Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Landsbygden fixar elen men bestraffas för detta

Publicerad:
”Var det lätt och billigt att bygga ute till ”havs” i lilla Vänern? Fungerade dessa? Nej, det kostade oss värmländska skattebetalarna många sköna skattemiljoner”, skriver insändarskribenten angående vindkraftsparken i norra Vänern. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi på landsbygden fixar elen men vi får inget tillbaka. Vad skall priset vara för att få sin närmiljö förstörd av 250 meter höga vindsnurror?

När vindkraften började byggas så trodde många på billig lokal kraft. De som bodde i närheten skulle kunna få billig el från de lokala vindkraftverken – transportsträckan var ju kort. Kommunala elbolag skulle också garantera att kommuninnevånarna fick billig ström. Vad hände med detta? Varför har vi boende i Värmland som producerar el bland de högsta elnätsavgifterna i hela landet? Varför har vi högre elnätsavgifter än stockholmarna som inte har enda vindkraftverk? Varför får kommunerna som bidrar till elförsörjningen inte öre tillbaka?

Förr hade vår egen industri en konkurrensfördel av billig el i Sverige men det tog slut när statliga Vattenfall förstod att man kunde få bättre betalt om man exporterade elen ner till Europa. Svenska Kraftnät hjälpte till så att nya transportvägar söderut ner till kontinenten blev finansierade med höjda överföringsavgifter. Därför fick och får vi kunder i Värmland som har nära till elen betala med bland de högsta elnätsavgifterna i hela landet. Vi även producerar och subventionerar elen till stockholmarna. Varför har vi högre elkostnader i Värmland än Stockholmsområdet?

Nya energiministern, Khashayar Farmanbar (S), var tidigare kommunalråd i opposition i Nacka. Han tycker själv att Nacka och stockholmarna naturligtvis inte ska behöva få några vindkraftverk in på knuten. Nu pratar han om att satsa på havsbaserade vindkraftverk i stället. Men kommer dessa att stå i Stockholms skärgård? Tror inte det. Dessutom så vet vi i Värmland hur lyckad vindkraftsparken ute i norra Vänern blev. Var det lätt och billigt att bygga ute till ”havs” i lilla Vänern? Fungerade dessa? Nej, det kostade oss värmländska skattebetalarna många sköna skattemiljoner.

Bygg gärna vindkraft, men se för tusan till att landsbygden som offrar sin natur till dessa tivoliblinkande vindkraftsmonster får något tillbaka! Ge oss åtminstone billig el. Då kan vår lokala industri få en fördel, det blir nya jobb och även döende landsbygdskommuner får en chans at utvecklas.

Janne lantis

Artikeltaggar

ElInsändareKhashayar FarmanbarVärmlands länVindkraft