man vet inte till hundra procent, det kommer man inte veta genom det här förslaget heller, men vi vet att vi har en hög vaccinationsgrad och med beslutet kan vi säkerställa att vi vaccinationsgraden inte på något sätt försämras utan snarare stärks.

Om någon, av medicinskt skäl, inte kan vaccinera sig så kan den med andra ord inte jobba inom vård och omsorg i Karlstads kommun?

– Jo det kan de. De som har medicinska skäl undantas och då hittar vi lösningar för dem. All personal bär skyddsutrustning, så det är inte bara vaccinet. Vi vet att vaccinet, även om det inte skyddar från att bära eller bli smittad till hundra procent, fungerar. Därtill har vi korrekt skyddsutrustning.

Han understryker att det handlar om att göra vad man kan för att fortsatt hålla nivåerna i Karlstad nere.

– Karlstad har hittills klarat sig relativt bra, det är lätt att det kommer in något. Det handlar att göra vad vi kan för att så få som möjligt ska utsättas för onödig risk.

NWT avslöjar: Karlstads kommun kommer att införa vaccinkrav
Stödet till Karlstad Airport beviljat – ska täcka miljonunderskottet

Artikeltaggar

Christian Holm BarenfeldCoronavirusetKarlstads kommunKarlstads kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.